Αν θέλει κάποιος να αντιληφθεί τον τρόπο που χειρίζεται τις κρατικές υποθέσεις ο πρωθυπουργός, τη σοβαρότητα και το βάθος των επιλογών του αλλά και τις προθέσεις του στα μεγάλα ζητήματα που έρχονται ή βρίσκονται στο προσκήνιο, θα πρέπει να μελετήσει ή να παρακολουθήσει τη μακρά συνέντευξη που παραχώρησε σε ειδική εκδήλωση του Bloomberg.
Δεν ήταν μια παράθεση ερωτήσεων και απαντήσεων σε μέσον ενημέρωσης, για τον λόγο αυτό οι τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη έχουν ευρύτητα και επιχειρηματολογία για πιο ειδικά κοινά. Οι απαντήσεις έχουν από τη μία σαφήνεια, όπως για παράδειγμα σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπου δεν μασάει τα λόγια του σε σχέση, για παράδειγμα, με μια ενδεχομένως αντιδημοφιλή αλλά κρίσιμα επωφελή για τη χώρα απόφασή του να δοθούν 5 δισ. ευρώ επιπλέον το 2025 για την αποπληρωμή δανείων του α΄ μνημονίου, αν και αυτά ωριμάζουν το 2033-2045.
Ο πρωθυπουργός δείχνει με απολύτως βάσιμο τρόπο το πώς κινείται στη στρατηγική του για την οικονομία, τη δημιουργία του θετικού προφίλ στις αγορές, τις διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη για το κόστος της ενέργειας, σημειώνει τις σημαντικές ατέλειες της ενιαίας αγοράς, αναφέρεται μάλλον επικριτικά στην νοοτροπία των ελληνικών τραπεζών να μην αναλαμβάνουν κανενός τύπου ρίσκο, φυσικά στις ξένες επενδύσεις, αλλά και στο τέλος των ιδιωτικοποιήσεων.
Από την άλλη μιλά μάλλον υπαινικτικά θετικά για τη σχέση Ελλάδας με τις ΗΠΑ αλλά και τη δυναμική των σχέσεων Ευρώπης και ΗΠΑ στην περίπτωση επιβολής δασμών. Επίσης για τη χρήση των τεχνολογιών και της πυρηνικής ενέργειας αλλά και τα όρια της ταχύτητας στην πράσινη μετάβαση.
Σχολιάζοντας τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός εξάλλου απάντησε : «Ό,τι έγινε έγινε. Και νομίζω ότι η απόφαση εξηγήθηκε σαφέστατα. Δική μου δουλειά μου είναι να κοιτάζω μπροστά και στο μέλλον». Μελετώντας τη συγκεκριμένη συνέντευξη, ακόμη και αν σε σημεία διαφωνεί, κατανοεί κάποιος καλόπιστος και σοβαρός άνθρωπος γιατί ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός μας…