Από σήμερα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Λονδίνο. Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή ο πρωθυπουργός μαζί με κυβερνητικό και επιτελικό κλιμάκιο θα βρεθεί στη βρετανική πρωτεύουσα για το συνέδριο επενδυτών και διεθνών τραπεζών που οργανώνει η Morgan Stanley. Η συγκεκριμένη επενδυτική τράπεζα όπως και η Goldman Sachs έχει ισχυρό «greek desk», που δεν εγκατέλειψε ποτέ την Ελλάδα, ούτε όταν αυτή πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια χρεοκοπούσε.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν πάει στην Αγγλία για να συζητήσει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά σωρεία ζητημάτων, που σχετίζονται με τη διεθνή πολιτική, τις επενδύσεις, αλλά και τις τάσεις των διεθνών αγορών, σε μια εποχή που η Ευρώπη στις κεντρικές δυνάμεις της, τη Γερμανία και τη Γαλλία, μοιάζει πρωτόγνωρα απορρυθμισμένη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, σημειωτέον, παρά τις πάγιες επενδύσεις του γεωπολιτικά και ενεργειακά στην Τουρκία νιώθει μια κάποια δυσφορία για την όλο και πιο αναβαθμισμένη σχέση των κρατών των Ελλήνων με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, αλλά και των Αράβων, χωρίς να διατηρεί τον παραδοσιακό ρόλο του πλέον στενού συμμάχου από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του νέου εθνικού κράτους των Ελλήνων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι πιο κοντά από ποτέ να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής στο Μουσείο πλέον της Ακρόπολης. Αλλά αυτό το διαχειρίζονται οι διοικήσεις των μουσείων και δεν θα επηρεάσει την ατζέντα των επαφών των κυβερνήσεων. Ούτε και το συνέδριο της Morgan Stanley.
Θα περιμένουμε με αυξημένο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το Λονδίνο, αλλά και τις εμπιστευτικές πληροφορίες που πάντα ακολουθούν τέτοιου τύπου επισκέψεις. Επίσης εκτιμούμε ότι θα έχουμε τη χαρά να βρεθούν στην Ελλάδα και πάλι ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα με αφορμή δύο γεγονότα. Την επιστροφή των Γλυπτών μέχρι το καλοκαίρι και τα εγκαίνια των ανακαινισμένων θερινών ανακτόρων στο Τατόι.