GAME OVER: Για πρώτη φορά outsourcing σε βασική υπηρεσία των ΕΛΤΑ – ΟΛΘ: Πενταετής παράταση για τις επενδύσεις – Όλα του γάμου δύσκολα για τον φορέα ακινήτων…

20:07 - 11 Σεπτέμβριος 2024

Σήμερα, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, διενεργείται ο διαγωνισμός των ΕΛΤΑ για την παροχή έργου διανομής της αλληλογραφίας του στην Αττική. Ο οργανισμός, έχοντας προφανώς απογυμνωθεί από προσωπικό και δίκτυα, πλέον αναθέτει τις υπηρεσίες διανομής αλληλογραφίας που παλαιότερα εκτελούσε ο ίδιος σε τρίτους. Η συγκεκριμένη ανάθεση, για την οποία διενεργείται ο διαγωνισμός, αφορά την Αττική, που θεωρητικά συνιστά και τη μεγαλύτερη αγορά.

Ο διαγωνισμός ανέρχεται σε 10.400.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), με δικαίωμα επέκτασης κατά 50%. Έτσι, για πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία του ο οργανισμός προχωρεί σε outsourcing της βασικής του δραστηριότητας σε τρίτους. Να πούμε επίσης ότι η ΕΛΤΑ Courier οδεύει προς τέλος εποχής μέσω της συγχώνευσης με τα ΕΛΤΑ. Ήδη, με μήνυμα προς τους πελάτες της, η εταιρεία αναφέρει ότι από την 1η Οκτωβρίου 2024 ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία «ιστορική κίνηση, που φιλοδοξεί να σχηματίσει τον πλέον δυνατό και ανταγωνιστικό παίκτη στην αγορά».

Από το ίδιο μήνυμα μαθαίνουμε ότι η συγχώνευση αναμένεται να καταχωρισθεί στο ΓΕΜΗ στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, αναλυτικές απαντήσεις για συγχώνευση αναμένεται να δώσουν η διοίκηση της εταιρείας και ο CEO των ΕΛΤΑ, Γρηγόρης Σκλήκας, σε εκδήλωση που έχει προγραμματίσει η επιχείρηση για αύριο Πέμπτη.

ΟΛΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Μα τι κάνουν εκεί στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, που απ’ ό,τι ακούμε διυλίζουν τον κώνωπα, από τη μία ημέρα στην άλλη και από τη μία ώρα στην επόμενη, με αποτέλεσμα να καθυστερούν μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις -τέσσερις εν προκειμένω- όσον αφορά τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού. Ήταν που ήταν Γεφύρι της Άρτας η υπόθεση του φορέα, το αποκάμανε οι νομικοί…

To να γίνεται ολόκληρο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας «μπαλάκι», όπου κάθε μέρα κάποια νέα ερώτηση της Γενικής Γραμματείας οδηγεί σε νέα καθυστέρηση, δεν νομίζω ότι είναι το ζητούμενο. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν καινούργιο θεσμό, μια τομή, που έρχεται να λύσει το θέμα στέγασης πτωχευμένων ευάλωτων νοικοκυριών και να περιορίσει τους πλειστηριασμούς.

ΟΛΘ: Πενταετής παράταση για τις επενδύσεις

Κατατέθηκε για κύρωση στη Βουλή η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΘ, με την οποία μετατίθεται κατά πέντε έτη η υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεών του. Η μεταβολή αυτή επήλθε λόγω της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (547/2022) για τον ΟΛΠ, η οποία μετέβαλε συνολικά το νομικό πλαίσιο αδειοδοτήσεων για τα έργα στους λιμένες της χώρας και επομένως και στον λιμένα Θεσσαλονίκης. Μετά τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ, όλες οι ενέργειες που είχαν πραγματοποιηθεί από τον λιμένα της Θεσσαλονίκης έπρεπε να επανεκκινήσουν. Ο ΟΛΘ βγαίνει αρκετά ζημιωμένος από τη διαδικασία αυτή, καθώς τα έργα θα κοστίσουν σήμερα πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αν είχαν ολοκληρωθεί στο παρελθόν.

Οι συγχωνεύσεις στα telecoms και ο ανταγωνισμός στην Ευρώπη

Περίοδος έντονης κινητικότητας σε επίπεδο συγχωνεύσεων και εξαγορών θα μπορούσε να είναι αυτή που ξεκινά για τα ευρωπαϊκά telecoms. Προς τον δρόμο των deals στις τηλεπικοινωνίες της Ευρώπης δείχνει η έκθεση του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού και πρώην κεντρικού τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι. Στην 300 σελίδων έκθεση, που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, γίνονται εκτενείς αναφορές στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας σε επίπεδο υποδομών και ψηφιακών τεχνολογιών, με τον συντάκτη της να κάνει λόγο για ανάγκη συνενώσεων στις τηλεπικοινωνίες επί ευρωπαϊκού εδάφους.

«Οι επενδύσεις είναι σημαντικά χαμηλότερες από άλλες μεγάλες οικονομίες. Ένας βασικός λόγος είναι η κατακερματισμένη αγορά της Ευρώπης. Για παράδειγμα, υπάρχουν 34 φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής στην ΕΕ και μόνο λίγες εταιρείες σε ΗΠΑ και Κίνα, εν μέρει επειδή η ΕΕ και τα κράτη-μέλη τείνουν να βλέπουν αρνητικά τις συγχωνεύσεις στον τομέα», αναφέρει η έκθεση.

Να θυμίσουμε, πάντως, ότι και η προηγηθείσα «έκθεση Ενρίκο Λέτα», επίσης, προέτρεπε σε συγχωνεύσεις και εξαγορές στα telecoms, για να λάβει την απάντηση της σιδηράς κυρίας του ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ότι οι μεγάλες συγχωνεύσεις τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη θα μπορούσαν να μειώσουν τον ανταγωνισμό και να στρεβλώσουν την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Ανακαίνιση δημόσιων κτιρίων μέσω ΕΣΠΑ

Με σκοπό να ανακαινιστούν τα κτίρια του Δημοσίου που σε πολλές περιπτώσεις είναι ετοιμόρροπα, εκδόθηκε πρόσκληση, ώστε τα έργα του προγράμματος «Διατηρώ Δημοσίου Τομέα» να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Μπορούν να ενταχθούν πράξεις προϋπολογισμού 70.000.000 ευρώ για έργα ανακαίνισης και λειτουργικής επανένταξης κτιρίων του Δημοσίου με μεγάλη αρχιτεκτονική αξία, που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, αλλά έχουν ταυτόχρονα υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα. Οι παρεμβάσεις θα στοχεύουν σε ανακαίνιση τουλάχιστον μεσαίας κλίμακας ή και τουλάχιστον 30% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Χέρι χέρι άμυνα και βιομηχανική καινοτομία

Άμυνα και καινοτομία πάνε χέρι χέρι ανά τους αιώνες. Τώρα, που η Ελλάδα δείχνει να συμφιλιώθηκε με την ιδέα της αριστείας και να ενστερνίστηκε την καινοτομία, καιρός είναι να αξιοποιήσει την εφαρμοσμένη έρευνα που κάνουν Έλληνες επιστήμονες προς όφελος της αμυντικής βιομηχανίας.

Η Ελλάδα δαπανά έναν πακτωλό χρημάτων σε εξοπλισμούς, το 3,5%-4% του ΑΕΠ της, όταν η ελληνική αμυντική βιομηχανία συμβάλλει μόνο με 0,7% στο ΑΕΠ της χώρας μας. Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, η Τουρκία εισπράττει από τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων της όσα δαπανά για τις εισαγωγές του αμυντικού της τομέα.

Προφανώς και οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι Έλληνες επιστήμονες, μπορούν καλύτερα. Αυτός είναι και ο στόχος του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, που θέλει να δώσει, μέσα από συγκεκριμένες προσκλήσεις, το κίνητρο στην παραγωγή προϊόντων καινοτομίας διττής χρήσης.

Οι παραπάνω ειδήσεις είναι από την στήλη Game Over του Powergame.gr