–Έκαψαν τα χέρια τους όσοι βγήκαν long στον μαύρο χρυσό, ποντάροντας βραχυπρόθεσμα σε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει γενικευμένη ανάφλεξη στις παραγωγικές εγκαταστάσεις και στους διαδρόμους μεταφοράς πετρελαίου στη Μέση Ανατολή.
–Η αλήθεια είναι πως μετά το πρώτο ανοδικό τίναγμα του brent κατά 17%, από τα χαμηλά των 69 δολαρίων το βαρέλι έως και τα 81 δολάρια μεταξύ Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, οι ενδείξεις ήταν καταφανώς υπέρ της προσπάθειας των χωρών του OPEC+ να συγκρατηθεί η τιμή σε «ανεκτά» επίπεδα. Η περιορισμένης κλίμακας «ανταπάντηση» του Ισραήλ στο Ιράν αποτέλεσε την αιτία για να γκρεμιστεί χθες ως και 6% χαμηλότερα η τιμή του πετρελαίου, επιστρέφοντας στα 71 δολάρια, και να αποδειχθούν -προσώρας τουλάχιστον- έπεα πτερόεντα οι «τρομοκρατικές» αναλύσεις μιας σειράς γνωστών ξένων αναλυτών για εκτόξευση της τιμής στα 100 ή και στα 200 δολάρια. Πλέον επενδυτικοί οίκοι προσγειώνουν τις εκτιμήσεις τους για τιμή κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι. Μέχρι να τις… αναθεωρήσουν.
–Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας η εικόνα δεν είναι καλή μετά και την απώλεια των 1.390 μονάδων. Και το ζητούμενο είναι αν οι ξένοι κυρίως επενδυτές θα περιορίσουν κάποια στιγμή τις ρευστοποιήσεις τους στα blue chips και τις τράπεζες.
–Ειδικά ο κλάδος των τραπεζών έχει πληγεί σφόδρα το τελευταίο διάστημα από τις συνεχιζόμενες πιέσεις, με αποτέλεσμα την περασμένη εβδομάδα να κλείσει με εκτεταμένες απώλειες άνω του 7%, διπλάσιες του Γενικού Δείκτη. Κάποιοι καλοί αναλυτές της εγχώριας αγοράς εκτιμούν πως οι πωλήσεις τραπεζικών μετοχών είναι απότοκος της αδυναμίας των ενεργών επενδυτών να απορροφήσουν την πολύ μεγάλη προσφορά των τελευταίων εβδομάδων (πώληση μετοχών της Εθνικής και της Πειραιώς, αύξηση κεφαλαίου Attica Bank, εκδόσεις ομολόγων από εισηγμένες κ.λπ.), με αποτέλεσμα για να συμμετάσχουν σε μια συναλλαγή να ρευστοποιούν θέσεις σε άλλες μετοχές.
–Τα παραπάνω αποτελούν μια ικανοποιητική εξήγηση για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει. Όμως, στη μεγάλη εικόνα θα πρέπει να προσθέσουμε τρία ακόμη γεγονότα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες: πρώτον, ότι έχει ανοίξει η συζήτηση ταχύτερης μείωσης της αναβαλλόμενης φορολογίας στα κεφάλαια του κλάδου, το οποίο στην πράξη θα σημάνει χαμηλότερα μερίσματα στο μέλλον. Δεύτερον, η εικόνα από το μέτωπο των «κόκκινων» δανείων έδειξε προσωρινά να επιδεινώνεται, αν και δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Και τρίτον, ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει προς τα κάτω τα αποτελέσματα του κλάδου που τα τελευταία χρόνια είχε υπερβολικά έσοδα από τόκους και προμήθειες και μικρότερα από τις χορηγήσεις δανείων.
*Πιθανόν από αυτή την εβδομάδα που ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μήνου από τις τράπεζες, με την Πειραιώς να ανοίγει πρώτη τον χορό στη 1 Νοεμβρίου (αντί στις 4 του μήνα), να δούμε μια συγκροτημένη προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στο ΧΑ.
–Μεσοπρόθεσμα, πάντως, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι στο ΧΑ η διόρθωση έχει διάφορα σκαλοπάτια να «πατήσει». Ένα άμεσο είναι οι 1.350 μονάδες, ένα επόμενο οι 1.320 μονάδες και ένα ακόμη αρκετά χαμηλότερα, στην περιοχή των 1.260 μονάδων. Στο μεσοδιάστημα η μεταβλητότητα αναμένεται αυξημένη και όσο εύκολα μπορεί να βλέπουμε τον ΓΔ να επιστρέφει, παραδείγματος χάρη στις 1.440 μονάδες, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να δούμε την αγορά να διορθώνει σε χρόνο dt.
–Οι πιέσεις φυσικά δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Μεγάλες εκροές, οδεύοντας προς το παγκόσμιο ορόσημο των αμερικανικών εκλογών, έχουν υποστεί οι περισσότερες αγορές, ενώ αντίθετα σε αμοιβαία κεφάλαια χρυσού εισέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα πάνω από 3,1 δισ. δολάρια. Οι εκλογές στις ΗΠΑ αποτελούν τον «άγνωστο Χ» και το κλίμα που θα επικρατήσει έως την Τρίτη 5 Νοεμβρίου (και πολύ περισσότερο στη συνέχεια ανάλογα με το αποτέλεσμα) θα καθορίσει τη συμπεριφορά των επενδυτών απέναντι στα διάφορα assets, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Ο… ντετέκτιβ