Πτώση 0,5% στα επιτόκια και οι εισηγμένες αρχίζουν να τρίβουν τα χέρια τους για το γεγονός ότι θα πληρώνουν λιγότερα για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους. Δύο φορές η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια του ευρώ, Ιούνιο και Σεπτέμβριο, από 0,25% κάθε φορά, συνολικά 0,5%. Ισχυρές όμως ήταν οι πιέσεις στα αποτελέσματα πολλών εισηγμένων εταιρειών από τα υψηλά επιτόκια των τραπεζών, που περιμένουν με ανυπομονησία να πάρουν ανάσες μέσα από μειώσεις επιτοκίων κατά τις επόμενες εταιρικές περιόδους.
Μάλιστα αρκετές διοικήσεις έχουν ήδη ενημερώσει τους αναλυτές στις ενημερώσεις που κάνουν ότι θα ευνοηθούν από τη μείωση των επιτοκίων (π.χ. Βιοχάλκο και θυγατρικές), ενώ βασικός μέτοχος σε εισηγμένη ανέφερε χαρακτηριστικά στο powergame.gr ότι «οι τράπεζες ίσως θα πρέπει να κατανοήσουν πως πρέπει να μειώσουν το spread και να μην πυροβολούν τα πόδια των πελατών τους».
Αν γίνει αυτό, μοχλευμένες εταιρείες θα είναι μεταξύ των ωφελημένων από τις μειώσεις επιτοκίων. Σε πολλές περιπτώσεις είδαμε διπλάσιους ή και τριπλάσιους τόκους στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών. Από το 2025 είναι το πιθανότερο να δούμε κάποια ελάφρυνση στους ισολογισμούς. Εταιρείες όπως η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ή η Cenergy θα έχουν όφελος και οι διοικήσεις στις τηλεδιασκέψεις είχαν πει ότι περίμεναν με ανυπομονησία τις μειώσεις.
Στην έδρα της Cosco συνεδριάζει το ΔΣ του ΟΛΠ
Στο μακρινό Χονγκ Κονγκ και στην έδρα της Cosco θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ. Για τον σκοπό αυτόν θα μετακινηθεί σύσσωμο το ΔΣ του ΟΛΠ μέσα στις επόμενες ώρες. Εκτιμάται ότι θα γίνουν διάφορες επαφές με στελέχη της Cosco (και όχι μόνον). Είναι η πρώτη φορά που το ΔΣ του ΟΛΠ θα συνεδριάσει εκτός Πειραιά.
Αμερικανοί, Γερμανοί και Γάλλοι τουρίστες μας γύρισαν την πλάτη
Κατά 34% μειώθηκαν οι τουριστικές εισπράξεις των Γάλλων τουριστών στη χώρα μας τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, και διαμορφώθηκαν σε περίπου 230.000.000 ευρώ. Και στο επτάμηνο οι εισπράξεις από Γάλλους τουρίστες υποχώρησαν κατά 13,8% και διαμορφώθηκαν στα 675.000.000 ευρώ. Οι εισπράξεις τον Ιούλιο μειώθηκαν επίσης από τους Γερμανούς τουρίστες, τους Αμερικανούς, τους Ιταλούς και εν γένει από τους τουρίστες-βασικές μας αγορές (ΕΕ, ΗΠΑ κ.λπ.). Αυτά πρέπει να τα βλέπει η εγχώρια βιομηχανία τουρισμού, η οποία κινείται με όρους του… όριο είναι ο ουρανός, όπως επίσης και η κυβέρνηση που έχει επαναπαυθεί στο άρμα των τουριστικών εισπράξεων.
– Αυτή η εποχή του χρόνου για την τουριστική βιομηχανία είναι η εποχή των ταξιδιών. Όχι για διακοπές αλλά για την προώθηση της χώρας ως προορισμού. Από το φθινόπωρο αρχίζουν οι εκθέσεις, τα συνέδρια και οι κάθε λογής εκδηλώσεις. Τη φετινή εκθεσιακή σεζόν ανοίγει η Ιαπωνία με τη μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση του Τόκιο «Tourism EXPO Japan 2024», στην οποία η τιμώμενη χώρα είναι η Ελλάδα.
Μεγάλες κερδισμένες οι εταιρείες ακινήτων
Χρηματιστηριακά οι εταιρείες ακινήτων που παίζουν με μεγάλο discount θα ωφεληθούν από τη μείωση των επιτοκίων, καθώς θα εξοικονομήσουν πόρους για επενδύσεις και θα αυξήσουν την κερδοφορία. Υπενθυμίζεται πως ο λόγος του μεγάλου discount είχε να κάνει με την αύξηση των επιτοκίων. Μάλιστα οι ΑΕΕΑΠ ευνοούνται, όχι μόνο γιατί θα δουν το κόστος χρηματοδότησής τους να περιορίζεται, αν και πολλές από αυτές έχουν κλειδωμένα επιτόκια εδώ και χρόνια για ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των δανείων τους μέσω εταιρικών ομολόγων και προϊόντων της αγοράς παραγώγων, αλλά και γιατί οι μειώσεις των επιτοκίων επηρεάζουν ανοδικά τις αποτιμήσεις των ακινήτων, όταν οι άλλοι παράγοντες διατηρούνται σταθεροί.
Πολλές εισηγμένες πάντως, προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, προέβησαν σε πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων. Πριν από το καλοκαίρι η ΣΙΔΜΑ πώλησε τη ρουμανική θυγατρική της έναντι 9.000.000 ευρώ (ισόποση μείωση δανεισμού), σε πώληση αγροτεμαχίου στον Ασπρόπυργο προέβη πρόσφατα και η Μαθιός Πυρίμαχα, εισπράττοντας 400.000 ευρώ. Πέρυσι δε η Unibios είχε ρευστοποιήσει τμήμα του ακινήτου της στη Μαγνησία που δεν χρησιμοποιούσε για λειτουργικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να αποπληρώσει τμήμα των υποχρεώσεών της.
Τέλος, σύμφωνα με τους ισολογισμούς χρήσης 2023, οι εταιρείες με τον υψηλότερο καθαρό δανεισμό ήταν οι ΔΕΗ με 3,06 δισ. ευρώ, Coca Cola με 2,16 δισ. ευρώ, ΕΛΠΕ με 1,84 δισ. ευρώ, Viohalco με 1,82 δισ. ευρώ, Motor Oil με 1,51 δισ. ευρώ, Prodea με 1,12 δισ. ευρώ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 949.000.000 ευρώ, Lamda με 850.000.000 ευρώ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με 813.000.000 ευρώ, Τιτάν με 659.000.000 ευρώ, Αεροδρόμιο Αθηνών με 649.000.000 ευρώ και ΟΤΕ με 634.000.000 ευρώ.
Πλατφόρμα για SMS του Δημοσίου προς τους πολίτες
Διαγωνισμό για την ανάπτυξη της πλατφόρμας επικοινωνίας του ελληνικού κράτους με τους πολίτες προωθεί η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) ΑΕ. Στόχος είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας, με την οποία το ελληνικό κράτος θα επικοινωνεί, μονόδρομα, αμφίδρομα κ.λπ., με όλους τους πολίτες.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η νέα πλατφόρμα θα καλύψει τις ανάγκες ανταλλαγής μηνυμάτων του ελληνικού Δημοσίου με τους πολίτες της χώρας, στο πλαίσιο τόσο υπηρεσιών που διατίθενται από την πύλη gov.gr όσο και υπηρεσιών που διατίθενται από κομβικούς δημόσιους οργανισμούς που σχετίζονται με την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων, όπως ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ, e-EFKA κ.λπ.
Ειδική μέριμνα θα ληφθεί στην ασφάλεια και την κρυπτογράφηση των επικοινωνιών, καθώς και στην ισχυρή ταυτοποίηση αποστολέα και παραλήπτη για να αποφευχθούν περιστατικά κακόβουλης χρήσης (phishing, impersonation, identity theft κ.λπ.). Ως αποκλειστική υποδομή φιλοξενίας των δομικών στοιχείων της λύσης θα είναι το Κυβερνητικό Υπολογιστικό Νέφος G-Cloud της ΓΓΠΣΨΔ και ειδικότερα οι υποδομές που εκχωρούνται στο Δημόσιο Υπολογιστικό Νέφος Microsoft Azure.
Το έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ (12.400.000 ευρώ με τον ΦΠΑ), αλλά με δύο προαιρέσεις αύξησης του αντικειμένου του μπορεί να φτάσει στα 21.100.000 ευρώ (26.100.000 ευρώ με ΦΠΑ). Η διάρκεια της σύμβασης ανάπτυξης της πλατφόρμας ορίζεται σε 18 μήνες και ο ανάδοχος θα πρέπει να έχει δημιουργήσει μια αντίστοιχη πλατφόρμα που θα διαχειρίζεται τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο μηνύματα ετησίως.
Άλλα λόγια λέει η JP Morgan, άλλα ακούν οι επενδυτές
Πήγε, λοιπόν, η JP Morgan στους ξένους επενδυτές να τους πει αρχικά για την πρόθεση πώλησης μετοχών της Εθνικής εκ μέρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τι είπε ο σύμβουλος; Την πρόθεση διάθεσης μετοχών έως 18,3%, που είναι σήμερα το σύνολο της συμμετοχής του Ταμείου στην Εθνική. Τι κατάλαβαν οι ξένοι; Το «18,3%» (το «έως» το έκαναν… delete).
Ήρθε μετά η αναλαμπή, το 18,3% να γίνει 10% (πάντα με ένα περιθώριο πιθανής προσαύξησης αναλόγως της ζήτησης) για να υπάρξει και ένας άσος στο μανίκι, αν θελήσει κάποιος επενδυτής να συμμετάσχει μεταγενέστερα ως στρατηγικός επενδυτής. Οπότε κρίθηκε εύλογο να μείνει ένα ποσοστό στην άκρη. Λιγότερο του 10%, γιατί το 10% εμπλέκει τα πράγματα θεσμικά, αλλά ένα αξιόλογο ποσοστό. Και ξαναπάνε τα ακούραστα παιδιά της JP στα ξένα funds, να τους πουν ότι τελικά πάμε για 10%. Οι απαντήσεις εντός της εβδομάδας…