*Και μνήμη να μην έχεις, αν έχεις μάτια βλέπεις. Η ελληνική οικονομία δανείζεται σήμερα λεφτά για πέντε χρόνια με χαμηλότερο επιτόκιο από τις δύο άλλες πιο ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης μετά τη Γερμανία. Μπορεί να βγει στις αγορές με πενταετές ομόλογο πληρώνοντας 2,5%, ενώ οι Γάλλοι θα πληρώσουν 2,6% και οι Ιταλοί 2,94%. Δύο χώρες των οποίων το ΑΕΠ το βλέπουμε με τα κιάλια, αλλά αποδεδειγμένα είμαστε πιο συνετοί στη διαχείριση των δημοσιονομικών και με καβάντζα πάνω από 40 δισ. ευρώ. Δέκα χρόνια πίσω η Γαλλία «χρεωνόταν» 0,5% και εμείς 5%. Όχι τυχαία λοιπόν, διάβαζα στη στήλη «Big Mouth» αυτά που είπε ο Ολάντ. «Ως κάποιος που έσωσε την Ελλάδα, γνωρίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε (σ.σ. ως Γαλλία) τα δημόσια οικονομικά να εκτραπούν και το χρέος να γίνει δυσβάσταχτο. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά ακόμη και σήμερα η “υπογραφή” της Γαλλίας (στις χρηματαγορές) είναι ισοδύναμη με την “υπογραφή” της Ελλάδας, η οποία δεν είναι δα και διάσημη»…
*Αν δεν ήξερα έπειτα από τόσα χρόνια στο ρεπορτάζ ότι η Ευρώπη είναι αργοκίνητο καράβι στις αποφάσεις της, θα έλεγα ότι ο Θοδωρής Σκυλακάκης και οι ομόλογοί του από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία «έφαγαν πόρτα» κατακέφαλα από τους συναδέλφους τους στις Βρυξέλλες για το σχέδιο έκτακτου μηχανισμού, που βάζει τέλος στις δύο ταχύτητες των τιμών του ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας μεταξύ Βορρά και ανατολικοευρωπαϊκών αγορών. Η βασική πρόταση για θέσπιση ενός μόνιμου αυτόματου μηχανισμού φορολόγησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας αντιμετωπίστηκε με μεγάλη επιφυλακτικότητα, για να μην πω ότι δεν ήθελαν καν να την ακούσουν οι ευνοημένες χώρες, που και ισχυρές ηλεκτρικές διασυνδέσεις έχουν και δεν είναι αναγκασμένες να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της Ουκρανίας σε ηλεκτροδότηση. Ευελπιστώ (λίγο) ότι, όταν φτάσει το θέμα σε επίπεδο Ούρσουλα, κάτι θα αλλάξει. Η κόμμωσή της μπορεί. Τα άλλα όχι.
*Εκεί στις τράπεζες όλα καλά; Στα δάνεια αναφέρομαι, που εκταμιεύονται με το σταγονόμετρο, ακόμη και στα στεγαστικά που στηρίζονται στα επιδοτούμενα του προγράμματος «Σπίτι μου» και τα οποία πάνε καλά, αλλά θα μπορούσαν και καλύτερα. Η αρμόδια επιτροπή της ΤτΕ αποδίδει τις μειωμένες χορηγήσεις στη χαμηλή ζήτηση και την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Πιο πολύ καταλαβαίνω ότι οι δανειολήπτες έχουν πατήσει φρένο γιατί περιμένουν το «Σπίτι μου ΙΙ», το οποίο φοβάμαι μήπως τελικά γυρίσει μπούμερανγκ, γιατί μαζί με τους αγοραστές περιμένουν και οι πωλητές, με αποτέλεσμα οι τιμές να ανεβαίνουν συνεχώς.
*Το χρηματιστήριο είναι αυτή την περίοδο σε φάση «μαζέματος» με στόχο τις 1.260 μονάδες, αλλά η «λάμψη» που είδα χθες από τη ΔΕΗ με το +4% με «ζάλισε» και άρχισα τις δεύτερες σκέψεις.
*Αν δεν παινέσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει, δεν έλεγαν οι παλαιοί; Εξ αφορμής λοιπόν του χθεσινού βασικού θέματος που φιλοξενούσε στην πρώτη σελίδα της η «Απογευματινή» με τίτλο «Μποναμάς 1 δισ. ευρώ για 1.200.000 νοικοκυριά», έχω να πω ότι άκουσα περιχαρής τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να παροτρύνει on air από τον τηλεοπτικό σταθμό του Action 24 τους τηλεθεατές να αγοράσουν την εφημερίδα μας για να πληροφορηθούν τον μακρύ κατάλογο των θετικών μέτρων. «Είναι τόσα πολλά, μια σελίδα και περισσότερα, που ποιο να σας πρωτοπώ απέξω. Πάρτε την “Απογευματινή” να τα δείτε αναλυτικά», είπε πάνω-κάτω ο υπουργός επί των Οικονομικών. Εδώ δεν φοβόμαστε ούτε να ασκήσουμε κριτική ούτε να αναδείξουμε τα θετικά όταν πρέπει. Και χαιρόμαστε όταν κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν τη δουλειά μας.
*Με 12 εκατ. ευρώ δεσμεύεται να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Attica Bank ο οικονομικός γίγαντας που ακούει στο όνομα Fiera Capital. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, με χαρτοφυλάκιο άνω των 116,1 δισ. δολαρίων. Η συμμετοχή αυτή αποτελεί ορόσημο για την τράπεζα και θα γίνει μέσω της κατανομής αντίστοιχου αριθμού αδιάθετων μετοχών, ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Attica Bank, Ελένη Βρεττού, έκανε λόγο για «σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης».
Ο… ντετέκτιβ