Τον Ανδρέα Φλουρή τον γνωρίζετε; Μέχρι πριν από λίγες ημέρες όχι. Τον ήξερε όμως και παρακολουθούσε το έργο του το περιοδικό «TIME». Αξιολογώντας την έρευνα και την προσφορά του στο επιστημονικό του αντικείμενο, από τη θεωρία στην πράξη μάλιστα, τον κατέταξε στα 100 πρόσωπα διεθνώς που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Την περίφημη λίστα δηλαδή με το προσωνύμιο «TIME 100 Next». Τι είναι ο αξιότιμος κ. Φλουρής; Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης διευθυντής ενός πανεπιστημιακού εργαστηρίου με την προσωνυμία «FAME Lab». Ζει και εργάζεται στη χώρα μας. Δεν την απαρνήθηκε. Υποστηρίζει μάλιστα ότι «η Ελλάδα έχει μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που παρέχει ένα μοναδικό υπόβαθρο για ακαδημαϊκή έρευνα».
Το επιστημονικό έργο του κ. Φλουρή συνδέεται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις εργασιακές συνθήκες. Αυτή η συμβολή του στην παγκόσμια έρευνα αξιολογήθηκε και αναδείχθηκε. Είναι μία ακόμη ευκαιρία αυτή η ανάδειξη να υπάρξει μια συνολική εξέλιξη στο πώς αντιμετωπίζουμε τη χώρα μας. Η Ελλάδα μάς ανήκει ως Έλληνες, αλλά όχι ως παγκόσμια κληρονομιά. Ο τόπος αυτός, με την εμβληματική κουλτούρα στο DNA του, θα μπορούσε να ήταν κάτι πολύ πιο σημαντικό από αυτό που χαρακτηρίζει την «εθνική μιζέρια» μας. Μια πατρίδα πανεπιστημίων, ερευνητικών εργαστηρίων, παγκόσμιων συναντήσεων στους χώρους και τους τόπους από όπου ξεκίνησαν οι επιστήμες.
Και τι έχουμε καταφέρει; Να διαφωνούμε ακόμη αν θα επιτρέψουμε τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Να «πνίγουμε» συστημικά τα «λαμπρά μυαλά» στις «δομημένες παρέες» μιας περίκλειστης πανεπιστημιακής Ακαδημίας. Είμαστε με λίγα λόγια πολύ μακριά από την πραγματικότητα που μας ανήκει ως Ελλάδα και ως Έλληνες. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα δεν μπορεί να φταίνε κάποιοι άλλοι, κάπου μακριά. Αλλά αποκλειστικά εμείς, που ακόμη και τους περιώνυμους ομογενείς μας όπου Γης τούς χαρακτηρίζουμε «ξένους».