Ανεξάρτητα από τα όσα θα πει σήμερα στο μεγάλο επενδυτικό συνέδριο στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς το επίμαχο θέμα της επιβολής έκτακτου φόρου στις τράπεζες, τα μηνύματα εστάλησαν εκεί όπου έπρεπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε -και θα το επαναλάβει- ότι το σενάριο δεν παίζει. Μέχρι νεωτέρας όμως, γιατί θα ενεργοποιηθεί στο άψε σβήσε, αν οι τράπεζες αποδειχθεί τελικά πως θα γράψουν στο βάθος του ταμείου τους τις κυβερνητικές παραινέσεις να αυξήσουν τις αποδόσεις των καταθέσεων, να μειώσουν τα επιτόκια των χορηγήσεων και εντέλει να προσφέρουν στους μικρομεσαίους περισσότερα δάνεια.
Συγκρατώ από όσα είπε ο Μητσοτάκης ότι «με τους καινούργιους δημοσιονομικούς κανόνες, τα πρόσθετα έσοδα -ειδικά από έκτακτες φορολογήσεις- δεν μπορούμε να τα ξοδέψουμε, γιατί έχουμε οροφές δαπανών, άρα θα ήταν και λίγο δώρον άδωρον να το κάνουμε αυτό. Το κάναμε το 2024 με τα διυλιστήρια, γιατί ήταν η τελευταία χρονιά που είχαμε η δυνατότητα να το κάνουμε. Άρα δεν έχει νόημα να συζητάμε πια για έκτακτες φορολογήσεις, διότι δεν μπορούμε τα χρήματα αυτά να τα ξοδέψουμε, ξεπερνώντας τις οροφές δαπανών» και αντέτεινε τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως η μείωση της φοροδιαφυγής, «που είναι η πιο δίκαιη πολιτική».
* Με τον κίνδυνο να με βάλει κι εμένα το Μαξίμου στη «μαύρη λίστα», θα πω αυτό που μου μετέφερε άνθρωπος «από μέσα», ότι δηλαδή -αν χρειαστεί- και φόρος θα μπει και τρόπος για να ελαφρυνθούν οι πολίτες θα βρεθεί.
Με την ευκαιρία, κάποιοι διορατικοί αναλυτές με τους οποίους συνομιλώ μου μετέφεραν ότι οι παραπάνω δηλώσεις ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για θετικές αποδόσεις στον τραπεζικό κλάδο, που ξυλοκοπήθηκε αρκετά τις τελευταίες ημέρες υπό το βάρος της πιθανότητας για έκτακτο φόρο.
Κοτζάμ πολυεθνικές με έσοδα δισεκατομμυρίων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων δεν έχουν λίγη τσίπα να μη βγαίνουν δημοσίως να κλαίγονται για τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν, επειδή αισχροκερδούσαν συστηματικά -σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης- σε βάρος όλων ημών; Ας πάνε στα δικαστήρια να ανατρέψουν τις ποινές. Τα υπόλοιπα που λένε, «ναι, κάτι έγινε, τη μαλ… την κάναμε, αλλά δεν έγινε ακριβώς έτσι και είναι κρίμα κι άδικο», τι τα θέλουν και τα λένε; Δεν έχουν τον Θεοδωρικάκο και τον κάθε Θεοδωρικάκο απέναντι. Τους πολίτες, με κάθε ευρώ των οποίων γεμίζουν τα ταμεία τους, έχουν. Ας μάθουν να σέβονται λοιπόν τους νόμους και τους καταναλωτές.
Μια χαρά τα πάει και φέτος το Χρηματιστήριο Αθηνών. Μπορεί εδώ και κάτι μήνες οι περισσότεροι επενδυτές να χάνουν λεφτά, αλλά η συνολική εικόνα του ΓΔ, όπως διαμορφώνεται μπαίνοντας στον τελευταίο μήνα της χρονιάς, είναι θετική. Ο γενικός δείκτης κερδίζει σχεδόν 8%, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης 7,5%, οι τράπεζες 8% και οι βιομηχανίες 37%. Από την άλλη, οι μετοχές που έχουν κάνει τη θετική διαφορά είναι λιγότερες από εκείνες που έχουν απώλειες.
Θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές με τον Τραμπ. Καλές ή κακές, δεν ξέρω. Αλλά λαμβάνοντας υπόψη την προειδοποίηση προς τους BRICS να μην τολμήσουν να μετακινηθούν από το δολάριο φτιάχνοντας δικό τους νόμισμα, ειδάλλως θα υποστούν κυρώσεις με διπλασιασμό των δασμών (+100%), ένα σύγκρυο με έπιασε. «Βρείτε άλλον ηλίθιο, δεν υπάρχει περίπτωση οι BRICS να αντικαταστήσουν το δολάριο στις διεθνείς συναλλαγές, και όποια χώρα το κάνει ας αποχαιρετήσει τις ΗΠΑ», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος. Από την Ευρώπη δεν ακούστηκε ούτε κιχ…
Ο…ντετέκτιβ