Επειδή ο Νίκος Παππάς είναι μανούλα στις πολιτικές ίντριγκες και τα επικοινωνιακά κόλπα, έτσι και καταφέρει να επιβιώσει στη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το τέλος του χρόνου, να δείτε που θα δώσει τα ρέστα του στο πεδίο των διαβουλεύσεων για το πρόσωπο που θα πρέπει να διαδεχτεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Προσωπικά τον έχω ικανό, στην προσπάθειά του να «βρει κοινό βηματισμό» με το ΠΑΣΟΚ, όποιος και αν έχει εκλεγεί αρχηγός στο συγκεκριμένο κόμμα μέχρι τότε, να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε τον Γ. Παπανδρέου είτε τον Ε. Βενιζέλο. Κρατήστε αυτή την εκτίμηση, και εδώ θα είμαστε να δούμε εάν θα επαληθευτεί.
Και μιας αναφερθήκαμε στον Ν. Παππά, εκείνο που θα τον συνέφερε στην παρούσα συγκυρία θα ήταν η «ομάδα των 87» να μην επιλέξει για αντίπαλο του Στ. Κασσελάκη ένα στέλεχος με κοινοβουλευτική παρουσία. Αν είναι βουλευτής, τότε, έτσι και εκλεγεί και πρόεδρος του κόμματος, θα χάσει ο ίδιος τη θέση του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός και αν το πρόσωπο αυτό είναι ο Αλ. Τσίπρας. Διαφορετικά, για να παραμείνει στο πόστο του ο Ν. Παππάς, τώρα, που φέρεται να μην τον εμπιστεύεται ούτε ο Στ. Κασσελάκης, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να στηρίξει τις υποψηφιότητες εξωκοινοβουλευτικών, όπως του Κ. Ζαχαριάδη ή των ευρωβουλευτών Κ. Αρβανίτη ή Ν. Φαραντούρη.
Υποψήφιος μόνο με το χρίσμα του Τσίπρα
Επειδή από αυτήν εδώ τη στήλη είχαμε αναφέρει για πρώτη φορά ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης «φλερτάρει» με την ιδέα να διεκδικήσει την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που οδήγησε και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να τον συμπεριλάβουν στις μετρήσεις που κάνουν, εκείνο που έχουμε πληροφορηθεί σε σχέση με την περίπτωσή του είναι ότι, προκειμένου να προχωρήσει στην κατάθεση της υποψηφιότητάς του για πρόεδρος του κόμματος, θα επιδιώξει προηγουμένως να λάβει εγγυήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα. Αν ο τελευταίος τού πει «βγες μπροστά», ο Κ. Αρβανίτης θα το κάνει. Θα πάει στην κάλπη και ας του βγει και σε κακό.
!Ο Διονύσης Καλαματιανός είναι μια σοβαρή περίπτωση πολιτικού, ώστε να διεκδικήσει την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι εάν θα τον στηρίξουν σε αυτή τη μάχη όλοι οι βουλευτές του κόμματος και σύσσωμη η ομάδα των «87».
Η (λαϊκή) δεξιά αντιπολίτευση
Ανέκαθεν η ΝΔ είχε στους κόλπους της πρόσωπα που υποδύονταν τους αυτόκλητους θεματοφύλακες των ιερών και οσίων της περίφημης λαϊκής Δεξιάς. Όλοι σχεδόν οι αρχηγοί του κόμματος στα χρόνια της θητείας τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με τέτοιες σκληροπυρηνικές ομάδες ή άτομα, τα οποία έφταναν στο σημείο να το παίξουν από «τόσοι»… «καμπόσοι», επειδή πολλές φορές μετρούσαν το πολιτικό τους μπόι με γνώμονα τον ίσκιο τους. Ξέρετε, την ώρα που ενώ μπορεί να είσαι 1,70 μ. ο ήλιος τη σκιά σου να την εμφανίζει πάνω από τρία μέτρα.
Ας δούμε τι συνέβη τα τελευταία 20 χρόνια. Ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος είχε να αντιμετωπίσει μια πτέρυγα στελεχών και βουλευτών που τον κατήγγειλαν, επειδή ως πρόεδρος της ΝΔ δεν τιμούσε «τον Γράμμο και το Βίτσι» ή τον Μελιγαλά ή τον Μακρυγιάννη. Ο Αντώνης Σαμαράς, που υποτίθεται πως είναι σήμερα εκφραστής της πατριωτικής Δεξιάς, χρεώθηκε τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας, επειδή τον στοχοποίησε ο Πάνος Καμμένος, που το έπαιζε περισσότερο «πατριώτης» από αυτόν και έφτιαξε τους ΑΝΕΛ, για να ελευθερώσει τάχα μου την «πατρίδα μας» από τους δανειστές μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα από την Αριστερά. Επί Κυριάκου Μητσοτάκη βλέπουμε πάλι το ίδιο σκηνικό.
«87» χωρίς υποψήφιο
Αυτοί που συμμάχησαν ευκαιριακά, για να πετύχουν την εκπαραθύρωση του Στ. Κασσελάκη από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους για το ποιον θα επιλέξουν ως υποψήφιο για να αναμετρηθεί μαζί του στις επερχόμενες εσωκομματικές κάλπες. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις τάξεις της περίφημης ομάδας των «87», που ως κυρίαρχη δύναμη ανατροπής του Στ. Κασσελάκη θα πρέπει να βρει και ένα πρόσωπο ικανό να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος. Προς ώρας, οι Σ. Φάμελλος και Όλγα Γεροβασίλη δεν διακινδυνεύουν την κάθοδό τους στις εσωκομματικές εκλογές. Από χθες κυκλοφορούν διάφορες φήμες ότι οι εναλλακτικές επιλογές της ομάδας των «87» είναι οι Ν. Φαραντούρης, που μπορεί να τον στήριζε και ο Ν. Παππάς, και από βουλευτές οι Δ. Καλαματιανός ή Κ. Νοτοπούλου.