-Και όμως, οι άνθρωποι του Στ. Κασσελάκη και του Π. Πολάκη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έδιναν μάχη εναντίον του Π. Τατούλη, δίνοντας «άθελά» τους γραμμή υπέρ του Δ. Πτωχού. Και αναφέρομαι στον πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργο Μπέζο, ο οποίος επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «μεταλλάχθηκε» σε φανατικό θαυμαστή του Π. Πολάκη με τον οποίο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και τον «αποθεώνει» συνεχώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκη.
Που λέτε λοιπόν, ο Γ. Μπέζος τρεις μέρες πριν από τις επαναληπτικές εκλογές για την Περιφέρεια Πελοποννήσου έδωσε γραμμή για την καταψήφιση του Π. Τατούλη, γράφοντας στο Facebook: «ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ, ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ!!!… Και φυσικά το θέμα που κυριαρχεί σε όλες τις συζητήσεις αυτή τη βδομάδα ποιο είναι; Τι ψηφίζουμε την Κυριακή, Πτωχό ή Τατούλη; Τατούλη ή Πτωχό;
Στο ίδιο ερώτημα, που και σε μένα έγινε, η απάντησή μου είναι και ήταν πολύ καθαρή:
Η ζωή τα έφερε έτσι, ώστε να γνωρίζω από τους λίγους ανθρώπους τόσο καλά για το πώς διοικούσε ο κ. Τατούλης καθ’ όσον περιφερειάρχης. Αυτή η γνώση μού επιβάλλει, λοιπόν, οποιαδήποτε άλλη επιλογή ΕΚΤΟΣ από το να ψηφίσω το κ. Τατούλη!
Άντε, και καλά αποτελέσματα»!
Ο Τατούλης για… Ευρωβουλή
Παρακολούθησα με προσοχή τη δήλωση του Π. Τατούλη αμέσως μετά την ήττα του από τον Δ. Πτωχό και εκείνο που κατάλαβα είναι πως θέλει να μετατρέψει σε «πολιτικό φορέα» τον συνδυασμό του «Νέα Πελοπόννησος», ώστε να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις ως αντικυβερνητικός δορυφόρος ενός ενιαίου μετώπου που έχει στο μυαλό του πως μπορεί να σχηματιστεί ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών. Δηλαδή, όσοι τον στήριξαν για περιφερειάρχη διαπιστώνουν πως την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του πάει να τη βγάλει σε πλειστηριασμό στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και εξ ονόματός τους να διαπραγματευτεί τη δύναμη που του έδωσαν, ώστε να διαδραματίσει σε ατομικό επίπεδο τον ρόλο του σπουδαίου παράγοντα στον αγώνα των δυνάμεων της αντιπολίτευσης για τη διαμόρφωση ενός «αντιμητσοτακικού» μετώπου πριν από τις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η σιγουριά που έφερε την ήττα
Αλήθεια πόσοι υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται στην Α΄ Αθηνών έδωσαν τις τελευταίες ημέρες αγώνα για να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Κ. Μπακογιάννη στη μάχη για τον Δήμο της Αθήνας; Όχι πως ευθύνονται αποκλειστικά για την ήττα του, αλλά σίγουρα είτε δεν ενδιαφέρθηκαν να πάει καλά είτε πίστεψαν πως ο Κ. Μπακογιάννης μπορεί να μην τους έχει ανάγκη, δεδομένου πως και ο ίδιος εξέπεμπε ένα μήνυμα σιγουριάς και στο τέλος την «πάτησε» στην κάλπη. Αφήστε, δε, που κάποιοι εκ των υποψήφιων δημοτικών του συμβούλων, τουλάχιστον τρεις, έχοντας σιγουρέψει την επανεκλογή τους απ’ τον πρώτο γύρω την περασμένη Κυριακή ούτε καν ενδιαφέρθηκαν να «ιδρώσουν» για τη φανέλα του συνδυασμού τους. Κάποιοι είχαν πάει και εκτός Αθηνών. Και βέβαια δεν μπήκαν στον κόπο να δώσουν αγώνα υπέρ του Κ. Μπακογιάννη και αυτοί που, ακόμη και αν κέρδιζε τον Δήμο της Αθήνας, δεν θα εξασφάλιζαν τη συμμετοχή τους στο νέο Δ.Σ. της πρωτεύουσας. Και ήταν δεκάδες, καθώς είχαν διαπιστώσει πως ο μηχανισμός του απερχόμενου δημάρχου είχε βοηθήσει ξανά για την επανεκλογή των ίδιων και των ίδιων προσώπων.
Ποιος ρόλος για τον Γ. Παπανδρέου
Δεν ξέρουμε εάν ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, διατηρεί κρυφές ελπίδες πως μπορεί να επιστρέψει ως πρωταγωνιστής στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό της χώρας, έχοντας κατά νου πως και ο παππούς του, ο Γέρος της Δημοκρατίας, τις μεγαλύτερες δόξες του στον δημόσιο βίο της χώρας τις κέρδισε σε προχωρημένη ηλικία. Ωστόσο, η κίνησή του να μπει στο κάδρο της νίκης των υποψηφίων του κόμματος στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές για να προβάλει το αφήγημα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας και σε κεντρικό επίπεδο, την ίδια στιγμή που ένας παλαιός συνεργάτης του, ο Χ. Σπίρτζης, πρότεινε ευθέως τη «συνένωση» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, τροφοδότησε ουκ ολίγα σενάρια γύρω απ’ το πρόσωπό του, με το εξής συμπέρασμα: Πως ο ίδιος θα μπορούσε να εγγυηθεί την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας, ως πρόσωπο κοινής αποδοχής ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με στόχο τη συγκρότηση ενός «συνεργατικού» και «συμμαχικού» μετώπου όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Να αναλάβει δηλαδή τον ηγετικό ρόλο της συνεργασίας των δύο κομμάτων μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και, αν το αποτέλεσμα είναι σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας, τότε ο ίδιος να μην εμπλακεί στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά να εξασφαλίσει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
*Πάντως αυτό που προκύπτει απ’ το ρεπορτάζ σε σχέση με το «πού το πάει» ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το τι θέλει και επιδιώκει να κάνει ο Ν. Ανδρουλάκης. Ο τελευταίος, μάλιστα, δεν χάρηκε με τις παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργό, καθώς εκεί που η Χαριλάου Τρικούπη πάσχιζε να κεφαλαιοποιήσει τις νίκες των υποψηφίων της σε αυτοδιοικητικό και περιφερειακό επίπεδο, ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπη με το να δίνει εξηγήσεις για το εάν θα συνεργαστεί στις ευρωεκλογές ή στις εθνικές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ.