Βόμβα μεγατόνων έσκασε στη Γερμανία με την κίνηση της ιταλικής Unicredit να υπερθεματίσει στην πώληση του 4,5% των μετοχών της Commerzbank, υποβάλλοντας υπερπροσφορά 13,20 ευρώ ανά μετοχή και ανεβάζοντας το μερίδιό της στη γερμανική τράπεζα στο 9% (δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά το γερμανικό Δημόσιο, που κατέχει ποσοστό 12%). Η κίνηση της Unicredit έρχεται να ταράξει τα νερά στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για τις αναγκαίες διασυνοριακές συγχωνεύσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Μια ματιά να ρίξει κανείς στις κεφαλαιοποιήσεις, οι δέκα κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες μαζί δεν κάνουν μία JP Morgan και από αυτές η γερμανική Deutsche Bank -μοναδική εκπρόσωπος της Γερμανίας στη δεκάδα- έρχεται τελευταία και καταϊδρωμένη. Πέραν του ευρωπαϊκού, πάντως, η κίνηση της Unicredit έχει και ελληνικό ενδιαφέρον. Τον Νοέμβριο του 2023 η ιταλική τράπεζα απέκτησε περίπου το 9% της Alpha Bank που κατείχε το ΤΧΣ και έγινε έτσι η πρώτη μεγάλη ξένη τράπεζα που μπήκε ως στρατηγικός επενδυτής σε ελληνική, ύστερα από 17 ολόκληρα χρόνια.
Unicredit και Alpha Bank εξελίσσουν τη συνεργασία τους, με την κίνηση της Unicredit στη γερμανική αγορά να φωτογραφίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης εργασιών και προοπτικών για το μέλλον. Ευρύτερα, όμως, και συνολικά για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αν δούμε μελλοντικά συγχώνευση Unicredit – Commerzbank, εδώ θα βαρέσουν κουδούνια. Γνωρίζουμε από παλιά ότι κάτι θα πρέπει να γίνει σχετικά με τις συγχωνεύσεις, γιατί δεν είναι δυνατόν να κάνουν και οι τέσσερις τράπεζες το ίδιο πράγμα και να έχουν κερδοφορία. Αν δεν επεκταθούν ενεργά εκτός συνόρων, τότε θα πρέπει να μπουν πολύ πιο δυνατά στο tech για να κόψουν κόστη. Επιπλέον, δύο πράγματα πρέπει να έχουμε κατά νου. Πρώτον, οι συγχωνεύσεις έχουν και δυνατό πολιτικό αποτύπωμα. Δεύτερον, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ιδιωτικές, άρα τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν πιο γρήγορα.
Σημαντικό ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα προσέλκυσε το senior preferred ομόλογο ύψους 100.000.000 ευρώ της Ελληνικής Τράπεζας, με υπερκάλυψη κατά 3,7 φορές και μείωση της αρχικής ενδεικτικής τιμολόγησης από το 4,50% σε επιτόκιο 4%, τελικά. Μιλώντας για την Ελληνική Τράπεζα, η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της την ερχόμενη Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όχι μόνο γιατί επίκεινται αλλαγές στο μάνατζμεντ, με την τοποθέτηση στη θέση του CEO του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Cyprus και επικεφαλής των Διεθνών Δραστηριοτήτων & Group Private Banking της Eurobank, Μιχάλη Λούη. Μετά τον έλεγχο του 55,9% της Ελληνικής, που απέκτησε η Eurobank, θα έχουν ενδιαφέρον στη γενική συνέλευση οι τοποθετήσεις των αρνητών στη δημόσια πρόταση προσφοράς που είχε κάνει η Eurobank για τις μετοχές της Ελληνικής.
!Μαθαίνω ότι το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank θα κατέβει σύσσωμο στην Κύπρο από τις 17 μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, για να πραγματοποιήσει στις 17 του μηνός στη Λευκωσία και τη συνεδρίασή του. Η θέση της Eurobank στην Κύπρο είναι κομβική για την περαιτέρω επέκτασή της εκτός Ελλάδας. Με μοχλό την Ελληνική και δύναμη πυρός τραπεζική και ασφαλιστική, αφού με την ασφαλιστική της Ελληνικής και με την εξαγορά της CNP έχει φτάσει να ελέγχει το 30% της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο.