ΤΗΕ BIG MOUTH: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου για την Attica Bank – Ο μέγας κίνδυνος του εφησυχασμού – Ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων και της εξωστρέφειας

21:40 - 7 Νοεμβρίου 2024

Αξημέρωτα δέχθηκα τηλεφώνημα από τη θεία μου από τα Χανιά, η οποία, πηγαίνοντας στην κλινική του Γαβριλάκη, έκρινε σκόπιμο να με ενημερώσει για τη συμμετοχή της, μαζί με τους Μπάκο, Καϋμενάκη και Εξάρχου, στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank. Και τι δεν μου είπε στο παραλήρημά της. Μέχρι και τηλεφωνικό μνημόσυνο στον μπάρμπα μου έκανε, που της άφησε, λέει, αυτές τις μετοχές στην Παγκρήτια, με αποτέλεσμα τώρα να έχει την τύχη να μετέχει σε μια τράπεζα παρέα με κάτι άλλους πλούσιους. Η συμμετοχή των μικρομετόχων της Παγκρήτιας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ακόμη και εκείνη του Χανιώτη (πρωτευουσιάνου, όχι από κανένα χωριό…) επικεφαλής του ΤΧΣ, Ηλία Ξηρουχάκη, αφού είναι σίγουρο ότι κανείς δεν περίμενε ότι θα έσπευδαν 1.553 (κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και ο τετραψήφιος αριθμός εξυπηρέτησης πελατών της νέας τράπεζας) μαυροπουκαμισάδες να μετάσχουν στην ΑΜΚ της Attica Bank, λες και τους είχε καλέσει σε κάναν γάμο ο Εξάρχου. Πάντως, το γεγονός ότι οι 1.553 μαυροπουκαμισάδες, συν την εύθυμη χήρα θεία μου, έβαλαν 18 εκατ. ευρώ καταδεικνύει ότι κάτι καλό βλέπουν στο νέο τραπεζικό project. Γιατί μπορεί να ευδοκιμεί η κουζουλάδα στην Κρήτη, αλλά όταν κουζουλαίνονται, άντε να πιουν καμιά κούπα (ποτήρι γεμάτο κρασί).

Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι η καλύτερη των τελευταίων δεκαετιών, αλλά όλοι οι σοβαροί άνθρωποι επισημαίνουν τον μέγα κίνδυνο του εφησυχασμού. Καμπανάκι χτύπησε και ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, από το βήμα του Athens Investment Forum. Η οικονομία μας δεν έχει ξεφύγει από το καταναλωτικό μοντέλο, ενώ για να μη χάσει το τρένο της ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα θα χρειαστεί μια διαρκή επενδυτική άνοιξη, που παρόμοιά της δεν έχει δει από τη δεκαετία του 1950. Τουτέστιν, μια σταθερή αύξηση των επενδύσεων παγίων της τάξης του 9% τον χρόνο σε πραγματικούς (αποπληθωρισμένους) όρους και κάθε χρόνο για μια πλήρη δεκαετία. «Δεν είναι εύκολο, δεν είναι αδύνατον, είναι απαραίτητο», είπε ο CEO της Eurobank. Όσο για την κατανάλωση αποτελεί ακόμη σήμερα την κύρια συνιστώσα του ΑΕΠ, με πολύ υψηλό ποσοστό, στο 68,7%, και περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από το μέσο αντίστοιχο στην Ευρωζώνη. Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έφτασε το 6,3% το 2023, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, και φέτος παρουσιάζει τάση περαιτέρω αύξησης. Οι εξαγωγές, που είχαν αυξηθεί, παρουσιάζουν κάμψη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι (μαζί με το δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει πια θεραπευτεί) το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αποτέλεσε βασική αιτία για τη βαθιά κρίση που βίωσε η χώρα και η κοινωνία.

Η Ελλάδα διαθέτει εξασφαλισμένους πόρους για την οικονομία τουλάχιστον μέχρι το 2028. Όμως είναι κρίσιμο να στρέψουμε το παραγωγικό μας μοντέλο προς την ενίσχυση των επενδύσεων και της εξωστρέφειας, κατά τρόπο που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και ταυτοχρόνως θα απαντά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η προώθηση της βιωσιμότητας και της πράσινης μετάβασης και η ψηφιοποίηση. Αυτό το καμπανάκι χτύπησε από την πλευρά του ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

!Από την τρέχουσα χρήση θα ενεργοποιήσει τη δυνατότητα επαναγοράς μετοχών για την ανταμοιβή των μετόχων της η Τράπεζα Πειραιώς. Η διοίκηση της τράπεζας έχει καταλήξει σε ένα μείγμα 70% share buy back και 30% μέρισμα σε μετρητά από τα κέρδη του 2024 για διανομή το 2025. Με βάση τους τρέχοντες υπολογισμούς της τράπεζας, που περιλαμβάνουν και επιπλέον διαγραφή αναβαλλόμενου φόρου 150 εκατ. ευρώ (350 εκατ. ευρώ στο σύνολο ετησίως), 1 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη θα επιτρέψουν στην Πειραιώς δημιουργία κεφαλαιακού buffer 400 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιπλέον πιστωτική επέκταση κατά 3,5 δισ. ευρώ, για μεγαλύτερη διανομή κερδών και για περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη CET 1.