Σε έκδοση ομολόγου χαμηλής εξασφάλισης (Tier 2) για τη βελτίωση των κεφαλαιακών δεικτών της προχωρά η Εθνική Τράπεζα, αμέσως μετά την αναβάθμισή της από τη Moody’s. Το ομόλογο θα είναι διάρκειας 10,25 ετών με δυνατότητα ανάκλησης έπειτα από 5 χρόνια. Η τράπεζα ξεκίνησε από χθες παρουσιάσεις σε διεθνείς επενδυτές μέσω των Barclays, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale. Στόχος της Εθνικής είναι να αυξήσει την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (ΜREL) στο 27% έως το 2025.
ΧΤΙΖΕΙ ΚΕΡΔΗ Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Άλμα μεγεθών σε όλα τα επίπεδα κατέγραψε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο πρώτο 6μηνο του 2023, με τη θετική πορεία των αποτελεσμάτων να συνεχίζεται και στο δεύτερο μισό του έτους. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη απογειώθηκαν στα 54.700.000 ευρώ (+59,5%), η λειτουργική κερδοφορία στα 250.200.000 ευρώ (+14,7%), ενώ τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν στα 1,604 δισ. ευρώ (+9,8%). Ορόσημο για τον όμιλο, η προσθήκη της Εγνατίας Οδού στο χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων – το ανεκτέλεστο κατασκευαστικών έργων «έγραψε» νέο ρεκόρ στα 5,7 δισ. ευρώ!
* Αντίστροφα μετρά από χθες ο χρόνος για την πρώτη πλήρη ιδιωτικοποίηση συστημικής τράπεζας μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις του ΤΧΣ. Η Eurobank προσέφερε 93.745.211 ευρώ (1,8 ευρώ ανά μετοχή), για να εξαγοράσει το 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου που έχει απομείνει στο Ταμείο. Στη διαδικασία μπορούν να μετάσχουν και άλλοι επενδυτές, η τράπεζα όμως έχει δικαίωμα αντιπροσφοράς. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν έως τις 6 Οκτωβρίου. Σειρά παίρνει η διάθεση του 20% της Εθνικής (σε σύνολο 40,4%), με τις Πειραιώς και Alpha Bank να ακολουθούν.
«ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ» ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΤΕΣ
Με πάγωμα των επενδύσεων της και μεταφορά της παραγωγής εκτός Ελλάδας απείλησε επίσημα χθες ο ελβετικός όμιλος Landis+Gyr, μετά και την απόφαση του ΣτΕ να τον αποκλείσει από τον διαγωνισμό-μαμούθ του 1,2 δισ. ευρώ για τους «έξυπνους» μετρητές. Οι Ελβετοί, που διατηρούν εδώ και χρόνια εργοστάσιο μετρητών στην Κόρινθο και είχαν στα σκαριά μονάδα παραγωγής φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, είχαν ήδη αποκλειστεί από τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ, επειδή δεν είχαν δηλώσει την ελληνική θυγατρική της στην Κόρινθο ως υπεργολάβο.
* Ζημιές για πρώτη φορά ανακοίνωσε στην Ελλάδα η ΑΒ Βασιλόπουλος της βελγικών συμφερόντων Delhaize, καθώς από κέρδη 43.000.000 € το 2021, παρουσίασε πέρυσι αρνητικό αποτέλεσμα 2.100.000 ευρώ. Η αλυσίδα προχώρησε και σε μείωση του προσωπικού της κατά 878 άτομα (13.896 εργαζόμενοι). Ως αιτία για την επιδείνωση των μεγεθών επικαλείται τα αρνητικά περιθώρια κέρδους, που προέκυψαν -μεταξύ άλλων- από τα υψηλά κόστη ενέργειας και μεταφορών, το πλαφόν που μπήκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, ακόμη και το «καλάθι του νοικοκυριού» που συμπίεσε τα αποτελέσματά της.