Ιδιωτικές υποθέσεις: Οι “λόρδοι” της οικονομίας στο Ζάππειο – Η ανάπτυξη της Optima Bank – Οι ελληνικές τράπεζες στο συνέδριο της JP

16:46 - 22 Νοεμβρίου 2024

Δεν ξέρω για τον Έλληνα «τσάρο» της οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά εγώ «ψοφάω» για λόρδους. Φέρτε μου λόρδους από τη Μεγάλη Βρετανία, με παπιγιόν ή χωρίς, να μου μιλάνε για οικονομία.

Τόσο εγώ από τις δημοσιογραφικές θέσεις όσο κυρίως ο Κωστής από τα «κεντρικά», που ως Κρητικός στην καταγωγή είναι απλός, ταπεινός και πρακτικός άνθρωπος, θα έχουμε την τιμή να συναντήσουμε στο Ζάππειο στις 4 Δεκεμβρίου έναν τέτοιο λόρδο. Όχι κάποιον της σειράς, αλλά τον 71χρονο Φράνσις Μοντ, μέλος των Συντηρητικών, πολύπειρο υπουργό και μέλος της Βουλής των Λόρδων, με κορυφαία στιγμή της πολιτικής καριέρας του τη θέση του ως υπουργός Επικρατείας το 2010-2015, οπότε και δημιούργησε την Ομάδα Αποδοτικότητας και Μεταρρύθμισης. Ο «μύθος» λέει ότι χάρη στις μεταρρυθμίσεις του Φράνσις εξοικονομήθηκαν για το Ηνωμένο Βασίλειο 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών.

Αφορμή για να προσγειωθούν λόρδοι, καρδινάλιοι και λοιποί στην Αθήνα είναι το 2ο Growthfund Summit με κεντρικό θέμα «Οι Επενδυτικές Συνεργασίες ως Καταλύτης Εθνικής Ανάπτυξης». Το συνέδριο το διοργανώνει το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο και -αν κατάλαβα καλά από την ατζέντα- οι συζητήσεις θα αφορούν τις δυνατότητες αξιοποίησης και προσέλκυσης επενδύσεων τόσο σε κρατικές επιχειρήσεις όσο και σε ιδιωτικές. Εκτός από τον λόρδο, τον Χατζηδάκη, τον Θεοδωρικάκο, τον Σταϊκούρα, τον Σκέρτσο και άλλους που έχουν προσκληθεί, περιμένω να ακούσω με ενδιαφέρουν ανθρώπους της «πιάτσας», όπως τον Σουρέτη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τον Χρυσάφη της Metlen, τον Μαύρο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τον Χατζίκο της Siemens, τον Τανισκίδη της Optima και άλλους εκλεκτούς κυρίους και κυρίες.

Τώρα που είπα για Optima Bank, να σημειώσω ότι μόλις έναν χρόνο από την εισαγωγή της στο ΧΑ γίνεται η πέμπτη τράπεζα που εισέρχεται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap. Μπορεί να μπαίνει 20ή στην κατάταξη με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 945 εκατ. ευρώ, αλλά, με τη φόρα που έχει πάρει στην ανάπτυξή της, δεν αποκλείω να τη δούμε σύντομα να σκαρφαλώνει τη μία θέση μετά την άλλη. 

Έπιασα στο στόμα μου τους Βρετανούς λόρδους και θυμήθηκα ότι χθες και σήμερα βρίσκονται στο Λονδίνο όλοι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha), μαζί με τα οικονομικά επιτελεία τους, για να περάσουν από την κρησάρα των αναλυτών και των διαχειριστών στο συνέδριο της JP Morgan. Το «κλειδί» είναι να πείσουν τα «παιδιά του Λονδίνου» να σταματήσουν τους μαζικούς βομβαρδισμούς στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και να αρχίσουν σιγα σιγά να ξαναχτίζουν καμιά θέση. Θα δεχθώ ότι προσώρας το success story των ελληνικών τραπεζών έπιασε ταβάνι με τον υπετριπλασιασμό των αποτιμήσεών τους και τις βέβαιες απώλειες που θα έχουν στα έσοδα από τόκους λόγω μείωσης των επιτοκίων, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ως λογικά σκεπτόμενος ντετέκτιβ ότι θα αφεθούν για πολύ καιρό οι μετοχές τους έρμαια στην υποτιμητική κερδοσκοπία, ακριβώς την περίοδο που οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι οι φτηνότερες πανευρωπαϊκά, συγκαταλέγονται στις πιο υγιείς με μόλις 3%-4% «κόκκινα» δάνεια και αρχίζουν να διανέμουν μερίσματα.

Στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και έναν χρόνο διαμορφώνεται πλέον η προθεσμιακή τιμή του φυσικού αερίου με ένα ανοδικό σερί εννέα μηνών, που έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί από τα 24 δολάρια ανά μεγαβατώρα, που ήταν στις αρχές του χρόνου, σε πάνω από 48 δολάρια σήμερα. Οι καταναλωτές αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν λόγους να προβληματίζονται, γιατί με φυσικό αέριο παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, με αυτό δουλεύει η βιομηχανία, με αυτό θερμαινόμαστε στα σπίτια μας, αυτό επηρεάζει και τον πληθωρισμό.

* Τι είναι πιο κοντά για το Bitcoin; Τα 100.000 δολάρια ή παραδείγματος χάρη τα 60.000 δολάρια μετά το χθεσινό άλμα πάνω από τα 93 χιλιάρικα; Respect πάντως στους αγοραστές της τελευταίας πενταετίας που γράφουν αποδόσεις 1.300%. Ούτε η Γενική Αποθηκών το 1999…

Ο… ντετέκτιβ