-Στην αγορά του real estate έχει αρχίσει να «ψιθυρίζεται» το τελευταίο διάστημα πως τα πράγματα έχουν αρχίσει να «κάθονται» λιγάκι. Όχι τόσο στις μεγάλες δουλειές και στα σπίτια των εκατομμυρίων όσο στις νέες κατοικίες, τις πιο «προσιτές», των 300.000-500.000 ευρώ (το προσιτές είναι κακόγουστο χιούμορ εκ μέρους μου). Με εξαίρεση το παραλιακό μέτωπο και τα βόρεια προάστια, όπου οικοδομές ολόκληρες αγοράζονται από τις άδειες και τα μπετά από τους πιο εύπορους συμπολίτες μας, ένα γενικότερο φρενάρισμα στις υπόλοιπες οικοδομές παρατηρείται λόγω εκτίναξης του κόστους των υλικών κατασκευής και του αυξημένου κόστους των δανείων. Για την ιστορία, έβλεπα χθες τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές υλικών κατασκευής σημείωσαν νέα άνοδο 5,4% τον Ιούνιο. Μέχρι πάντως να δω αυτό το «κάθισμα» που μου περιγράφουν να αποτυπώνεται σε επίσημα στοιχεία κρατάω μικρό καλάθι, αλλά -κατά βάθος- να σας πω πως ελπίζω να έχει βάση, διότι στην ίδια χώρα ζούμε, δεν μπορεί ένα διαμέρισμα των 75 τετραγωνικών να έχει φτάσει να πωλείται μισό εκατομμύριο ευρώ στο κέντρο της Αθήνας.
-Μέσα στους καπνούς και τον σαματά που έχει σηκώσει ο πόλεμος της κυβέρνησης κατά των πολυεθνικών για τις τιμές, διέκρινα μετά βίας την είδηση ότι μια αναστάτωση επικρατεί λόγω της απόφασης της Unilever Hellas να μειώσει κι άλλο το προσωπικό που απασχολεί στη χώρα μας. Ο πολυεθνικός κολοσσός βέβαια υλοποιεί ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα περικοπών προσωπικού σε πολλές αγορές (7.500 θέσεις παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 3.500 στην Ευρώπη), οπότε δεν πιστεύω όσους λένε πως ο περιορισμός των θέσεων στην Ελλάδα κατά περίπου 70 άτομα -από τα περίπου 490 σήμερα- μπορεί να οφείλεται σε κάτι άλλο πέραν των κλασικών οικονομικών λόγων που επικαλούνται οι πολυεθνικές σε τέτοιες περιόδους. Προς το παρόν, η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το προσωπικό για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.
*Τις καταθέσεις για τον Ιούνιο τις είδατε, ε; Άλμα 3,9 δισ. ευρώ από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ευκαιρία είναι για καμιά μετοχούλα…
-Στα 10,5 ευρώ αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής η Axia Ventures, «ιχνηλατώντας» τα επίπεδα όπου πάνω κάτω υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να γίνει το επόμενο placement από το ΤΧΣ. Με βάση τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη του 2025, η τράπεζα αποτιμάται 0,85 φορές την ενσώματη λογιστική της αξία. Νομίζω πως μετά τη χθεσινή γενική συνέλευση και το σήμα που εξέπεμψε ο Π. Μυλωνάς, θα δούμε κι άλλες αναβαθμίσεις.
-Φρέσκο χρήμα από traders, αλλά και χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμου ορίζοντα προσελκύει ο ΟΤΕ μετά από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών πτήσεων. Ειδικά χθες μετά τη διάσπαση της αντίστασης των 14,5 ευρώ με άνοδο άνω του 3,4%, το διάγραμμα της μετοχής δείχνει ότι η μετοχή μπορεί να κινηθεί σχετικά άνετα προς τη ζώνη των 15,6-15,80 ευρώ και να δώσει ανάσα στα χαρτοφυλάκια που την κρατούν από τα 18,4 και ήπιαν όλο το πικρό ποτήρι έως τα 12,6 ευρώ.
-Σάρκα και οστά παίρνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των θυγατρικών του ομίλου της Intracom. Η πρώτη κίνηση έγινε με την πώληση του 27,6% της Κλουκίνας-Λάππας έναντι 11.100.000 ευρώ χθες. Ακολουθεί η αύξηση κεφαλαίου στην Ιntracom Properties, ύψους 25.000.000 ευρώ.
-Την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την απονομή Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, υποθέτω ότι υπάρχουν υπουργοί που τη λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους. Κι αναφέρομαι κυρίως στον Γιώργο Φλωρίδη, η μεταρρύθμιση του οποίου είναι η τελευταία ελπίδα να δούμε τους χρόνους εκδίκασης των υποθέσεων να λιγοστεύουν, με τεράστια οφέλη για την Οικονομία. Διότι (με στοιχεία 2022) ο μέσος χρόνος μιας πρωτόδικης απόφασης από τα αστικά δικαστήρια έφτανε τις 746 ημέρες και μιας απόφασης από το ΣτΕ τα 3,5 χρόνια. Με τέτοια «ασφάλεια δικαίου», δεν θα πάμε πουθενά από επενδυτικής άποψης.
Ο… ντετέκτιβ