Ταξίδι στην Ουάσινγκτον πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Χατζηδάκης, συμμετέχοντας στις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Όπως αντιλαμβάνεστε, στο περιθώριο της Συνόδου είχε σημαντικές συναντήσεις, με ξεχωριστή εκείνη με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Το μενού περιείχε και κάμποσες ακόμη επαφές του Έλληνα υπουργού με υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων, συμπεριλαμβανομένων του αντιπροέδρου της Blackrock, Philipp Hildebrand, του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank, Christian Sewing, του αντιπροέδρου της Citigroup, Jay Collins, και του αντιπροέδρου της Nomura, Masahiro Goto. Το συμπέρασμα όλων αυτών των επαφών είναι ότι «έξω πάμε καλά». Για να γίνω συγκεκριμένος, έχω την αίσθηση ότι όλοι όσοι συνάντησε ο υπουργός Κωστής έχουν να πουν έναν καλό λόγο για την Ελλάδα, αναγνωρίζουν τα σημαντικά θετικά βήματα της ελληνικής οικονομίας και ζητούν πληροφορίες για πιθανές επενδύσεις που θα μπορούσαν να κάνουν στη χώρα μας.
Ξεκινούν από την Τράπεζα Πειραιώς, την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου των τραπεζών. Όπως έχει γράψει η στήλη, οι αναλυτές θα επικεντρωθούν στον αντίκτυπο που θα έχουν οι μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ στα έσοδα από τόκους της επόμενης χρονιάς (οπότε και θα αφομοιωθεί εντονότερα η μείωση των επιτοκίων). Ήδη ακούγονται προβλέψεις της αγοράς για μείωση επιτοκίων ακόμη και μισής ποσοστιαίας μονάδας από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου. Με «άγνωστο Χ» το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, οι διεθνείς αγορές περιμένουν, πάντως, για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, μείωση των επιτοκίων κατά σχεδόν 40 μονάδες βάσης στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2024 και διπλάσια (ή και παραπάνω) μείωση εντός του 2025. Για τα επιτοκιακά έσοδα των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, οι αναλύσεις επενδυτικών οίκων που έχουν δημοσιευτεί αποτυπώνουν μια μείωση εσόδων από τόκους κατά 120-210 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα. Πολύ κρίσιμο αντιστάθμισμα στις απώλειες αυτές θα είναι η πιστωτική επέκταση που θα επιτύχει η καθεμία.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή η ΤτΕ για τη χρηματοδότηση της οικονομίας δείχνουν, πάντως, ότι η πιστωτική επέκταση τρέχει στις επιχειρήσεις με ρυθμό κοντά στο 11% (τον Σεπτέμβριο η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 1,915 δισ. ευρώ), αλλά παραμένει αρνητική (-0,9%) στα νοικοκυριά. Τόσο επιχειρήσεις όσο και νοικοκυριά, ωστόσο, αυξάνουν τις καταθέσεις τους, αντανακλώντας τη βελτίωση της οικονομίας. Τον Σεπτέμβριο οι καταθέσεις των νοικοκυριών έφτασαν σε υψηλό σχεδόν 13 ετών, ξεπερνώντας τα 147 δισ. ευρώ, επίπεδο που είχαν να δουν από τον Σεπτέμβριο του 2011. Το ίδιο συνέβη και με τις καταθέσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες ξεπέρασαν τα προηγούμενα υψηλά του Σεπτεμβρίου 2009 και βρίσκονται μια ανάσα από τα 47 δισ. ευρώ.
!Στο ακουστικό τους με Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη βρίσκονται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και οι ελληνικές τράπεζες, αναμένοντας απαντήσεις σε τρία μέτωπα: επαύξηση κρατικών εγγυήσεων για τη λειτουργία του «Ηρακλή ΙΙΙ», κατάργηση ειδικών προνομίων του ΤΧΣ στις τράπεζες -καθώς έχει ολοκληρωθεί η αποεπένδυση, με μόνη συμμετοχή του Δημοσίου σε ποσοστό 8,39% στην Εθνική- και αναβαλλόμενος φόρος. Το τρίτο συζητείται αποκλειστικά μεταξύ τραπεζών και SSM και αναμένονται εξελίξεις λίαν συντόμως. Κάποιες νύξεις αναμένω κατά τις παρουσιάσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου των τραπεζών στους αναλυτές από 1 έως 8 Νοεμβρίου. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν παρουσιάσει πρόταση στον SSM για αύξηση της διαγραφής αναβαλλόμενου φόρου από τα εποπτικά κεφάλαια ετησίως έτσι, ώστε η απεμπλοκή τους από τον DTC να επιτευχθεί το 2034, αντί για το 2041.