Ο τομέας της δημόσιας Υγείας βρίσκεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Αυτό το έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός και το έκανε και χθες μαζί με τις ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό κ. Γεωργιάδη αλλά και τον επί των Οικονομικών κ. Χατζηδάκη. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των δύο υπουργών, οι γιατροί του ΕΣΥ που θα αναλαμβάνουν υπηρεσία σε ακριτικές και άγονες περιοχές θα έχουν επιπλέον αμοιβές των αποδοχών τους από 2.400 έως 3.200 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και για 18 κρίσιμες, όπως χαρακτηρίσθηκαν, ειδικότητες από 4.800 έως 7.200 ευρώ μεικτά, σε ετήσια βάση.
Η απόφαση είναι μια κίνηση σοβαρή ενθάρρυνσης των γιατρών να πάρουν την απόφαση της εγκατάστασης σε αυτές τις περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, δίδοντας ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στους κατοίκους που ζουν μόνιμα εκεί. Ο τομέας της Υγείας, όπως συχνά πλέον τονίζει ο πρωθυπουργός, αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διερευνηθεί όχι μόνο στο πεδίο της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και των τοπικών διοικήσεων η ταυτόχρονη προσφορά κατοικίας για τους γιατρούς που υπηρετούν στις εν λόγω περιοχές.
Παρατηρείται μια ανοιχτή σύγκρουση και αμφισβήτηση των προσπαθειών της κυβέρνησης και του κ. Γεωργιάδη προσωπικά για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, όχι μόνον από τις απώλειες και τις αβαρίες που αυτό υπέστη στην περίοδο των μνημονίων, αλλά και τα χρονίζοντα ζητήματα που το χαρακτηρίζουν από την πρώτη διετία της συγκρότησής του, τη δεκαετία του 1980.
Ο κ. Γεωργιάδης στους διάφορους γιατρούς, νοσηλευτές, συνδικαλιστές και ασθενείς ακόμη που αμφισβητούν την κυβερνητική προσπάθεια απαντά ότι αποτελούν μια «συμμορία της μιζέριας». Και μπορεί κάποιοι να χαρακτηρίζουν τον υπουργό Υγείας ως εριστικό και πέραν των ορίων συγκρουσιακό, αλλά σε κάθε περίπτωση η αναβάθμιση του συστήματος Υγείας προϋποθέτει κονδύλια, επιμονή και χρόνο. Δεν είναι κάτι καθόλου απλό…