- Πολύ ισχυρή μεν η ανοδική αντίδραση χθες στο Χρηματιστήριο, αλλά είναι ακριβώς αυτό… αντίδραση. Με την έννοια πως η εκτίναξη έως και 4,67% υψηλότερα του Γενικού Δείκτη, έπειτα από 11 εβδομάδες πτώσης, δημιουργεί μεν εντυπώσεις, αλλά δεν παρέχει πειστικές ενδείξεις ότι η πτωτική τάση θα αντιστραφεί τόσο εύκολα ή σύντομα. Αντιθέτως, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι μεσοπρόθεσμα, ύστερα από το «ράλι ανακούφισης», η αγορά της Αθήνας ίσως γράψει και χαμηλότερα επίπεδα, αναζητώντας «πυθμένα» εγγύτερα στις 1.000 μονάδες. Το ΧΑ, πάντως, έχει μπει πια σε ζώνη αγορών για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές που παραμένουν πιστοί στο σενάριο σημαντικής ανόδου τα επόμενα χρόνια.
- Το κλειδί, ωστόσο, για το άμεσο μέλλον βρίσκεται στα χέρια των ξένων επενδυτών, οι οποίοι κλειδώνουν κέρδη στις αναδυόμενες αγορές. Η παραβολική υποχώρηση του τελευταίου τριμήνου είναι απόρροια σταθερών εκροών ξένων χαρτοφυλακίων, τα οποία απέσυραν πάνω από 600.000.000 ευρώ από τον περασμένο Απρίλιο έως και το τέλος Σεπτεμβρίου.
*Μου έλεγαν χθες πηγές μου από την χρηματιστηριακή πιάτσα ότι με τις αποτιμήσεις να έχουν υποχωρήσει 20%-40% από τα υψηλά τους, έχουν ξαναρχίσει συζητήσεις για επιχειρηματικές συμφωνίες που είχαν μπει στο ψυγείο λόγω… τιμής.
- Ανεβαίνει κατακόρυφα το ενδιαφέρον για την εξαγορά της αλυσίδας Κωτσόβολος από εγχώριους μεγάλους παίκτες. ΔΕΗ και Info-Quest ήδη ανακοίνωσαν ότι υπέβαλαν προσφορές, αλλά αν επιβεβαιωθούν οι φήμες και για τρίτο πανίσχυρο επιχειρηματικό όμιλο της χώρας, εκεί θα μιλάμε για big game.
* Αυτά τα σενάρια που κυκλοφορούν δεξιά και αριστερά για σκέψεις αναβολής της διάθεσης του πακέτου 20% της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ, λόγω του κακού χρηματιστηριακού κλίματος, τα θεωρώ εκ του πονηρού. Η προετοιμασία τρέχει κανονικά για τον Νοέμβριο.
- Δεν έχω καμιά πρεμούρα να γράφω κι εγώ για τον Κασσελάκη, αλλά οφείλω να πω ότι ο νεαρός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, απόφοιτος του Wharton School, πρώην υπάλληλος της Goldman Sachs, εφοπλιστής και δεν ξέρω τι άλλο, άφησε καλές εντυπώσεις στους επιχειρηματίες και τραπεζίτες-μέλη του ΣΕΒ, στους οποίους μίλησε χθες. Θα μου πείτε και τον Τσίπρα είχε αγαπήσει το… Κεφάλαιο (σ.σ. δεν θα ξεχάσω τον Δ. Δασκαλόπουλο και μετά τον Θ. Φέσσα που είχαν αναλάβει χρέη φιλόξενων «ξεναγών» του Αλέξη), αλλά τώρα με τον Κασσελάκη που το είπε ο άνθρωπος, ότι δεν δαιμονοποιεί την επιχειρηματικότητα, η επικοινωνία θα είναι γενικώς πιο εύκολη.
- Και μιας και μιλάμε βιομήχανους, μήπως να ξαναδούν λίγο το θέμα με τις τιμές, ειδικά στα τρόφιμα; Δεν ευθύνονται μόνο οι παραγωγοί και τα σουπερμάρκετ για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση της ακρίβειας. Οι αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους που στέλνει η βιομηχανία είναι διαρκείς, και όχι τίποτα άλλο, αλλά στην Ελλάδα πανηγυρίζουμε για τον χαμηλό γενικό πληθωρισμό, όταν στα τρόφιμα οι τιμές αυξάνονται με ρυθμό σχεδόν 10%.
*Χαράς ευαγγέλια για τους παραγωγούς ελαιολάδου και τα λιοτρίβια, απόγνωση για όσους δεν έχουν ελιές στο χωριό. Με τις τιμές χονδρικής να ξεκινούν από τα 8-10 ευρώ, την παραγωγή έως και 50% μειωμένη φέτος και τη λιανική για τα περσινά λάδια να χτυπάει τα 12-15 ευρώ, μας βλέπω φέτος να βάζουμε… μπέρμπον στις σαλάτες.
Ο… ντετέκτιβ