Η ΕΛΛΑΔΑ έχει υιοθετήσει μια σαφή θέση σε σχέση με το τρομοκρατικό αρχικά και πολεμικό πλέον «μέτωπο» που, δυστυχώς, διευρύνεται στη Μέση Ανατολή. Εν αρχή ήταν η δολοφονική εισβολή πυρήνων της Χαμάς εντός του ισραηλινού εδάφους με σφαγή αμάχων, πλήγματα στρατιωτικών στόχων και αρπαγή ομήρων. Στη συνέχεια όλα κινούνται πέριξ της προετοιμασίας των χερσαίων επιχειρήσεων των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στην «περίπλοκη» επιχειρησιακά και οικιστικά Γάζα αλλά και των επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα του Ισραήλ με Λίβανο και Συρία. Αστάθμητος παράγοντας που θα καθορίσει το εύρος και το βάθος των εξελίξεων παραμένει το Ιράν, που απειλεί, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι δυνατή η αποκρυπτογράφηση των προθέσεών του στην πράξη.
ΠΟΛΥ σημαντική διπλωματική κινητικότητα επιδεικνύουν οι ΗΠΑ, με τον υπουργό των Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν να κινείται συνεχώς, o ίδιος προσωπικά και όχι ειδικοί απεσταλμένοι, μεταξύ των πρωτευουσών κύριων χωρών των Αράβων, Αίγυπτο, Ιορδανία, Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και την Ιερουσαλήμ, διατηρώντας επαφές ταυτόχρονα με την Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα.Η προσπάθεια των Αμερικανών είναι να προστατευθούν όσο το δυνατόν οι άμαχοι της Γάζας και να διαχωριστούν από τους ένοπλους πυρήνες της Χαμάς. Κάτι καθόλου απλό, που θα το ήθελε όμως και το Ισραήλ προκειμένου να έχει χώρο πολεμικών επιχειρήσεων χωρίς αμάχους. Όχι, όμως, και η Χαμάς για την οποία οι άμαχοι αποτελούν «ασπίδα προστασίας».
Η ΕΛΛΑΔΑ έχει πάρει μια ξεκάθαρη στάση. Είναι υπέρμαχη του δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ και της ασφάλειας των συνόρων και του λαού του, υποστηρίζοντας όμως ταυτόχρονα όλες τις δράσεις για την προστασία των αμάχων στη Γάζα. Η Ελλάδα είναι έντιμη στις συμμαχίες της στην Ανατολική Μεσόγειο και «αμυντική» σε σχέση με την εξέλιξη του διαλόγου με την Τουρκία και την περιφρούρηση ενός κλίματος αποτροπής των εντάσεων. Οι εξελίξεις στο εγγύς μέλλον θα δείξουν πόσο αυτό το περιβάλλον μπορεί να παραμείνει σταθερό.