Κίνηση-ματ αποδεικνύεται ότι έκανε ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, όταν τον Νοέμβριο του 2023 οδήγησε τον CEO της UniCredit, Αndrea Orcel, στην πόρτα του ΤΧΣ για να υποβάλει πρόταση εξαγοράς του 9% της Alpha Bank που κατείχε το Ταμείο. Έναν χρόνο μετά, όχι μόνο η στρατηγική συμμαχία της Alpha Bank με τη UniCredit έχει πετύχει πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία υπολόγιζαν οι δύο μάνατζερ στο διάστημα αυτό, αλλά οι διεθνείς πόρτες για την Alpha Bank ανοίγουν με καταιγιστικό ρυθμό ως μέλος του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού τραπεζικού ομίλου. Ο CEO της UniCredit, Αndrea Orcel, χτυπά με ρυθμό πολυβόλου τις ευκαιρίες μεγέθυνσης του ιταλικού ομίλου. Με μία κίνηση-έκπληξη, η UniCredit ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξαγοράσει την ιταλική τράπεζα Banco BPM έναντι 10 δισ. ευρώ, τη στιγμή που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της γερμανικής Commerzbank. Θυμίζω ότι η Banco BPM αγόρασε αυτόν τον μήνα ένα μερίδιο μετοχών στην κρατικά υποστηριζόμενη Monte dei Paschi di Sienna και υπέβαλε προσφορά για την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Anima Holding. Η κίνηση του Andrea Orcel, εντός Ιταλίας αυτή τη φορά, δείχνει την αποφασιστικότητα με την οποία η UniCredit υλοποιεί το όραμά της για μια πραγματική τραπεζική ένωση στην Ευρώπη.
! Πανηγυρική είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα κάνει ο πέμπτος τραπεζικός πόλος. Από ιδέα επί χάρτου και έπειτα από κουπί διετίας που έκανε μετ’ επιτυχίας η CEO Ελένη Βρεττού, η νέα Attica Bank ολοκληρώνει αύριο στις 28 του μηνός την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και στο σκέλος των warrants. Με αφορμή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η CEO Ελένη Βρεττού θα χτυπήσει το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης του ΧΑ στις 5 Δεκεμβρίου. Καμπανάκι χτυπάει ήδη στον ανταγωνισμό, πάντως. Η στρατηγική συνεργασία που υπέγραψε η Attica Bank με το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας, το ΕΒΕΑ, ανοίγει νέα προοπτική σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα μπορούν να απευθυνθούν στο δίκτυο της Attica Bank και της πρώην Παγκρήτιας Τράπεζας, για να αποκτήσουν ευκολότερα πρόσβαση σε χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ.
Πολλά και ενδιαφέροντα για την Ελλάδα και την ανάκαμψή της από την κρίση αναφέρει ο Γερμανός ευρωβουλευτής (από το 1980 μέχρι το 2019) Έλμαρ Μπροκ στα απομνημονεύματά του, που εκδόθηκαν υπό τον τίτλο «Μην παίξετε την Ευρώπη στα ζάρια!» και με υπότιτλο «Χωρίς την ΕΕ, η Γερμανία είναι ένας νάνος». Ο Μπροκ, ισχυρή ευρωπαϊκή προσωπικότητα, που επί χρόνια θήτευσε ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν ο στενότερος συνεργάτης του καγκελάριου Κολ και της Άνγκελα Μέρκελ. Παρακολούθησε καρέ καρέ τα θέματα της Ελλάδας, ιδιαίτερα το 2015 στην κρίση. Λέει λοιπόν: «Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο του 2015 στις Βρυξέλλες, είδα πώς αγωνιζόταν η Μέρκελ για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε, πρότεινε ακόμη και στους υπουργούς Οικονομικών του Ecofin την έξοδο της Ελλάδας – τουλάχιστον προσωρινά. Δεδομένης της φρικτής συμπεριφοράς του λαϊκιστή Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και της δημόσιας γνώμης στη Γερμανία υπέρ της θέσης του Σόιμπλε, θεώρησα τη στάση της Μέρκελ τη σωστή. Σήμερα ξέρουμε ότι αυτή η απόφαση ήταν η σωστή. Η ελληνική κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει θέσει τα δημόσια οικονομικά υπό έλεγχο, βοήθησε τις τράπεζες, απομάκρυνε από τις αγορές τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με το πρόγραμμα “Ηρακλής” και εκσυγχρόνισε το κράτος με εντυπωσιακό τρόπο. Το 2023 η Ελλάδα έχει ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ που η Γερμανία μόνο ονειρεύεται. Οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν πάλι στην Ελλάδα πιστοληπτική ικανότητα. Τα γερμανικά δάνεια εξοφλήθηκαν με τόκους και πανωτόκια. Στη Γερμανία τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η πολιτική και η επιστήμη αγνοούν το θέμα».