Η Τουρκία ακολουθεί ένα τεράστιο σε κόστος πρόγραμμα lobbying στις ΗΠΑ. Πρόγραμμα πολλών δισ. δολαρίων τον χρόνο. Αντανάκλαση αυτών των δεσμεύσεων επιρροής είναι οι έρευνες που διεξάγουν το FBI και οι εισαγγελείς του Μανχάταν σε βάρος του δημάρχου Έρικ Άνταμς. Ο εν λόγω ερευνάται καιρό τώρα για ειδικές σχέσεις με την Τουρκία. Πρόκειται για υπόθεση διαφθοράς. Μεταξύ των θεμάτων που εξετάζονται είναι πιέσεις που φέρεται ότι έχουν ασκηθεί στην Πυροσβεστική, προκειμένου να δοθεί άδεια λειτουργίας σε μεγαλόπρεπο κτίριο ακριβώς απέναντι από το εμβληματικό του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που διαθέτει από το 2021 η Άγκυρα. Το επονομαζόμενο «Σπίτι της Τουρκίας», στα εγκαίνια του οποίου παρευρέθη τότε ο ίδιος ο Ερντογάν.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης αποτελεί αξιωματούχο σκανδαλωδώς υπερασπιστή της Τουρκίας, ο οποίος έχει επισκεφθεί τη χώρα τουλάχιστον 5-6 φορές, έχει παραστεί σε παραπάνω από 80 επίσημες εκδηλώσεις στο «Σπίτι της Τουρκίας», ενώ δεν κουράζεται να μιλά για την προσφορά του πολιτισμού αυτής της χώρας στην ανθρωπότητα (!).
Ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς ερευνάται για χρηματοδοτήσεις από την Τουρκία ακόμη και κατά την πρώτη προεκλογική εκστρατεία του χρόνια πριν, ενώ έχει στοχοποιηθεί για ενδεχόμενο διαφθοράς του και από άλλες χώρες εκτός της Τουρκίας.
Αυτό που είναι σημαντικό να καταγραφεί -οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εξωτερικών και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ελλάδας το γνωρίζουν- είναι τα πολυδαίδαλα δίκτυα και σε επίπεδο ΟΗΕ ή Κογκρέσου που αναπτύσσουν οι τουρκικές υπηρεσίες προκειμένου να προωθηθούν τα εθνικά συμφέροντά τους στις ΗΠΑ. Είναι η «soft power» διπλωματία που ακολουθούν και η οποία σε πολλές περιπτώσεις έχει πολύ πιο θετικά αποτελέσματα και από την επίσημη διπλωματία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παρακολουθήσει την Τουρκία σε αυτές τις διαδρομές, αλλά θα πρέπει να βρίσκει πάντα τους τρόπους να πετυχαίνει ανάσχεση σε αυτές τις ισχυρές και πολυδάπανες επιρροές.