*Σήμερα είναι η ώρα του Τάκη Θεοδωρικάκου. Όχι του πρωθυπουργού. Και το λέω μετά λόγου γνώσεως, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, από την πρώτη μέρα που κάθισε στην καρέκλα του υπουργού Ανάπτυξης, επέλεξε συνειδητά να βάλει σε δεύτερη μοίρα το «καυτό» θέμα της ακρίβειας (είχε την προνοητικότητα να το γενικεύσει ως πρόβλημα συνολικά της κυβέρνησης, γιατί άλλο τα ραπανάκια, άλλο τα σπίτια και άλλο το ρεύμα) και να ανοίξει το πλάνο στην εικόνα, βάζοντας τους συμβουλάτορες και τις υπηρεσίες του να σχεδιάσουν την «επόμενη μέρα» για την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις που πρέπει πάση θυσία να δρομολογηθούν στη βιομηχανία και την παραγωγή, ώστε στο τέλος (της ημέρας, της θητείας του υπουργού, του κόσμου ολόκληρου;) η χώρα να έχει αλλάξει επίπεδο.
*Το γεγονός ότι στην παρουσίαση του πλάνου των 3,3 δισ. ευρώ, το οποίο πολύ αναλυτικά αποκάλυψε η «Απογευματινή» της Κυριακής, θα παραβρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός, εμένα μου δημιουργεί την εντύπωση πως η κυβέρνηση πιστεύει πολύ στην παραγωγική ανασυγκρότηση και θα την υποστηρίξει με νύχια, με δόντια και με λεφτά.
*Αλλά μου κάνει εντύπωση αρνητική, και θέλω να το πω, ότι ο πρωτογενής τομέας απουσιάζει. Κτηνοτροφία, αγροτική παραγωγή δεν έχουν θέση στο μοντέλο που ρίχνει μεγάλο βάρος στις «στρατηγικές επενδύσεις» και τον τουρισμό.
*Από αυτά που καταλαβαίνω είναι πως το σχέδιο του υπουργού Θεοδωρικάκου ταυτίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την άποψη του προέδρου του ΣΕΒ και επιτυχημένου επιχειρηματία Θεοδωρόπουλου, που λέει ότι, αν θέλουμε να δούμε άσπρη μέρα, «τα λεφτά πρέπει να πάνε στα λεφτά» υπό τη μορφή μακροπρόθεσμων φορολογικών κινήτρων και όχι με «χρήματα στο χέρι». Δηλαδή όσα κονδύλια υπάρχουν να διοχετευτούν σε μεγάλες επενδύσεις με προστιθέμενη αξία στην οικονομία και να αποφύγουμε πειράματα του παρελθόντος, που είτε για μικροπολιτικούς είτε για κοντόφθαλμους «ιδεολογικούς» λόγους έδιναν από λίγα σε πολλούς, με αποτέλεσμα το μηδέν εις το πηλίκον.
*Α, να μην ξεχάσω ότι ο ΣΕΒ μιας άλλης εποχής, εκείνης της κρίσης, είχε δημοσιεύσει μια μελέτη που, αν θυμάμαι καλά, την έλεγαν «Η Ελλάδα δέκα χρόνια μετά». Ας ξανακάνει μια μελέτη αποτίμησης να δούμε τι έχει αλλάξει…
* Από σήμερα ξεκινά η πρωτοποριακή εφαρμογή της ΤτΕ μέσω της οποίας προσφέρει στην Ελλάδα την αποδοχή των άμεσων πληρωμών στα ταμεία των καταστημάτων της, με όριο τις 100.000 ευρώ, για πώληση χρυσών λιρών Αγγλίας. Η άμεση πληρωμή είναι μεταφορά πίστωσης που καθιστά διαθέσιμο το ποσό μιας εντολής πληρωμής στον λογαριασμό του δικαιούχου εντός 10΄΄ οποιαδήποτε στιγμή. Η αποδοχή άμεσων πληρωμών αφορά τη μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό του πληρωτή (ΙΒΑΝ εντολέα) στον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΒΑΝ δικαιούχου). Στο site της ΤτΕ ο ενδιαφερόμενος καθοδηγείται βήμα βήμα για το πώς θα κάνει τη συναλλαγή του.
*Περισσότερα από 80 χρόνια αφότου τα αεροπλάνα της βρετανικής αεροπορίας «βομβάρδιζαν» την ελληνική επικράτεια με κιβώτια γεμάτα χρυσές λίρες προς ενίσχυση της εθνικής αντίστασης, και χιλιάδες εξ ημών (εμού εξαιρουμένου, του καημένου) βρέθηκαν (άγνωστο πώς) με τενεκεδάκια φίσκα στον απαστράπτοντα «Βασιλιά Γέωργιο», σήμερα ήρθε η εποχή της δικαίωσης. Η τιμή της χρυσής λίρας έχει απογειωθεί στα 568 ευρώ το τεμάχιο, η ΤτΕ ως σύγχρονος «λαδέμπορας» τις πουλάει 680 ευρώ και οι Έλληνες έχουν ρευστοποιήσει φέτος σχεδόν 36.000 λίρες, που έρχονται να προστεθούν στις 52.241 λίρες οι οποίες ρευστοποιήθηκαν πέρυσι.
*Το γεγονός ότι κάτι λίρες που είχε η γυναίκα μου τις πούλησε το 1998 προς 80 ευρώ τη μια, για να συμπληρώσει κάτι χιλιάρικα που της έλειπαν για να αγοράσει το σπίτι στο Μεταξουργείο, αποτελεί αιτία διαζυγίου;
Ο… ντετέκτιβ