Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ: Εθνικό σχέδιο

17:52 - 28 Αυγούστου 2024

Η παρουσία του πρωθυπουργού και ομάδας κυβερνητικών και επιτελικών στελεχών στη Θεσσαλονίκη χθες δεν περιορίστηκε στην αρχικά ανακοινωμένη αποστολή της. Δηλαδή να υπάρξει προετοιμασία και συναντήσεις με επαγγελματικούς και τοπικούς φορείς ενόψει της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Χθες παρουσιάστηκε από τον κ. Μητσοτάκη αλλά και τους συνοδεύοντες αυτόν κ. Σκέρτσο, Παπαθανάση, Γκιουλέκα, Κοντογιώργη, ένα σχέδιο για μια επόμενη Ελλάδα, που βρίσκεται υπό εξέλιξη. Στόχος, δήλωσε ο κ. Σκέρτσος, είναι να «καταπολεμήσουμε ενδοπεριφερειακές και διαπεριφερειακές ανισότητες» και τελικά «θεραπεύουμε το ελληνικό αναπτυξιακό παράδοξο».

Ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα «μεγάλη ιδέα» για τη δόμηση μιας επόμενης Ελλάδας, χρηματοδοτημένης με συνολικά 102 δισ. ευρώ από το σύνολο των ευρωπαϊκών ταμείων, τα οποία διαπραγματεύτηκε με συνέπεια και επιμονή ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του οικονομικού κύκλου τα προηγούμενα χρόνια με αυτόν τον στόχο: της συνολικής δομικής ανάταξης της χώρας.

Η όλη αποστολή, που θα φέρει τη χώρα από την εποχή των μνημονίων στην αφετηρία του 2030, βασίζεται σε 13 περιφερειακά πλάνα, που το καθένα από αυτά αναφέρεται σε κάθε εγχώρια περιφερειακή ενότητα ξεχωριστά και διακριτά από τις άλλες. Όλα τα πλάνα οργανώθηκαν χωρίς επικοινωνιακές κορόνες στη βάση επιτόπιων επισκέψεων για πολλούς μήνες, με παρουσία του πρωθυπουργού και ομάδων υπουργών, και έχουν μια κοινή αναφορά σε τρία επίπεδα: αναβάθμιση δικτύων και υποδομών, πρωτογενής τομέας, πράσινη μετάβαση.

Το σύνολο της εκτέλεσης των πλάνων των Περιφερειών θα δώσει την εικόνα μιας επόμενης Ελλάδας. Η υλοποίηση της προσπάθειας θα είναι ορατή από τον κάθε πολίτη στο κινητό του μέσω μιας νέας πλατφόρμας της ergo.gov.gr. Πρόκειται για «διπλάσιο σχέδιο Μάρσαλ, το μεγαλύτερο σχέδιο δημόσιων επενδύσεων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» σύμφωνα με το επιτελείο της κυβέρνησης. Η φετινή ΔΕΘ δεν προβλέπεται συνηθισμένη και διαδικαστική, όπως πολλοί υπολογίζουν…