Εντός των επόμενων ημερών κηρύσσεται η έναρξη μιας νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Από τα πρώτα θέματα που θα τεθούν διαδικαστικά προς αντιμετώπιση είναι η αντικατάσταση του παραιτηθέντος βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνα Ηλιόπουλου, προερχόμενου εξ αποδήμων. Για πολλούς, και για τον κ. Ηλιόπουλο, η εξέλιξη θα αποτελούσε ευκαιρία να αποκτήσει κοινοβουλευτική ιδιότητα ο επίσης εξ αποδήμων επικεφαλής του κόμματος, Στ. Κασσελάκης.
Φυσικά, με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι τέτοιο δεν δείχνει καθόλου ρεαλιστικό, αφού για να συμβεί θα έπρεπε να παραιτηθούν όλοι οι ενδιάμεσοι επιλαχόντες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος.
Κατά τον τρόπο αυτό ξεκινά μια κοινοβουλευτική περίοδος στην οποία υφίσταται μια απολύτως σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία, σε αντίθεση με την εικόνα που επικρατεί στα πιο ισχυρά κόμματα της αντιπολίτευσης. Τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Στον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσονται με ραγδαίο τρόπο η εσωστρέφεια και τα φαινόμενα απορρύθμισης, ενώ στο ΠΑΣΟΚ μια κούρσα υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος σε καταστατική βάση. Και τα δύο κόμματα έχουν προγραμματισμένες και οριοθετημένες συνεδριακές διαδικασίες με ορίζοντα τον Οκτώβριο, οπότε θα καθορισθεί εν πολλοίς η επόμενη ημέρα τους, αλλά και το επίπεδο συνοχής τους.
Στο Κοινοβούλιο το αν θα υπάρχουν σοβαρές και συγκροτημένες συζητήσεις και διαδικασίες δεν εξαρτάται μόνον από την κατάσταση πραγμάτων στην κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και από τις συνθήκες συνοχής και ενάργειας που χαρακτηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στις παρούσες συνθήκες στον ελληνικό κοινοβουλευτισμό όλα βρίσκονται σε μια κίνηση, με τη σταθερότητα των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να μην είναι τελικά προδιαγεγραμμένη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αναμένουμε τη δέουσα σοβαρότητα και συνέπεια. Εν πολλοίς, ο πολιτικός καιροσκοπισμός της αντιπολίτευσης θα πρέπει να θεωρηθεί προβλεπτός, αφού ηγεσίες και βουλευτές θα επιδιώξουν μέσω αυτού να καλύψουν την παρακμή που κυριαρχεί στους κομματικούς οργανισμούς τους.