ΔΗΜΟΙ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: «Να διαχειριζόμαστε εμείς τα οικονομικά μας»

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναφέρεται στη δυνατότητα της αυτοδιοίκησης να αποφασίζει χωρίς τους σημερινούς περιορισμούς για την πολιτική που θα ασκεί
16:26 - 23 Σεπτέμβριος 2024

Στα οικονομικά των δήμων αλλά και στις διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε εκτενώς ο Α΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης και δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ενώ σχετικά με τον διάλογο για τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης τον χαρακτήρισε «απόλυτα προσχηματικό».

Η οικονομική κατάσταση των δήμων είναι δύσκολη σύμφωνα με τα λεγόμενά σας στα διοικητικά συμβούλια της ΚΕΔΕ. Μπορείτε να μας πείτε ακριβώς τι έκτασης είναι το πρόβλημα, τι ζητάτε από την πολιτεία και μέχρι πότε πιστεύετε ότι αντέχετε;

Τα οικονομικά των δήμων, με δεδομένα το αυξημένο κόστος ενέργειας, την αύξηση της μισθοδοσίας αλλά και του άδικου τέλους ταφής που έχει επιβληθεί, έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Ήδη πολλοί δήμοι είναι στο κόκκινο και δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις πάγιες υποχρεώσεις τους, ενώ ακόμα και οι οικονομικά εύρωστοι δήμοι αρχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Πάγια αιτήματα των δήμων της χώρας, όπως αυτά εκφράζονται από τα συλλογικά μας όργανα, είναι η αποκατάσταση των ΚΑΠ (σ.σ. Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό στα επίπεδα που ήταν πριν από τα μνημόνια, καθώς το πλαφόν στο ύψος των ΚΑΠ που ισχύει σήμερα είναι η μοναδική μνημονιακή υποχρέωση της χώρας που δεν έχει αποκατασταθεί. Γενικότερα όμως οι δήμοι ζητούν αυτοτέλεια στη διαχείριση των οικονομικών τους και τη δυνατότητα να αποφασίζουν χωρίς τους σημερινούς ασφυκτικούς περιορισμούς για την πολιτική που θα ασκούν. Το πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να λυθεί με έκτακτα επιδόματα και χρηματοδοτούμενα προγράμματα αλλά με τη θέσπιση εσόδων που θα τους επιτρέψουν να λειτουργούν αποτελεσματικά χωρίς να είναι διαρκώς επαίτες. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως στη χώρα μας το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται για τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέρχεται στο 2,8%-3%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 12%-17%.

Σε σχέση με τη «χάρτα της αυτοδιοίκησης» πόσο έχει προχωρήσει ο διάλογος και τι πρέπει να περιλαμβάνει για να είναι πραγματική μεταρρύθμιση για την αυτοδιοίκηση;

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς κινούμαστε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα έπρεπε. Αντί να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, παρατηρούμε μία τάση να αφαιρείται συνεχώς η δυνατότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποφασίζει για αμιγώς τοπικού ενδιαφέροντος θέματα όπως η διαχείριση των παραλιών, ο πολεοδομικός σχεδιασμός αλλά και ο έλεγχος δόμησης εντός των πόλεων, η διαχείριση των απορριμμάτων και πολλά ακόμα. Σε ό,τι αφορά τον διάλογο για τη μεταρρύθμιση, αυτή τη στιγμή έχουμε την αίσθηση πως είναι απόλυτα προσχηματικός και αναμένουν τη στιγμή που απλώς θα μας ανακοινωθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για εμάς χωρίς εμάς.

Πώς αποτιμάτε τον σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου, αν και επίσημα κλείνει στο τέλος του Οκτωβρίου; Τι μάθαμε που πρέπει να αξιοποιήσουμε στην επόμενη αντιπυρική;

Στην πόλη μας η αντιπυρική περίοδος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς καταφέραμε, αξιοποιώντας τα σύγχρονα μέσα που έχουμε εγκαταστήσει τα τελευταία χρόνια, να αντιμετωπίσουμε άμεσα δεκάδες μικρές εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν εφησυχάζουμε όμως και αναζητούμε συνεχώς πρακτικές και τεχνολογικές εφαρμογές που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο ετοιμότητας και επιχειρησιακής επάρκειας της υπηρεσίας.

Να πάμε στο δημοτικό έργο. Πώς εξελίσσεται τους πρώτους μήνες της νέας δημοτικής περιόδου;

Το δημοτικό έργο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σε όλους τους τομείς, χωρίς να υπάρχει κάποια σαφής διαχωριστική γραμμή που συνδέεται με τις δημοτικές περιόδους. Στον δήμο μας είναι σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο έργο αστικών αναπλάσεων και δημιουργίας υποδομών που θα αλλάξουν την όψη της πόλης μας. Παράλληλα συνεχίζεται ο εντατικός εκσυγχρονισμός των τεχνολογικών εφαρμογών, της πολιτικής προστασίας και των περιβαλλοντικών εφαρμογών, όπου ήδη ο δήμος μας έχει καταφέρει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στη χώρα μας.

Πώς θέλετε να είναι ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης στο τέλος αυτής της θητείας;

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της πόλης έχουμε όραμα τη δημιουργία μίας σύγχρονης πράσινης πόλης, που θα προσφέρει στους κατοίκους υψηλή ποιότητα ζωής, ενώ παράλληλα θα είναι φιλική προς τους επισκέπτες της. Πιστεύουμε πως μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας θα διαθέτουμε τις απαραίτητες υποδομές και θα εφαρμόζουμε τις πλέον σύγχρονες πρακτικές σε όλους τους τομείς προκειμένου να είμαστε πόλη-πρότυπο, με υψηλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών.