Στο περιθώριο των προγραμματισμένων θεμάτων της τακτικής συνεδρίασης του ΠΕΣΥ της Γλυφάδας αναδείχθηκε με εμφατικό τρόπο από τον Νίκο Χαρδαλιά (φωτό) η σημασία που δίνει η Περιφερειακή Αρχή στην ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, προκειμένου η Αττική να συνεχίσει να αποτελεί τουριστικό προορισμό 12 μήνες τον χρόνο, καθώς και στην ενίσχυση της διασύνδεσης των προγραμμάτων κατάρτισης με την έρευνα και την καινοτομία. Η τουριστική προβολή της Αττικής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προγραμματισμού του «Nick Hard» και των συνεργατών του, πάντα σε άμεση συνάρτηση με την αναπτυξιακή δυναμική και το αποτύπωμα που αφήνει ο διαχρονικός τουρισμός στη μέση ελληνική επιχείρηση και στην ενίσχυση του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας. Για να κερδίσει η Περιφερειακή Αρχή το μεγάλο στοίχημα για σταθερό τουρισμό στην Αττική 12 μήνες τον χρόνο, ο Νίκος Χαρδαλιάς, που επαναλαμβάνει ότι «θα πάμε πιο μπροστά την Αττική σε όλα τα επίπεδα», αποφάσισε να βάλει τον κατάλληλο άνθρωπο στο κατάλληλο πόστο. Αφού ζύγισε και φίλτραρε αυστηρά τις επιλογές του για το πρόσωπο που θα επωμιστεί το κύριο βάρος ευθύνης του εγχειρήματος, προχώρησε στην ανάθεση της θέσης του προέδρου της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής σε ένα έμπειρο και πρωτοκλασάτο στέλεχος του ελληνικού τουρισμού: τον Δημήτρη Φραγκάκη, τον μέχρι πρότινος γενικό γραμματέα του ΕΟΤ.
Ενίσχυση της ασφάλειας των διαβάσεων
Την ασφάλεια της καθημερινής μετάβασης των μικρών παιδιών από και προς το σχολείο ενισχύει η δημοτική Αρχή του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Σε συνεργασία με τη Hellas Direct και το Safe Roads Project, το τελευταία διάστημα -και λίγο πριν από το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς- συνεργεία του προγράμματος υπό την καθοδήγηση του δήμου προχώρησαν στη διαγράμμιση με ειδικά χρώματα των διαβάσεων πεζών που βρίσκονται στους δρόμους πέριξ των δημοτικών σχολείων της πόλης.
Ημερίδα για τη βιωσιμότητα των Χώρων Αστικού Πρασίνου
Στη βιωσιμότητα των Χώρων Αστικού Πρασίνου εστιάζει η ημερίδα που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στις 25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου LIFE Green Infrastructure (LIFE GrIn), στο οποίο η ΚΕΔΕ είναι βασικός εταίρος. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου (φωτό), με επιστολή του προς τους δήμους της χώρας ενημερώνει για τη διοργάνωση και υπογραμμίζει ότι μαζί με το ΥΠΕΝ, που επεξεργάζεται και θα παρουσιάσει το νέο νομικό πλαίσιο, οι ερευνητές που έχουν εργαστεί για το έργο θα παρουσιάσουν τις επιστημονικά πλήρεις μεθόδους αποδοτικότερης διαμόρφωσης και συντήρησης χώρων πρασίνου, όπως αυτές αναδείχθηκαν από τις πιλοτικές εφαρμογές του έργου σε δύο ελληνικούς δήμους (Ηράκλειο Κρήτης και Μαρούσι). Στο πλαίσιο του έργου συλλέγονται καλές πρακτικές των δήμων ανά την Ελλάδα, στον τομέα Διαχείρισης Πρασίνου, οι οποίες και θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
Στη Λυκόβρυση θα τιμήσουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Την πρώτη της συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, την προσεχή Δευτέρα, η οργανωτική επιτροπή για την τελετή ανακήρυξης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου (φωτό) ως επίτιμου δημότη Λυκόβρυσης-Πεύκης. Λόγω του έντονου ενδιαφέροντος που έδειξαν οι δημότες της περιοχής υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση συμμετοχής, αποφασίστηκε η οργανωτική επιτροπή να αποτελείται από συνολικά 15 μέλη, αντί για 9, που αρχικά είχε ανακοινωθεί.
Ο Παπάγος μετατρέπεται άμεσα σε «έξυπνη» πόλη
Στο ΕΣΠΑ εντάσσεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση. Συγκεκριμένα, η δράση δρομολογείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» και στην Προτεραιότητα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 1.235.007 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει ψηφιακές λύσεις που υποστηρίζονται από σύγχρονες τεχνολογίες Internet of Things, έξυπνα συστήματα διαχείρισης πόρων και συστήματα οικονομικής διαχείρισης.
Συνεργασία Φαρμάκη, Σπανού για τη γέφυρα του Μόρνου
Έπεσαν οι υπογραφές από τους περιφερειάρχες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη και Φάνη Σπανού, για το πρώτο διαπεριφερειακό έργο της χώρας, το οποίο είναι η αποκατάσταση της γέφυρας του Μόρνου. Οι δύο άντρες συναντήθηκαν και υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου, που είναι προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ, στο διοικητήριο της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι. Ο ποταμός Μόρνος έχει συνολικό μήκος 70 χιλιόμετρα και αποτελεί το φυσικό όριο των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας. Η παλαιά γέφυρα Μόρνου έχει συνολικό μήκος 225 μ. και αποτελείται από πέντε ίσα αμφιέρειστα τοξωτά ανοίγματα, μήκους περίπου 45 μ. έκαστο, και βρίσκεται στα διοικητικά όρια των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας. Φέρει εκτεταμένες φθορές στον φορέα ανωδομής. Με τη συνεργασία των δύο Περιφερειών και με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας θα εκτελεστούν οι εργασίες αποκατάστασης του φορέα ανωδομής και επαναφοράς του στην αρχική του κατάσταση.