* Όταν μιλάμε για αγορές, δεν χωράνε συναισθηματισμοί. Οι άνθρωποι που κάνουν «παιχνίδι» είναι dealers και killers. Για αυτό και μία από τις πιο γνωστές ρήσεις που έχουν μείνει στην ιστορία της παγκόσμιας χρηματιστηριακής πιάτσας είναι αυτή του βαρόνου Nathan Rothschild, που πριν από 200 χρόνια, στη μάχη του Βατερλό, είχε πει «να αγοράζετε όταν το αίμα ρέει στους δρόμους, ακόμη και αν το αίμα είναι το δικό σας».
-Για μια σειρά από λόγους (επιτόκια, οικονομική επιβράδυνση, κρίση ομολόγων και λοιπά), στους οποίους ήρθε από το Σάββατο να προστεθεί ως «μαύρος κύκνος» η πραγματική αιματοχυσία στο Ισραήλ και ο πόλεμος με τους τρομοκράτες της Χαμάς, οι αγορές διανύουν μία από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων ετών. Δεν ξέρω αν οι θιασώτες της κερδοσκοπικής σκέψης του βαρόνου Rothschild θα δικαιωθούν αυτή τη φορά.
* Ειδικά όμως στην ελληνική κεφαλαιαγορά, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα το τελευταίο τρίμηνο μετά τις αναβαθμίσεις και την αποχώρηση πολλών hedge funds, καταγράφοντας διψήφιες απώλειες, οι ευαίσθητες κεραίες των φίλων επαγγελματιών, που ακούω με προσοχή, πιάνουν πλέον όλο και πιο ισχυρά σήματα ότι οι πωλητές σταδιακά εξαντλούνται. Πλέον με τις ελληνικές μετοχές βαθιά υπερπουλημένες και τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει τη ζώνη των 1.000-1.100 μονάδων, είναι θέμα χρόνου να δούμε αγοραστικές εντολές να επιστρέφουν και το χρηματιστήριο να ξεκινά μια αργή και περίπλοκη διαδικασία ανάκαμψης. Βέβαια ο χρόνος είναι σχετικός σε αυτές τις περιπτώσεις… Ως κρίσιμο σημείο, καθαρά τεχνικά και μόνο, θεωρούνται οι 1.080 μονάδες.
* Η πίεση πάντως παραμένει ακόμη πολύ ισχυρή και μετοχές-πυλώνες, με πολύ ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα. Η ΔΕΗ υποχώρησε πια κάτω από την τιμή της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου των 9 ευρώ, οι εταιρείες της Βιοχάλκο πέφτουν με ρυθμό 4%-5% την ημέρα, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σφυροκοπούνται, η Mytilineos το ίδιο παρότι οι αναλυτές δίνουν τιμή-στόχο 50% υψηλότερα από εδώ και ούτω καθεξής. Μιλάμε για εταιρείες που έχουν χάσει δισεκατομμύρια χρηματιστηριακής αξίας μέσα σε μόλις 90 ημέρες!
-Γκαζόζα δεν θέτε, λεμονάδα δεν θέτε, πορτοκαλάδα δεν θέτε. Ε, τι θέτε; Όσο και να το έψαχνα με το μεγεθυντικό φακό μου, ομολογώ ότι μπερδεύτηκα με τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος προβλέπει «καταιγίδα» στην αγορά εργασίας βασιζόμενος σε προβλέψεις του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ σύμφωνα με τις οποίες «θα καταργηθούν 83.000.000 και θα δημιουργηθούν 69.000.000 θέσεις εργασίας» (σ.σ.: έλλειμμα 14.000.000 θέσεων). Την ίδια στιγμή o ίδιος άνθρωπος έλεγε ότι μόνο από την ελληνική βιομηχανία μάς λείπουν 90.000 εργαζόμενοι. Και κάπου εκεί είπε ότι χρειάζεται new deal επιχειρήσεων-κράτους, γιατί «δεν λύνει το πρόβλημα η αύξηση των αμοιβών, και δημιουργεί περισσότερα η εφαρμογή της κάρτας εργασίας για τα ωράρια των εργαζομένων»…
* Τον πρόεδρο Ευάγγελο Μυτιληναίο μόνο «αντιευρωπαϊστή» δεν μπορείς να τον χαρακτηρίσεις. Αλλά ως επιχειρηματίας διεθνούς εμβέλειας, που βλέπει μπροστά, δεν διστάζει να ηχεί συναγερμό όταν διαπιστώνει ότι τα πράγματα πάνε στραβά. Χθες βγήκε στο αμερικανικό CNBC και τα έψαλε για τα καλά στην ΕΕ, τονίζοντας ότι η αδράνεια της Ευρώπης στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και στα άμεσα θετικά μέτρα (φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις κ.λπ.) που λαμβάνουν οι ΗΠΑ, οδηγούν σε αποβιομηχάνιση της Γηραιάς Ηπείρου που ήδη βλέπει μεγάλη μείωση της παραγωγής. Η εταιρεία του ιδίου άλλωστε έχει ήδη δρομολογήσει πολύ μεγάλες επενδύσεις στην αγορά ενέργειας των ΗΠΑ, αν αυτό λέει κάτι. Που προφανώς λέει, γιατί εδώ και χρόνια θέμα συζήτησης είναι πώς θα επιστρέψουν επενδύσεις στην Ευρώπη από την Κίνα και όχι πώς θα φύγουν για τις ΗΠΑ και τον Καναδά…
Ο ντετέκτιβ