Στο άκουσµα του ονόµατος της Λίνας Μενδώνη, σε ό,τι αφορά τις εναλλακτικές που φέρεται να εξετάζει ο πρωθυπουργός για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, οι λεγόµενοι καραµανλικοί βουλευτές µια… παγωµάρα την ένιωσαν, όπως και να το κάνουµε. Βλέπετε, οτιδήποτε παραπέµπει, έστω και συνδυαστικά, στην εποχή τού -κατά Κώστα Καραµανλή- αρχιερέα της διαπλοκής, Κώστα Σηµίτη, συνιστά «κόκκινο» πανί για τον συγκεκριµένο πυρήνα, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Από την άλλη, βέβαια, αν η πρόταση περί Μενδώνη επιβεβαιωθεί και συνοδευθεί σηµειολογικά µε τη…σύγχρονη Μεγάλη Ιδέα της επιστροφής στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τότε το πράγµα αλλάζει, αφού ακόµη και οι σκέψεις για πιθανά αντάρτικα (µε φόντο βεβαίως και το ιστορικό «όχι» του πρωθυπουργού στον καραµανλικότερο των καραµανλικών, Προκόπη Παυλόπουλο, στην προεδρική εκλογή του 2015) πολύ δύσκολα θα εκφραστούν δηµοσίως. Εξάλλου, η υπουργός Πολιτισµού δεν είναι και καµιά περίπτωση Στουρνάρα, προκειµένου ο Βλάχος, ο Στυλιανίδης, ο Νικήτας και κάνα-δυο άλλοι να… σηκώσουν το λάβαρο της αντίδρασης. Βλέπετε, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είχε επανειληµµένως µιλήσει περί ευθυνών της διακυβέρνησης 2004-2009 για τη χρεοκοπία της χώρας, µε τις σχετικές ατάκες να ηχούν ακόµη δυνατά στην πλατεία Μαβίλη.
Στον αντίποδα, η ιστορία της Λίνας Μενδώνη επ’ ουδενί διαθέτει αντίστοιχους συνειρµούς, αφού η ίδια υπηρέτησε αποκλειστικά και µόνο τον Πολιτισµό και δεν ενεπλάκη ποτέ σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Φυσικά, πολύ πιο συµφιλιωµένοι µε την περίπτωση της Μενδώνη, παρά τις συνεχείς αναφορές για αντικατάσταση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου από ένα πρόσωπο µε πολύ πιο εµφατικά πολιτικά χαρακτηριστικά, είναι οι συνοµιλητές του Αντώνη Σαµαρά, που ήρθαν πολύ κοντά µε τον «πράσινο» εκσυγχρονισµό στη διάρκεια της συγκυβέρνησης του Μεσσήνιου µε τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Οι ισορροπίες στην Κοινοβουλευτική Οµάδα και τα σενάρια αλλαγών σε Μαξίµου και Πειραιώς
Με δεδοµένη την εµφανή βελτίωση στην επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίµου µε την Κοινοβουλευτική Οµάδα της Ν.∆., το σενάριο του ανασχηµατισµού, τουλάχιστον σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, φαίνεται να πηγαίνει προς τα πίσω, καθώς µια νέα διατάραξη των ισορροπιών θα εµπεριείχε ρίσκο στην παρούσα συνθήκη. Ωστόσο, δεν συµβαίνει το ίδιο για τα αντίστοιχα σενάρια που ακούγονται για Μαξίµου και Πειραιώς, αφού η εξυπηρέτηση της στόχευσης για µία τρίτη εκλογική νίκη µεταβάλλει συνεχώς τις ανάγκες και τις προτεραιότητες. Ειδικά στον κοµµατικό µηχανισµό, πέριξ του επικείµενου συνεδρίου την άνοιξη, θα πρέπει να αναµένονται εξελίξεις…
Όμηρος
Στριµωγµένος στη γωνία από τους ίδιους τους βουλευτές του ξεκίνησε τη θητεία του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάµελλος. Οπως µαθαίνουµε, βουλευτές, όπως ο Βασίλης Κόκκαλης, η Νίνα Κασιµάτη και άλλοι, διεµήνυσαν πως αν το κόµµα δεν ψήφιζε τις αµυντικές δαπάνες εκείνοι θα κουνούσαν µαντήλι. Κάπως έτσι, ο Θεσσαλονικιός αποδέχθηκε αυτή την έµµεση πολιτική απειλή και το κόµµα του υπερψήφισε τις δαπάνες. Το επισηµαίνουµε αυτό, διότι στους συνοµιλητές του ο συµπαθής Σωκράτης διακηρύσσει πως κάτι τέτοιο είναι η τελευταία φορά που γίνεται αποδεκτό. Με µικρή καθυστέρηση, αντιλήφθηκε πως αν συνεχίσει σε αυτή τη λογική θα ήταν όµηρος του κάθε βουλευτή. Επιπλέον, συνοµολογήθηκε ότι θα είναι καλύτερο να καθαρίσει το µαγαζί, κοινώς να φύγουν όσοι είναι µε το ένα πόδι εκτός. Αλλωστε, όπως ειπώθηκε, δεν αλλάζουν και πολλά αν η Κουµουνδούρου µείνει τελικώς µε 26 ή 25 ή 24 βουλευτές.
Συμμαχία
Στους διαδρόµους της Κουµουνδούρου µόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η συνεννόηση που υπήρξε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας µεταξύ του Χρήστου Σπίρτζη και του Νίκου Παππά. Και αυτό γιατί οι δύο πρώην φίλοι για καιρό τα είχαν σπάσει και δεν αντάλλασσαν ούτε καληµέρα. Ο Παππάς, δε, ήταν αυτός που πρότεινε να µετέχει ο Σπίρτζης στο Εκτελεστικό Γραφείο, πρόταση που δεν υιοθέτησε ο Φάµελλος. Κρατήστε και την πληροφορία ότι η αναβίωση αυτής της παλιάς συµµαχίας δεν άρεσε στον Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος είναι ο απόλυτος άνθρωπος του Τσίπρα στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο πρώην πρωθυπουργός, ως γνωστόν, δεν θέλει να βλέπει ούτε ζωγραφιστό τον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό Επικρατείας.
Στα βόρεια
Οπως συµβαίνει πάντα στα κόµµατα, τα αυξηµένα δηµοσκοπικά ποσοστά δηµιουργούν προσδοκίες για βουλευτικές έδρες. Η συζήτηση αρχίζει να φουντώνει στο ΠΑΣΟΚ, ιδίως για τους τοµείς της Αττικής, όπου θα βγουν περισσότερες έδρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το παπανδρεϊκό µπλοκ (∆ούκας, Χριστοδουλάκης και σία) έχει κυκλώσει τον Βόρειο Τοµέα και ψάχνει το ισχυρό πρόσωπο που θα τοποθετήσει στην εν λόγω περιοχή, πέραν της Μιλένας Αποστολάκη που µοιάζει αυτή τη στιγµή πανίσχυρη. Και ενώ ακούγεται ότι θα είναι υποψήφιος στον Βόρειο Τοµέα ο συµπαθής ∆ηµήτρης Μάντζιος, άνθρωπος της απολύτου εµπιστοσύνης του Ανδρουλάκη, διαρροές παπανδρεϊκών κύκλων τον στέλνουν στην Αχαΐα, τόπο καταγωγής του. Ως εκ τούτου, στη Χαριλάου Τρικούπη ψάχνουν ποιο πρόσωπο προωθείται για τον Βόρειο Τοµέα από τους ΓΑΠικούς.
Στο Πατριαρχείο
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει οικοδοµήσει στενή προσωπική φιλία µε τον κ.κ. Βαρθολοµαίο από τα χρόνια που ήταν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στήριζε µε όλους τους τρόπους το Οικουµενικό Πατριαρχείο. Οπως κάνει εδώ και χρόνια, έτσι και φέτος ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί τις µέρες των Φώτων στην Πόλη για τον εορτασµό των Θεοφανίων. Μαθαίνουµε, δε, πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσει το ταξίδι του αυτό, προκειµένου να επισκεφθεί και τα παράλια της Μικράς Ασίας και συγκεκριµένα τη Σµύρνη.
Ο Γκιουλέκας και οι άλλοι
Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον τρεις εν ενεργεία κυβερνητικοί παράγοντες έχουν ιχνηλατήσει το πεδίο, προκειµένου να διεκδικήσουν την εκλογή τους σε µία από τις 13 περιφέρειες της χώρας, όπου φυσικά πολιτεύεται ο καθένας εξ αυτών. Για παράδειγµα, είναι γνωστή η περίπτωση του Κώστα Γκιουλέκα για την Κεντρική Μακεδονία, ωστόσο µαθαίνω ότι το τελευταίο διάστηµα αναπτύσσονται επιπλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Το πρόβληµα είναι πως οι όποιες σχετικές κινήσεις λαµβάνουν χώρα σε περιφέρειες, οι επικεφαλής των οποίων είναι «γαλάζιοι» αντάρτες και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό στις επόµενες αυτοδιοικητικές κάλπες να πάρουν το επίσηµο χρίσµα από το κυβερνών κόµµα. Ιδιαίτερα αν η θητεία τους έχει θετικό πρόσηµο…
Νέα πρόσωπα
Στο πλαίσιο της σύσφιγξης του Μεγάρου Μαξίµου µε την Κοινοβουλευτική Οµάδα της Ν.∆. έφτασε στ’ αυτιά µου η πληροφορία πως ο Παύλος Μαρινάκης, ο Χρήστος Ζωγράφος και το λοιπό επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίµου επεξεργάζονται µια λίστα µε ονόµατα βουλευτών, τα οποία βρίσκονται σε αυτή τη φάση σε δεύτερο πλάνο, που θα µπορούσαν υπό συνθήκες να παίξουν κοµβικό ρόλο στη στήριξη των κυβερνητικών θέσεων σε κανάλια και ραδιόφωνα. Πρόκειται κατά βάση για κοινοβουλευτικά στελέχη που διανύουν είτε την πρώτη είτε τη δεύτερη θητεία τους και έχουν δώσει καλά δείγµατα γραφής σε όλα τα πεδία της δραστηριότητάς τους.