Μετά τις γρήγορες κινήσεις της UniCredit στην Commerzbank και την επιδίωξή της να ανεβάσει το ποσοστό της στη γερμανική τράπεζα στο 29,9%, εφόσον η ΕΚΤ δώσει το «πράσινο φως» (το αίτημα δεν θα αργήσει να εξεταστεί και η απόφαση της ΕΚΤ θα είναι τεστ για την ανεξαρτησία της), έχουν αρχίσει τα σενάρια και για το τι θα πράξει η UniCredit στην Alpha Bank. Μήπως έχει αυξήσει ήδη το ποσοστό της στο 10%, από το 9% που αγόρασε από το ΤΧΣ τον περασμένο Νοέμβριο; Θα απέκλεια κινήσεις α λα Commerzbank στην Alpha Bank. Και όχι επειδή οι Όρτσελ και Ψάλτης έχουν πολύ καλή χημεία και συνεργασία. Αλλά επειδή το 10% ως μετοχική συμμετοχή σε τράπεζα αποτελεί σημαντικό εποπτικό «κατώφλι». Δηλαδή ο αποκτών πρέπει να περάσει άμεσα από τον ζόρικο εποπτικό έλεγχο του fit & proper. Που σημαίνει να περάσει από «ακτινογραφία» για την καταλληλότητά του, την προέλευση των κεφαλαίων του, το πλάνο της διοίκησης και των προσώπων που θα την ασκούν και λοιπά. Μια διαδικασία που, όπως φημολογείται στη χρηματιστηριακή πιάτσα, έχει περάσει ο Χένρι Χόλτερμαν της Reggeborgh, λαμβάνοντας την άδεια από τον SSM για να αυξήσει το ποσοστό του ομίλου άνω του 10% στην Alpha Bank και με επόμενο στόχο το 12%-13%.
Λόγω του εποπτικού «κατωφλιού» στο 10%, θυμίζω, έγινε ο κακός χαμός την άνοιξη του 2023 με την Credit Suisse. Όταν η τράπεζα χρειαζόταν κεφαλαιακή ενίσχυση και οι Σαουδάραβες της Saudi National Bank, που κατείχαν ποσοστό 9,88% της Credit Suisse, αρνήθηκαν να της χορηγήσουν κεφάλαια, αυξάνοντας τη συμμετοχή τους. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο πρόεδρος της Saudi National Bank είχε ερωτηθεί αν η τράπεζα θα βοηθήσει την Credit Suisse και είχε δηλώσει: «Η απάντηση είναι ένα απόλυτο όχι, για πολλούς λόγους πέραν του απλούστερου, ότι υπάρχει ζήτημα ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού, καθώς η συμμετοχή μας θα υπερβεί το 10%». Το μεγαλοπρεπές αυτό «όχι» είχε σπείρει πανικό στους επενδυτές, βυθίζοντας στα τάρταρα τη μετοχή της Credit Suisse και οδηγώντας σε παραίτηση, δύο εβδομάδες μετά, τον απρόσεκτο Σαουδάραβα τραπεζίτη.
Παραμένει στην κορυφή της ατζέντας των Θεσμών η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης. Στα ραντεβού που είχαν οι Θεσμοί με τράπεζες και servicers, το μοναδικό σημείο ανησυχίας ήταν τι γίνεται με τις ανακτήσεις οφειλών από πλειστηριασμούς. Καθώς η συντριπτική πλειονότητα των καταγγελμένων δανείων, δηλαδή δανείων που έχουν χρόνια να πληρωθούν, έχουν τιτλοποιηθεί και μεταφερθεί στον «Ηρακλή» και βρίσκονται υπό τη διαχείριση των servicers, παρακολουθείται στενά η πορεία των ανακτήσεων για να διασφαλιστεί ότι δεν θα διακινδυνεύσουν οι κρατικές εγγυήσεις που έχουν χορηγηθεί. Από τις 16 όμως τιτλοποιήσεις που έχουν γίνει οι 10 κάνουν underperform, που σημαίνει ότι το ποσοστό ανακτήσεων δεν πιάνει τους στόχους που έχουν τεθεί στα business plans των εταιρειών διαχείρισης. Μάλιστα, οι επτά από τις δέκα τιτλοποιήσεις κινούνται κάτω από το όριο ανακτήσεων του 80%. Το ποσοστό αυτό αποτελεί τον πήχυ ώστε οι servicers να μην έχουν πέναλτι υποαπόδοσης με μείωση αμοιβών. Και οι μισές από τις δέκα τιτλοποιήσεις ακούω ότι δεν πιάνουν ποσοστό ανακτήσεων ούτε 50%. Αυτό συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το ότι οι ρευστοποιήσεις ενεχύρων δανείων που δεν εξυπηρετούνται αποτελούν στην πράξη πολύ μικρό μέρος των επιχειρησιακών πλάνων των servicers για τις ανακτήσεις οφειλών. Τα αρχικά πλάνα προέβλεπαν συμμετοχή 30% των πλειστηριασμών στις ανακτήσεις οφειλών.
!Μπορεί να φαντάζει στους περισσότερους σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο ανταποκρίνεται τουλάχιστον στο πεδίο των σκέψεων που κάνει εσχάτως ο Τζίγγερ. Έχοντας ενοχληθεί το αφεντικό της Motor Oil από τη φορολογία και το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, άρχισε να σκέφτεται μέχρι και την αλλαγή της έδρας για την ιστορική εταιρεία της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Και όταν λέμε ότι το σκέφτεται, δεν αποκλείω να έχει ήδη αποφασίσει να μεταναστεύσει εταιρικά.