*Αποστομωτική απάντηση σε διάφορους «πονηρούς» που διέδιδαν συστηματικά φήμες στη χρηματιστηριακή αγορά, ότι η ΔΕΗ σχεδίαζε αύξηση κεφαλαίου για να χρηματοδοτήσει το γιγαντιαίο επενδυτικό της πρόγραμμα, αποτελεί η «έξοδος» της εταιρείας στις αγορές με σκοπό την έκδοση ομολογιών 500.000.000 ευρώ, οι οποίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Euronext. Το «σενάριο» -που βασικό στόχο είχε να πιέσει χαμηλότερα τη μετοχή- «κάηκε» για τα καλά, η εταιρεία θα συγκεντρώσει ισχυρή κεφαλαιακή δύναμη πυρός με κόστος δανεισμού που εύκολα μπορεί να διαχειριστεί μέσω των ταμειακών ροών και όσοι επενδυτές πιστεύουν στο growth story του μεγαλύτερου ενεργειακού ομίλου της χώρας (και των Βαλκανίων) μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Με… κλειστό το φως.
*Η Ιταλία ήταν ο προορισμός της διοικητικής ομάδας της Metlen, που εξ όσων με πληροφόρησε μια καλή πηγή βρέθηκε εκεί όλη την εβδομάδα που μας πέρασε. Δεν κατάφερα να μάθω περισσότερα, αλλά με παρέπεμψαν στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας που σκοπεύει να χτίσει χαρτοφυλάκιο 3,6 γιγαβάτ με φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και πράσινο υδρογόνο.
*Επειδή οι άνθρωποι του προέδρου Βαγγέλη δεν λένε και πολλά, καθώς προετοιμάζουν την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, περιμένω να μάθω περισσότερα την Πέμπτη, που η Metlen ανακοινώνει αποτελέσματα 9μήνου, και την 1η Νοεμβρίου, που η εταιρεία διοργανώνει εκδήλωση για την ενεργειακή αποδοτικότητα. Εκεί υπόσχομαι να «πιάσω» προσωπικά τον πρόεδρο Βαγγέλη για ανάκριση. Διαβάζω κάποιους αναλυτές που προβλέπουν ότι τα κέρδη θα διαμορφωθούν «μία η άλλη», αλλά είμαι θιασώτης των θετικών εκπλήξεων. Η μετοχή στο ταμπλό του ΧΑ «γράφει» πάντως 33,94 ευρώ και βλέπω τις τιμές-στόχους στα 49-50 και πάνω…
Κατέβαλα υπεράνθρωπες προσπάθειες χθες να κατανοήσω -και δεν τα κατάφερα-, πώς μια χούφτα «κωδικών», πίσω από τους οποίους βρίσκονται κανονικοί άνθρωποι, funds ή… bots, πήγε να χαλάσει την πρώτη μέρα αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Η μετοχή της οποίας αλλά και το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ σταμάτησαν για λίγη ώρα να είναι υπό διαπραγμάτευση, καθώς με ελάχιστα τεμάχια κάποιοι πονηροί εκτόξευσαν τη μετοχή από τα 52 λεπτά στα 20 ευρώ (+3.717%) και τα δικαίωμα, επίσης, σχεδόν πέντε φορές πάνω, με αποτέλεσμα για λίγο διάστημα η τράπεζα να εμφανίζει κεφαλαιοποίηση πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ! Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρενέβη, ομοίως και το ΧΑ, μπας και «σώσουν» την κατάσταση, αλλά, για να πω την αλήθεια, αν είναι κανείς αδαής ή κερδοσκόπος και νομίζει πως με δέκα ευρώ θα γίνει εκατομμυριούχος, ε, ας πρόσεχε, και μη ζητάει να παραιτηθούν οι Αρχές και η κυβέρνηση. Έλεος κάπου.
*Έλεος επίσης ζητώ να δείξει ο πολύπειρος πολιτικός της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος για δεύτερη φορά επανέρχεται για να ξαναπεί ότι πρέπει να κρατικοποιήσουμε τη ΔΕΗ, ώστε να πληρώνουμε από τη μια τσέπη φτηνούς λογαριασμούς ρεύματος και από την άλλη τις ζημιές της εταιρείας και τις αμοιβές των Φωτόπουλων αντί των golden boys. Δεν θέλω να χαρακτηρίσω «αδαή» τον πολύπειρο πολιτικό της ΝΔ, ο οποίος για κάποιο λόγο νομίζει ότι θα πλήξει την κυβέρνηση μιλώντας για την κακή ΔΕΗ, που είναι από τα μεγάλα της ατού, αλλά ας μας πει πού είδε ότι η επιχείρηση αυτή βγάζει 1 δισεκατομμύριο κέρδη (σ.σ.: λες και θα ήταν κακό αυτό) ή ότι δεν πληρώνει τα περισσότερα στις έκτακτες φορολογίες του Σκυλακάκη ή ότι δεν είναι η πρώτη η οποία σέρνει κάθε φορά τον χορό των μειώσεων στα τιμολόγια. Ας πάει να μάθε πρώτα ο πολύπειρος πολιτικός πώς δουλεύουν οι αγορές, ας κάνει μαθήματα τιθάσευσης του λαϊκισμού κι ας απαντήσει μετά στο ερώτημα γιατί τελικά δεν εγκαταλείπουν τη ΔΕΗ 5.500.000 καταναλωτές, τις ψήφους των οποίων, όσο κι αν εποφθαλμιά, ούτε με τα κιάλια δεν τις βλέπει. Βάζω τελεία εδώ…
Ο … ντετέκτιβ