Έντονες αναταράξεις δημιουργεί στη διεθνή διπλωματία η ανακοίνωση ουσιαστικά των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ ότι τελικά θα επιτεθεί με στρατιωτικές δυνάμεις στα εδάφη του Λιβάνου που συνορεύουν με τα εδάφη του προς βορρά, προκειμένου να εκκαθαρίσει τις δυνάμεις και τις υποδομές της Χεζμπολάχ εκεί. Οι δυνάμεις αυτές με εκατοντάδες ρουκέτες και πύραυλους έχουν οδηγήσει σε εκκένωση περιοχές του Ισραήλ, με τους κατοίκους αυτών να έχουν μετακινηθεί αναγκαστικά στο εσωτερικό ή σε άλλες χώρες.
Το Ισραήλ έχει ανακτήσει το κύρος του ως δύναμη αναχαίτισης των απειλών της ισλαμικής τζιχάντ, αλλά και το προφίλ ισχύος των μυστικών του υπηρεσιών, μετά την πρωτοφανή σε ευρηματικότητα και αποτελεσματικότητα επιχείρηση δολιοφθοράς με τους βομβητές και τους ασυρμάτους της Χεζμπολάχ. Είναι φανερό ότι πλέον το Ισραήλ ανταποκρίνεται στην επιθετικότητα της σιίτικης Χεζμπολάχ, που του έχει κηρύξει τον πόλεμο από τις 8 Οκτωβρίου 2023, την επόμενη ημέρα του μακελειού σε βάρος αμάχων που σχεδίασε και εκτέλεσε η Χαμάς. Ο στόχος είναι, μετά και τον επιτυχή αφανισμό διοικητών και επίλεκτων στελεχών της Χεζμπολάχ, να προκύψει μια «ουδέτερη ζώνη» αφοπλισμού και προστασίας των εδαφών του. Πολλοί και δικαίως μιλούν για κλιμάκωση του πολέμου, αλλά το Ισραήλ έχει σαφείς στόχους πλέον για την εμπέδωση συνθηκών ασφαλείας και βιωσιμότητας των κατοίκων του: δυο «ουδέτερες ζώνες» αφοπλισμού. Τη μία στη Γάζα και την άλλη στον νότιο Λίβανο.
Οι μάχες και η κλιμάκωση θα συνεχιστούν για μήνες, χωρίς να αποκλείονται και οι επιχειρήσεις προς τα υψώματα του Γκολάν, στη Συρία. Η άποψη των Αμερικανών και των Ευρωπαίων ήταν και είναι ότι όλα θα μπορούσαν να λυθούν με διπλωματία χωρίς νέα κλιμάκωση. Η Ιερουσαλήμ όμως έχει πάρει τις αποφάσεις της. Η αποκλιμάκωση, μέσω διπλωματίας, θα ακολουθήσει την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων τους επόμενους πέντε μήνες.