Σήμερα ο πρωθυπουργός με κλιμάκιο όλων των αρμόδιων υπουργών μεταβαίνει στη Θεσσαλία. Εκεί θα προεδρεύσει σε συσκέψεις εργασίας με τη συμμετοχή της τοπικής διοίκησης, με ατζέντα το στρατηγικό πλάνο, την εξέλιξη, τον συντονισμό και την επίβλεψη των έργων σε όλους του νομούς της Κεντρικής Ελλάδας που έχουν πληγεί από δομικές καταστροφές από τα κύματα ακραίων καιρικών φαινομένων, στα όρια της θεομηνίας, αλλά και τον πλημμελή τρόπο ανάταξης περιοχών που είχαν καταστραφεί από προηγούμενα τέτοια κύματα.
Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας υποστηρίχθηκε στις τελευταίες εκλογές που εξελέγη από κόμματα της αντιπολίτευσης. Η συνεργασία λοιπόν των κυβερνητικών κλιμακίων με τα περιφερειακά και τοπικά κλιμάκια έχει και ένα ξεχωριστό πολιτειακού τύπου ενδιαφέρον. Η συγκρότηση του δημοκρατικού κράτους έχει τέτοιο βάθος και συνοχή ώστε, πέρα από κόμματα, πικρίες και αντιπαραθέσεις, να πετύχει το mega project ανάταξης της Κεντρικής Ελλάδας;
Το όλο «στοίχημα» δεν είναι καθόλου απλό, ούτε τα έργα θα ολοκληρωθούν αύριο το πρωί. Όπως δείχνουν και οι τόνοι των νεκρών ψαριών που επιβαρύνουν και πανικοβάλλουν ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις στη Μαγνησία, και νέες καταστροφές μπορεί να προκύψουν ως συνέχεια των προηγούμενων. Ταυτόχρονα είναι ένα μεγάλο ερώτημα πώς θα επιβιώσουν οι κάτοικοι ή οι επαγγελματίες στο μακρύ μεσοδιάστημα που είναι απαραίτητο, χωρίς να μεταναστεύσουν.
Η ανάταξη της Θεσσαλίας δεν θα επιχειρηθεί και θα επιτευχθεί με τυχαίο στρατηγικό πλάνο και ευκαιριακό τρόπο. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η ιδιαίτερη μελέτη που έχει καταρτισθεί και με τη δομική συνδρομή εξειδικευμένης ολλανδικής εταιρείας σχετικά με τη σκοπιμότητα και τις προδιαγραφές των έργων που απαιτούνται. Εφόσον πετύχει η ανάταξη, όχι αύριο αλλά μεθαύριο, θα πρέπει να κριθεί ως μια επιτυχία μεγαλύτερη ακόμη και από το μετρό Θεσσαλονίκης ή την κατασκευή του δρόμου Πάτρας-Πύργου. Τότε θα μιλάμε για… μοντέλο Θεσσαλίας.