THE BIG MOUTH: Με σφραγίδα Μητσοτάκη η ανανέωση Πιτσιλή στην ΑΑΔΕ – Πρώην βουλευτής πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών – Δεν απέδωσε η εθελούσια έξοδος της Τράπεζας Πειραιώς

16:33 - 18 Οκτωβρίου 2024

Η ανανέωση της θητείας του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, φέρει τη… σφραγίδα του προέδρου Μητσοτάκη. Όπως με πληροφόρησε η γνωστή περιφερειακή πηγή που διαθέτω στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Χατζηδάκης πήγε στον πρωθυπουργό μια λίστα με δέκα ονόματα για τη θέση του επικεφαλής της Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Βλέποντας ο αρχηγός Κυριάκος τα ονόματα, χωρίς να χάσει χρόνο, έδωσε εντολή προς τον υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση που θα επέτρεπε την ανανέωση της θητείας Πιτσιλή. Ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας τη δουλειά που έχει κάνει ο τελευταίος, θέλησε να αποφύγει τους πειραματισμούς. Όπως είπε ο υπουργός Χατζηδάκης στη συντρόφισσα Λυμπεράκη στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 FM, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ θα έχει και τρεις υποδιοικητές, με τον καθένα εξ αυτών να έχει διαφορετικό πεδίο δράσης. Με την ευκαιρία, να σας πω ότι στη νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα προβλέπεται ανάμεσα στα άλλα και η μισθολογική αναβάθμιση των προσώπων που θα διοικούν την ΑΑΔΕ.

!Σε σχέση τώρα με τους ιδιώτες, που έχει γίνει πολλή κουβέντα, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η εισήγηση Χατζηδάκη θα βρει εύφορο έδαφος στην Κομισιόν, η οποία δύσκολα θα επιτρέψει κάτι τέτοιο σε μια Ανεξάρτητη Αρχή.

Ο πρώην βουλευτής με το Ποτάμι και πρώην πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών, Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καραθανάσης, που πιστόλιασε τα εργοστάσια ζάχαρης Royal Sugar στην Ημαθία και στις Σέρρες, είναι τα κεντρικά πρόσωπα της μεγάλης κομπίνας με τα εικονικά τιμολόγια (καρουζέλ) που ερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκεται το πόρισμα 350 σελίδων από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Από το πολυσέλιδο πόρισμα προκύπτουν κι άλλες διαδρομές, που ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε περίεργα μονοπάτια. Με την ευκαιρία, να σας πω ότι έχω την αίσθηση πως το τελευταίο χρονικό διάστημα σαν να έχουν απελευθερωθεί δυνάμεις, που κρατούσαν δεμένα τα χέρια των ελεγκτικών μηχανισμών.

Για μια σταθερή μακροοικονομική εικόνα, με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να συνεχίζει να ξεπερνά εκείνη των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης, για οικονομικό momentum, δημοσιονομική υπεραπόδοση τουλάχιστον μέχρι το 2026 (δηλ. όσο είναι το διάστημα των προβλέψεών της) και για μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους κάνει λόγο στο τελευταίο της report για την Ελλάδα η Fitch Rating. Όπως λέει ο διεθνής οίκος, το ελληνικό χρέος παραμένει τριπλάσιο του μέσου όρου των χωρών που αξιολογούνται με ΒΒ. Ωστόσο, οι κίνδυνοι χρηματοδότησής του χαρακτηρίζονται περιορισμένοι, καθώς μεγάλο μέρος οφείλεται στους πιστωτές του επίσημου τομέα, η χώρα απολαμβάνει σταθερές χρηματοδοτικές συνθήκες, ενώ διαθέτει και ένα σημαντικό «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων, που αντιστοιχεί στο 14% του ΑΕΠ. Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒΒ- και σταθερές προοπτικές και το επόμενο review της έχει προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου 2024. Θυμίζω ότι η Fitch, μαζί με τους οίκους S&P, DBRS, R&I και Scope, έχει δώσει επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα από το δεύτερο εξάμηνο του 2023. S&P, Scope και Moody’s αναθεώρησαν φέτος σε θετικές (από ουδέτερες) τις προοπτικές της χώρας, ενώ εκτιμάται πως τους επόμενους εννέα μήνες οι δύο top οίκοι αξιολόγησης, δηλαδή η S&P Global Ratings, που μας έχει δώσει ήδη την επενδυτική βαθμίδα, και η Moody’s Investors Service, που υπολείπεται κατά μία βαθμίδα από το status του «Investment Grade», θα αναβαθμίσουν το ελληνικό αξιόχρεο.

Δεν πετυχαίνει, μαθαίνω, τους στόχους της η εθελούσια έξοδος της Τράπεζας Πειραιώς. Το πρόγραμμα λήγει αύριο, 18 του μηνός, και 170 εργαζόμενοι από τους 200 στους οποίους πήγαινε στοχευμένα η τράπεζα έχουν πατήσει το κουμπί εξόδου. Αυτοί προέρχονται κυρίως από υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης και όχι τόσο από τα καταστήματα. Στο δίκτυο της τράπεζας, όπως ακούω, επικρατούν μεγάλη δυσαρέσκεια και γκρίνιες. Τόσο που, όπως μου μεταφέρουν, αρκετοί εργαζόμενοι επιλέγουν να παραιτηθούν ή να μεταπηδήσουν σε άλλες τράπεζες. Δεν είναι μόνο ότι υπάρχει υποστελέχωση των καταστημάτων, που επιβαρύνει τον φόρτο εργασίας (πλέον το προσωπικό που εξυπηρετεί ολόκληρους νομούς έχει πέσει σε 30-40 άτομα, από διπλάσια πριν), είναι και οι μισθολογικές διαφορές από τον ανταγωνισμό. Ακόμη και εντός της τράπεζας υπάρχουν διαφορές μισθών για ίδιους ρόλους εργαζομένων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Αύριο, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί η 14η συνάντηση με τους εργαζόμενους (οι 13 προηγούμενες ήταν άκαρπες) για τη νέα διετή επιχειρησιακή σύμβαση. Η προηγούμενη έληξε τον Ιούλιο και πήρε τρίμηνη παράταση μέχρι την κατάρτιση της νέας. Όμως φως στον ορίζοντα δεν έχει φανεί μέχρι στιγμής και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων.