GAME OVER: Σφιχτές προθεσμίες για τα οδικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα – Τα επιτόκια στις ΗΠΑ και η τιμή στον χυμό πορτοκαλιού – Εντολή Άδωνη για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Υγείας

18:52 - 29 Αύγουστος 2024

Τα δύο οδικά έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της Βόρειας Ελλάδας, ο Άξονας Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και το τμήμα Δράμα – Αμφίπολη θα έχουν προσωρινούς αναδόχους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025, υποστήριξε χθες ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο οδικός Άξονας Θεσσαλονίκη – Έδεσσα (Ε02), προϋπολογισμού 411.000.000 ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί τρία χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης. Τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε ο 1ος Κύκλος του Ανταγωνιστικού Διαλόγου (ΒΙ Φάση) και μετά την υποβολή σχολίων από τους προεπιλεγέντες θα ακολουθήσει και 2ος Κύκλος του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Με την ολοκλήρωση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα συνταχθεί το Τεύχος Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών (ΒΙΙ Φάση), με προβλεπόμενη ημερομηνία τον Νοέμβριο του 2024.

Στο δεύτερο στάδιο συμμετέχουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-Metlen και η ΑΒΑΞ. Ο οδικός Άξονας Δράμα – Αμφίπολη είναι προϋπολογισμού 199.800.000 ευρώ και θα ολοκληρωθεί επίσης σε τρία χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης. Τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε ο 1ος Κύκλος του Ανταγωνιστικού Διαλόγου (ΒΙ Φάση) και μετά την υποβολή σχολίων από τους προεπιλεγέντες θα ακολουθήσει και 2ος Κύκλος του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.

Με την ολοκλήρωση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα συνταχθεί το Τεύχος Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών (ΒΙΙ Φάση), με προβλεπόμενη ημερομηνία επίσης τον προσεχή Νοέμβριο. Το έργο διεκδικούν οι ίδιοι υποψήφιοι που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τον Άξονα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα.

Τα επιτόκια στις ΗΠΑ και η τιμή στον χυμό πορτοκαλιού

Σε κάποια άλλη χρονική περίοδο, το δελτίο αγροτικών προϊόντων θα ενδιέφερε αποκλειστικά όσους ασχολούνται με την αγροτική οικονομία και θα πέρναγε στα «ψιλά». Αυτή τη φορά το Μηνιαίο Δελτίο Αγροτικών Προϊόντων, που εκδίδει η Τράπεζα Πειραιώς, έχει τη σημασία του, και την έχει διότι είναι παραπάνω από εμφανές πώς στο πλαίσιο της θεωρίας του χάους τα αμερικανικά επιτόκια φθάνουν να επηρεάζουν την τιμή στον χυμό πορτοκαλιού.

Η Τράπεζα Πειραιώς εκδίδει συστηματικά αντίστοιχα δελτία, διότι έχει σημαντικό τμήμα της πελατείας της στον αγροτικό τομέα. Για όσους θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους, η Πειραιώς, που κλήθηκε να απορροφήσει μια σειρά υπό κατάρρευση τραπεζών (εντάξει, το υγιές κομμάτι τους) στηρίζοντας το σύστημα, εξαγόρασε επί των πέτρινων χρόνων την τότε Αγροτική Τράπεζα.

Στο πλαίσιο αυτό, η οικονομική ανάλυση της Τράπεζας, αφού ξεκινά με τους φόβους για επικείμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία και στη λογική αντιστάθμισης μέσω μείωσης επιτοκίων, επισημαίνει ότι το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επηρέασε τον δείκτη αγροτικών προϊόντων, ο οποίος τρέχει ράλι διολίσθησης σε μηνιαία βάση, με αποτέλεσμα οι περισσότερες αποδόσεις αγροτικών προϊόντων να βαίνουν αρνητικές. Εξαίρεση αποτελούν οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού και των βοοειδών, που όχι μόνο δεν διολίσθησαν, αλλά ελαφρώς ενισχύθηκαν.

Εντολή Άδωνη για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Υγείας

Ετοιμάζεται σχέδιο από το υπουργείο Υγείας, ώστε να μπει μια τάξη στο μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτει, τα οποία είναι διάσπαρτα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, καλεί τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου, διά του Τμήματος Αξιοποίησης Περιουσίας Δημοσίου, Κτηματολογίου και Τοπογραφήσεων, να υποβάλει τις προτάσεις της για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου. Σήμερα, μέρος της περιουσίας αυτής στεγάζει τις διάφορες δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας, ενώ σημαντικό τμήμα της δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς ή και καθόλου από τους φορείς ιδιοκτησίας της.

Επιπλέον, από τα διαθέσιμα στοιχεία εντοπίζονται μεγάλες ελλείψεις στους φακέλους των ακινήτων, καθώς και μη καταχωρισθέντα ακίνητα. Ταυτόχρονα, έχει γίνει αντιληπτή η ύπαρξη συστηματικών προβλημάτων στα νομικά στοιχεία των ακινήτων, ενώ μεγάλος αριθμός αυτών παρουσιάζει πολλά τεχνικά προβλήματα λόγω εγκατάλειψης. Την κατάσταση δυσχεραίνει περισσότερο ο διαφορετικός τρόπος κτήσης των ακινήτων (π.χ. δωρεά, κληροδότημα, απαλλοτρίωση), ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις έχει αντίκτυπο και στις νομικές δεσμεύσεις τους.

Τα ανωτέρω αποτελούν σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες για καταγραφή, αξιολόγηση και αξιοποίηση των ακινήτων των εποπτευόμενων φορέων, τη στιγμή που η αξιοποίηση της εν λόγω ακίνητης περιουσίας, λόγω του μεγέθους της, θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό πυλώνα εσόδων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.