– Τέλος σε έναν τεράστιο βραχνά, που σχετίζεται με τις μεταβιβάσεις ακινήτων, δίνει μέχρι τον Ιανουάριο ο αρμόδιος επί του Κτηματολογίου υφυπουργός, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Με την ψηφιοποίηση των κτηματολογικών γραφείων η μεταβίβαση ενός ακινήτου θα γίνεται εντός εικοσιτετραώρου, αντί εξαμήνου που απαιτείται μέχρι σήμερα. Μάλιστα, το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στον χρόνο, αλλά και στο νομικό κενό, αφού από την ημέρα που υπογράφεται ένα συμβόλαιο αγοροπωλησίας μέχρι την ώρα που θα γίνει η εγγραφή στα βιβλία του Κτηματολογίου υπήρχε ένα κενό. Για να το κάνω πιο απλό να το καταλάβετε, δίνεις τα ωραία λεφτάκια σου, υπογράφεις κάτι χαρτιά και στο τέλος περίμενες κάτι μήνες για να γίνεις ιδιοκτήτης του ακινήτου.
– Έναν μικρό πανικό έχουν προκαλέσει σε επιχειρηματίες, περιφερειάρχες και δεν ξέρω σε ποιον άλλον τα δημοσιεύματα της στήλης σχετικά με τον διαγωνισμό που είναι στα σκαριά με τα 400 εκατ. ευρώ που θα πήγαιναν για τη σίτιση των απόρων. Αν και δεν αντιλαμβάνομαι τον πανικό, ρώτησα και έμαθα ότι αυτός σχετίζεται με το γεγονός ότι επί της ουσίας οι εμπλεκόμενοι με τη συγκεκριμένη δουλειά είχαν κάπως συνεννοηθεί για τους όρους του διαγωνισμού με αυτούς που έχουν την ευθύνη από την πλευρά του κράτους. Επί της ουσίας είχαν «στήσει» τη διαδικασία, προκειμένου στο όλο παιχνίδι να παραμείνουν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι της (συγκεκριμένης) πιάτσας. Με αφορμή τα όσα έγραφα τις τελευταίες μέρες για το ΤΕΒΑ, ένας από τους καλούς πληροφοριοδότες της στήλης μού έστειλε κάτι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν προεκλογικά σε ένα blog της Κατερίνης, όπου φαίνεται ένας αντιδήμαρχος του Κουκοδήμου, αντί να μοιράζει τα τρόφιμα στους απόρους, να τα φορτώνει στο ΙΧ του. Επειδή λοιπόν μιλάμε περί κανονικού πλιάτσικου, νομίζω ότι η ιδέα για το κουπόνι στους απόρους, προκειμένου να πηγαίνουν και να παίρνουν ό,τι θέλουν από τα σουπερμάρκετ, είναι η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή.
– Μιλώντας για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο πρόεδρος και CEO, Γιώργος Ζαββός, δουλεύει εντατικά πάνω στον φιλόδοξο στόχο η ΕΑΤ και η χώρα συνακόλουθα να διαδραματίσουν ρόλο στο νέο γεωοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω του Pillar Assessment, δηλαδή της πιστοποίησης που έχουν αναπτυξιακές τράπεζες-κολοσσοί άλλων χωρών και που τους επιτρέπει να είναι εταίροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να έχουν απευθείας πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια για επενδύσεις και σε χώρες εκτός ΕΕ. Τα κονδύλια είναι τεράστια, 100 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2027. Και οι επενδυτικές ευκαιρίες πολύ μεγάλες και για τη χώρα μας. Από επενδύσεις στα Βαλκάνια (που θα επιτρέψουν και δυναμικό comeback των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή) μέχρι την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, που πολύ σύντομα θα αρχίσει να συζητείται ευρέως κ.λπ. Όχι αδίκως, ο Γ. Ζαββός χαρακτηρίζει το Pillar Assessment επενδυτική βαθμίδα για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Και στόχος του είναι να το έχει πάρει μέχρι τα τέλη του 2024.
Εμπιστευτικές πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στη στήλη powergame.gr