Με αφορμή την παρουσίαση της στρατηγικής για τους αποδήμους ελάχιστες ώρες μετά την πανηγυρική ανακοίνωση της θεαματικής νίκης Τραμπ στις εκλογές στις ΗΠΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, προχώρησε σε πρώτες δηλώσεις για τη νέα πραγματικότητα που προκύπτει στις ΗΠΑ αλλά και στους διεθνείς συσχετισμούς. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες με τα λιγότερα προβλήματα με τις ΗΠΑ αλλά και με την επερχόμενη διακυβέρνηση Τραμπ ως προς τις προτεραιότητες και τα διαφορετικά πλαίσια που θέτει σε σχέση με την εποχή Μπάιντεν και Δημοκρατικών.
Ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του αυτή δήλωση για τη νέα πραγματικότητα και με δεδομένο ότι πριν από λίγες ημέρες είχε και ανεπίσημου χαρακτήρα συζητήσεις με ένα ισχυρό πρόσωπο των Ρεπουμπλικανών, τον Μάικ Πομπέο, συνεχάρη τον πρόεδρο Τραμπ για την «εμφατική νίκη του» και εξέφρασε βεβαιότητα για τις σταθερά ισχυρές και παραγωγικές διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ. Πέραν αυτών όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού θύμισε την αρχή περί μη ετεροκαθορισμού της Ελλάδας στη διεθνή πολιτική της, αφετηρία στην οποία συμφωνεί και ενθαρρύνει η Ουάσινγκτον, ειδικά σε σχέση -γεωπολιτικά- με την Τουρκία, προχώρησε σε ένα σχόλιο για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την Ευρώπη.
Η πρώτη τοποθέτηση Μητσοτάκη και ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ στη Βουδαπέστη τα επόμενα 24ωρα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον: «Η ήπειρός μας οφείλει να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη που αλλάζει διαρκώς. Να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία. Να οικοδομήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία σε νέες συνθήκες». Το σχόλιο αυτό του Έλληνα πρωθυπουργού δεν δείχνει καθόλου… ανυποψίαστο. Αφού η Ευρώπη, υπό πίεση δασμών, έχει να επιλέξει μεταξύ δυο στρατηγικών. Είτε μεγαλύτερης αυτονομίας από τις ΗΠΑ είτε ευθυγράμμισης με τις ΗΠΑ. Και η Ελλάδα έχει τον ρόλο της, όπως διαφαίνεται, σε τέτοιου τύπου προβληματισμούς…