Εξόχως σημαντική σύγκλιση για το ηλεκτρικό υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και προβλέπεται να καταλήξει στο Ισραήλ επήλθε χθες, με τον υπουργό Ενέργειας στη Λευκωσία να ανακοινώνει την έγκριση της εισήγησης στο υπουργικό συμβούλιο. Η συμφωνία προβλέπεται να επισημοποιηθεί στην προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδη με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα.
Πρόκειται για ένα έργο εξόχως σημαντικό για την ηλεκτρική επάρκεια της Κύπρου, για τα διευρωπαϊκά δίκτυα αλλά και τον άξονα Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, που ακόμη και με στρατιωτικά μέσα έχει επιχειρήσει να ανακόψει η Τουρκία, με τα γνωστά επεισόδια μεταξύ Κάσου και Καρπάθου. Είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται με 657.000.000 ευρώ από την ΕΕ, έχει μήκος 1.240 χιλιόμετρα και βάθος στη θάλασσα τα 3.000 μέτρα. Ουσιαστικά, το καλώδιο διέρχεται από την ΑΟΖ της Ελλάδας και περνά στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτό είναι από τα σημεία που ενοχλούν την Τουρκία, καθώς και το γεγονός ότι η Λευκωσία πλέον πέραν της ηλεκτρικής επάρκειας από το 2029 και μετά θα διαθέτει φθηνή ενέργεια. Το έργο αποφασίσθηκε και προωθήθηκε από την Ευρώπη, άσχετα με τη γνώμη της Τουρκίας, ενώ το Ισραήλ προ ημερών, και όταν για λόγους και επιχειρηματικών συμφερόντων στην Κύπρο έδειχνε «βαλτωμένο» με επίσημη παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας της χώρας, υποστήριξε την αναγκαιότητα προώθησης της ηλεκτρικής πράσινης διασύνδεσης, ενώ και από την πλευρά των Αραβικών Εμιράτων έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον συμμετοχής.
Έπειτα από αμοιβαίες και τελικά κρίσιμες υποχωρήσεις και προσαρμογές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, επήλθε επιτέλους συμφωνία από την πλευρά της Λευκωσίας. Το συγκεκριμένο ηλεκτρικό καλώδιο που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί και έναν θετικό οιωνό για την επόμενη ημέρα των εχθροπραξιών στην εγγύς Ανατολή και των δυνατοτήτων που διατηρούνται σε ισχύ των «συμφωνιών του Αβραάμ».