ΜΠΟΡΕΙ χθες να ξεκίνησαν οι συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών για τη λεγόμενη «θετική ατζέντα», την οικονομική – εμπορική δηλαδή και υπό άλλους όρους να λογιζόταν ως σημαντική είδηση. Σε λίγες ημέρες ξεκινά και ο πολιτικός διάλογος των δύο χωρών, που δημιουργεί προσδοκίες.
Η ΟΥΣΙΑ και η πραγματική αξία όμως είναι κάπου πιο μακριά. Στο πολεμικό-τρομοκρατικό «μέτωπο» που άνοιξε η Χαμάς και η Μουσουλμανική Αδελφότητα στα εδάφη του Ισραήλ. Εκεί θα κριθεί η «νέα τάξη πραγμάτων» στην Ανατολή, που θα επηρεάσει καθοριστικά και την επόμενη μέρα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία. Η Ελλάδα προσδοκά να εξελιχθεί σε μια ισχυρή-ασφαλή χώρα σε μια ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή που ξεκινά από την Οδησσό και τη Βαλκανική και καλύπτοντας την Ανατολική Μεσόγειο διέρχεται την Εγγύς Ανατολή, με ορίζοντα την Ινδία, ενώ συσχετίζεται ενεργά με το «μέτωπο» της Βόρειας Αφρικής. Η Τουρκία από την άλλη πλευρά επιθυμεί να εξελιχθεί σε μια αυτοκρατορία του «πολιτικού Ισλάμ» και του οθωμανικού Βυζαντίου, ξεκινώντας από τον Καύκασο, καθορίζοντας τις ισορροπίες και τις οικονομικές ζώνες στη Μεσόγειο, απλωμένη στη «μεγάλη Ανατολή» μέχρι το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, με γεωπολιτική ισχύ στο βάθος της Αφρικής.
Η ΕΛΛΑΔΑ ασκεί διεθνή πολιτική με σταθερές συμμαχίες με το Ισραήλ και τους Άραβες, ενταγμένη πλήρως στη στρατηγική της Δύσης. Η Τουρκία αντίθετα παίρνει «ρίσκα» και θέλει να επιβληθεί ανάμεσα στον κόσμο της Ανατολής και τη συγκροτημένη Δύση, υποστηρίζοντας μεταξύ των άλλων τη «διεθνή της ισλαμικής τρομοκρατίας». Ο Ερντογάν δηλώνει έτοιμος να μετατρέψει το Χαλιφάτο του Ισλάμ σε Σουλτανάτο. Ο πρωθυπουργός αύριο θα είναι στο Ισραήλ, μία ημέρα μετά τον Αμερικανό πρόεδρο. Το συμφέρον της Ελλάδας είναι οι συμμαχίες της. Η Τουρκία επενδύει στην Τζιχάντ. Στο τέλος κάποιος θα κερδίσει και κάποιος θα χάσει…