Σε μια εκδήλωση συνεκτική μεταξύ κεντροαριστερής και αριστερής αντίληψης για τη διακυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και το νεότευκτο ίδρυμά του επεχείρησαν να διαφύγουν της εσωστρέφειας των κομμάτων του χώρου και της κατάστασης διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ και να διατυπώσουν μια οικονομική στρατηγική για τη χώρα, ως έτερος πόλος στη θεώρηση πραγμάτων Μητσοτάκη.
Επί της ουσίας ο παλαίμαχος πλέον αρχηγός θέλησε να διαφύγει από τα δεδομένα που ο ίδιος δημιούργησε για το κόμμα του και να εμφανισθεί ως ένας νουνεχής και συνεκτικός πολιτικός πρωταγωνιστής για την ενιαία Κεντροαριστερά. Στην πιο συστημικά δομημένη μορφή της. Αυτή που επιθυμεί την πραγματική σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη με ταυτόχρονη επιτυχή άρση των ανισοτήτων και των αδικιών που άφησε πίσω της η εποχή των μνημονίων, στην οποία εμπλέκεται άμεσα και ο ίδιος ως πρωθυπουργός.
Ο λόγος για ένα rebranding στο προσωπικό του πολιτικό προφίλ και μια επανεκκίνηση σύγκλισης κομμάτων στην Κεντροαριστερά, χωρίς όμως τη δομική συμμετοχή των ηγεσιών των δύο κομμάτων. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει ηγεσία αλλά μόνο πλήρη και πέραν κάθε πρόβλεψης θυελλώδη απορρύθμιση.
Το Ίδρυμα Τσίπρα θέλησε να εμφανισθεί ως ένας συγκροτημένος πόλος πολιτικού προβληματισμού. Ομιλητές στην εκδήλωση οι Χουλιαράκης, Χριστοδουλάκης, Δραγασάκης, Λ. Κατσέλη, όλοι διαδοχικοί υπουργοί Οικονομικών σε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ.
Τελικά ελάχιστο χρόνο μετά το τέλος των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί για την εκλογή Δούκα στο ΠΑΣΟΚ που δεν επετεύχθη και για μια επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θα έρθει, μετάβασης σε ενιαίο πολιτικό σχηματισμό υπό τη γενική αντίληψη Λαϊκού Μετώπου της Γαλλίας, επιχειρήθηκε μια επανεκκίνηση των φιλοδοξιών αυτών από άλλη αφετηρία. Δεν είναι τυχαίο ότι η εκδήλωση είχε και ως βάση έρευνες του ΚΕΠΕ και της Metron Analysis.
Όλα αυτά ενδιαφέροντα, αρκεί η Ελλάδα να έχει κυβέρνηση. Και ευτυχώς η Ελλάδα έχει κυβέρνηση…