ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: Η κρίση στη Μ. Ανατολή βάζει φωτιά στις τιμές των καυσίμων

17:42 - 9 Οκτωβρίου 2023
  • Οκτώβριος του 1973 τότε, Οκτώβριος του 2023 σήμερα. Πενήντα χρόνια από τη μεγάλη πετρελαϊκή κρίση που πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο του Γιον Κιπούρ και είχε οδηγήσει τέσσερις φορές πάνω τις τιμές του πετρελαίου – οι συνειρμοί είναι αυτόματοι. Βέβαια, οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές, για να δικαιολογήσουν τέτοιο άλμα στις τιμές του «μαύρου χρυσού» που έχουν ήδη ανέβει 30% από το περασμένο τρίμηνο μετά τις «εθελοντικές» περικοπές της παραγωγής από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να στηρίξουν τα έσοδά τους, προκαλώντας τεχνητή αύξηση τιμών. Επιπλέον, είναι και η ζήτηση που έχει αρχίσει να πέφτει σε ΗΠΑ και Ευρώπη λόγω της ακρίβειας και των ενδείξεων κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας.
  • Οπότε ναι, μια ανησυχία επικρατεί από το Σάββατο, μια ανοδική κίνηση στις διεθνείς τιμές ενδεχομένως να είναι αναπόφευκτη, το ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι και τι επιπτώσεις θα έχει στην παγκόσμια οικονομία και την τσέπη των καταναλωτών. Ο μεγάλος γρίφος είναι ο βαθμός εμπλοκής του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων ισχυρών παικτών της περιοχής στη νέα εμπόλεμη κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή.
  • Στις αγορές η περασμένη εβδομάδα δεν τέλειωσε καλά – και πιθανότατα, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η καινούργια ίσως αποδειχθεί χειρότερη. Όταν έχεις έναν δεύτερο πόλεμο «στη γειτονιά» με βέβαιες ανατροπές στον γεωπολιτικό χάρτη και πιθανές οδυνηρές οικονομικές επιπτώσεις, όσοι κινούν το χρήμα σε μετοχές και ομόλογα «μαζεύονται» ακόμη περισσότερο και ψάχνουν επενδυτικά καταφύγια να κρυφτούν.

* Να δούμε και πόσες συμφωνίες ενεργειακού περιεχομένου θα παγώσουν ή θα πάνε πίσω τώρα με τις νέες εξελίξεις. Φανταστείτε ότι μόλις την Παρασκευή ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε τον ρόλο του Φορέα Υλοποίησης και του project promoter του εμβληματικού έργου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, και μια μέρα μετά όλα τινάχθηκαν στον αέρα.

  • Είμαι περίεργος να δω πώς θα αποτιμήσει το Χρηματιστήριο της Αθήνας τις εξελίξεις στη γειτονιά μας. Ο Γενικός Δείκτης, με έξι συνεχείς εβδομάδες πτώσης και συνολικές απώλειες 16% από τα υψηλά της 27ης Ιουλίου (1.351 μονάδες), βρέθηκε την Παρασκευή έως τις 1.135 μονάδες και το «χιλιάρικο» πλέον ξαναμπαίνει στο οπτικό πεδίο των επενδυτών. Παρά τις συνθήκες υπερπώλησης που έχουν διαμορφωθεί, τα 12 δισ. ευρώ απολεσθείσας κεφαλαιοποίησης και τις γενικά θετικές προοπτικές στην οικονομία, έχουμε πια να κάνουμε με έναν νέο «μαύρο κύκνο», όπως ονομάζουν στις αγορές τα απροσδόκητα αρνητικά γεγονότα.
  • Με ρεκόρ 15ετίας στα μερίσματα κλείνει η φετινή χρονιά για τις εισηγμένες, καθώς τα προς διανομή κέρδη αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από τα 2,4 δισ. ευρώ που έδωσαν 2022 και το μεγαλύτερο που έχει διανεμηθεί από το 2009, δηλαδή το τελευταίο έτος πριν αρχίσει η μεγάλη οικονομική κρίση. Το απόλυτο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2007 με 5,42 δισ. ευρώ, αλλά και πολύ περισσότερες εταιρείες εντός χρηματιστηρίου.

    Ο ντετέκτιβ