- Χρόνια το παλεύουν στον ΣΕΒ να περάσουν θεσμικό πλαίσιο που να προβλέπει τη δημιουργία ειδικών επενδυτικών ζωνών στην Ελλάδα. Ξέρετε τώρα… ειδικές «περιοχές» που να έχουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές (10%-20%), πιο «χαλαρό» και γρήγορο χωροταξικό, μισθούς συνδεδεμένους με την παραγωγικότητα των εργαζομένων και λοιπά. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και πρωτοκλασάτοι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης είχαν προσπαθήσει και το 2012 και το 2014 να πείσουν την τότε τρόικα να επιτρέψει τη δημιουργία τέτοιων οικονομικών ζωνών, με το επιχείρημα ότι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας. Αλλά το ΔΝΤ από τη μια και τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης από την άλλη δεν άφησαν ποτέ τα… λουλούδια να ανθίσουν.
* Για να δούμε και τις προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τώρα που το αίτημα έπεσε ξανά στο τραπέζι στη συνάντηση των εκπροσώπων του ΣΕΒ με τον πρωθυπουργό.
- Χρηματιστήριο, το τελευταίο αίμα… Κάθε μέρα που περνά είναι χειρότερη από την προηγούμενη στη Λεωφόρο Αθηνών. Χθες ο Γενικός Δείκτης με σπασμένα φρένα έφτασε να χάνει πάνω από 2% και να γλιστρά μέχρι τις 1.166 μονάδες. Βρίσκεται πια σε χαμηλά εξαμήνου, με απώλειες σχεδόν 14% από την κορυφή του περασμένου Μαΐου. O φίλος μου ο Στέφανος (ο χρηματιστής) είναι βέβαιος ότι κάπου εδώ τελειώνει αυτό το ισχυρό καθοδικό σκέλος από πωλητές που «κλειδώνουν» τις υψηλές φετινές αποδόσεις τους (ο ΓΔ ενισχύεται φέτος κατά 20%) και επίκειται «ράλι ανακούφισης» προς τις 1.300 μονάδες. Τον ακούω, γιατί ξέρει από αγορά, αλλά στοίχημα δεν βάζω. Πιο πολύ συγκρατώ ότι οι μήνες που έρχονται θα έχουν πολλά πάνω-κάτω και ταλαιπωρία για τις μετοχές, έως ότου οι 1.000 μονάδες να αποτελέσουν γερή βάση τιμών και να μπει φρέσκο χρήμα, ικανό να οδηγήσει το ΧΑ πάνω από τη «ζώνη χρεοκοπίας» της περιόδου 2003-2009, δηλαδή τις 1.400-1.500 μονάδες.
- Το πολύ «ξύλο» πέφτει στις τράπεζες (-20% το τελευταίο τρίμηνο) και στο ΤΧΣ, αλλά και στο οικονομικό επιτελείο μια αγωνία την έχουν. Ο σχεδιασμός να βγουν προς πώληση οι μετοχές που ελέγχονται από το Ταμείο δημιουργεί πίεση στο ταμπλό, γιατί πολλοί θεσμικοί πουλάνε, ποντάροντας ότι θα ξαναγοράσουν φτηνότερα μέσω των «πακέτων». Το παράδειγμα της Εθνικής, που από τα 6,5 ευρώ έφτασε στα 5 με συνοπτικές διαδικασίες, είναι ενδεικτικό. Στην Εθνική θα διατεθεί το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της, αλλά αμφιβάλλω ότι η πώληση θα γίνει στα σημερινά -χαμηλά- νούμερα.
- Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τα ανταγωνιστικά τερτίπια των μεγάλων κατασκευαστικών που προκαλούν θόρυβο και καθυστερήσεις. Γιατί αν ισχύουν όσα διακινούνται τελευταία για τον διαγωνισμό της Αττικής Οδού, που κέρδισε «με τον παρά της» η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πολύ φοβάμαι ότι θα δικαιωθούν όσοι λένε ότι το κακό μας παρελθόν μάς κυνηγά ακόμη.
- Τα «μπινελίκια» του ιδιοκτήτη της ΑΛΟΥΜΥΛ για τον τρόπο που οι servicers χειρίζονταν τα δάνεια της εταιρείας και ναρκοθετούσαν το μέλλον της έπιασαν τόπο, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο κ. Γ. Μυλωνάς δηλώνει από χθες ευτυχής, επειδή τα δάνειά του μεταβιβάστηκαν από την doValue στην Παγκρήτια. Η εταιρεία του θα μπορεί τώρα να ξανανοίξει νέες γραμμές χρηματοδότησης.
- Ένας… πανικός έχει πέσει στις αγορές διεθνώς, καθώς βλέπουν την απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου στο 4,71%, εκεί δηλαδή που είχε φτάσει στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007. Για την ιστορία, τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα είναι στο 4,4%, σχεδόν μία μονάδα πάνω από τον Ιούνιο.
Ο… ντετέκτιβ