Η εβδομάδα αυτή προβλέπεται πολύ σημαντική σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει της νέας κρίσης σε σχέση με την παράνομη μετανάστευση. Σε κατάσταση πανικού η γερμανική ηγεσία Σολτς, μετά τα πολύ αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα σε δύο κρατίδια της ομοσπονδίας και την εκτίμηση για συνέχεια και σε άλλα, στο πλαίσιο των περιφερειακών (ομοσπονδιακών) εκλογών, πήρε αποφάσεις που θέτουν σε σημαντικό κίνδυνο τη συνοχή του γκρουπ και τη Ζώνη Σένγκεν. Ο καγκελάριος Σολτς βασίζει την πολιτική κυριαρχία του σε τρεις δυνάμεις, στους Σοσιαλδημοκράτες, στους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, που σε προηγούμενα χρόνια είχαν μετ’ επιτάσεως υποστηρίξει την ατζέντα των «ανοιχτών συνόρων» για τους μετανάστες. Οι Γερμανοί πολίτες στην παρούσα φάση αντιδρούν σθεναρά σε τέτοιου τύπου πολιτικές, που δημιούργησαν πολλά και δομικά ζητήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τόσο της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, όσο και του κέντρου, όπως η Γερμανία.
Ένα νέο μεταναστευτικό σύμφωνο να έχει ψηφισθεί και αποφασιστεί από κοινού στην Ευρώπη, αλλά η Γερμανία για μια ακόμη φορά εξαιτίας εσωτερικών προτεραιοτήτων της «πετά» την ευρωπαϊκή ταυτότητά της και επιδεικνύει αλαζονική και επιθετική εσωστρέφεια. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών κυρίαρχα στη Γαλλία, το Μεταναστευτικό δημιουργεί «ρεύμα» υπέρ δεξιών και ακροδεξιών σχηματισμών φέρνοντας σε πανικό τις ασταθείς ηγεσίες.
Η Ελλάδα διά ενεργειών του ίδιου του πρωθυπουργού και φυσικά των αρμόδιων υπουργών παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Κομισιόν, επιχειρώντας να αναστρέψει τις αρνητικές εξελίξεις που θα επιφέρουν οι άναρχες επιλογές του Βερολίνου. Χιλιάδες παράνομοι μετανάστες μπορεί να βρεθούν στις διαδρομές επιστροφής τους στις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, διευρύνοντας τελικά το δικό τους πολιτικό πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είναι φανερό ότι από την πλευρά της Ελλάδας εκτός της αποφασιστικότητας στις διαβουλεύσεις θα πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία, πολιτική και κοινωνική συνοχή τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες.