-Με 172.424 ευρώ πρόστιμο τη γλίτωσε ο όμιλος συνεργαζόμενων ελληνικών σουπερμάρκετ ΕΛΟΜΑΣ, που πιάστηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να εμποδίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό, απαγορεύοντας (γραπτώς, αν είναι δυνατόν!) τη λειτουργία καταστημάτων σε απόσταση 1.000 μέτρων από εκεί που υπάρχει άλλο κατάστημα που συμμετέχει στον όμιλο. Το πρόστιμο κανονικά έπρεπε να είναι πολλαπλάσιο, αλλά ο ΕΛΟΜΑΣ δεσμεύτηκε να μπει σε διαδικασία διευθέτησης και να «συμμορφωθεί», σταματώντας να κόβει σε κομμάτια τις περιοχές δραστηριότητας. Καλά… Όχι τίποτα άλλο, αλλά τα καρτέλ που μοιράζουν περιοχές δράσης σαν κάτι προστάτες της νύχτας, είναι δίπλα μας και δεν είναι μόνο από πολυεθνικές. Μην παραμυθιαζόμαστε λοιπόν…
-Πρώτοι γράψαμε χθες εδώ στην «Α» ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αντλήσει 50.000.000 ευρώ από τον έκτακτο φόρο στους ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου, για να το επιστρέψει με τη μορφή επιδοτήσεων στους καταναλωτές, και χθες έσπευσε να μας επιβεβαιώσει ο αρμόδιος υπουργός, αφήνοντας ένα «αβάντο» για λίγο πάνω ή λίγο κάτω. Τώρα, για έναν μήνα μιλάνε, για δύο… Τι να σας πω; Θα σας γελάσω, γιατί το επικοινωνιακό το έχουν χάσει κάπως, με αποτέλεσμα -δυστυχώς- να μειδιούν με όλο αυτό τον πανικό και οι καταναλωτές και οι σοβαρές επιχειρήσεις ενέργειας. Είτε 50.000.000 είτε 80.000.000 ευρώ, 5-6 ευρώ θα είναι η επιδότηση του επόμενου μήνα για τους κατόχους των πράσινων και κίτρινων τιμολογίων. Την οποία θα την έδιναν τελικά οι περισσότεροι πάροχοι, προσφέροντας μεγάλες εκπτώσεις. Τώρα εκπτώσεις δεν θα κάνουν, τις τιμές θα τις πάνε στον θεό, αφού θα τους τα πάρει το κράτος από την άλλη τσέπη (του παραγωγού) και απλώς η κυβέρνηση θα εμφανιστεί ότι παρεμβαίνει με τη φορολογία υπέρ των καταναλωτών. Θα το ξαναπώ, ότι η εμπειρία μου ως «ντετέκτιβ» είναι πως ο πολιτικός πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος.
-Επειδή ακούω διάφορα παλαβά από ανθρώπους που έχουν άγνοια και δεν θυμούνται τι συνέβαινε 10 χρόνια πίσω με τους λιγνίτες, οι οποίοι χθες «πήραν μπροστά» με αποτέλεσμα «να ρίξουν τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος», να πω ότι κάθε μεγαβατώρα που παράγουν κοστίζει πέντε έξι φορές πιο ακριβά από τις ΑΠΕ και ξεπερνά τα 200-250 ευρώ. Αν έπεσε χθες η χονδρική, είναι γιατί μαζεύτηκαν λίγο στις προσφορές τους οι εξαγωγείς, έγινε αποσύζευξη της Ελλάδας από την ακριβή Βουλγαρία -το πυρηνικό Κοζλοντούι είναι εκτός- και επειδή δούλεψαν στο φουλ φωτοβολταϊκά και ΑΠΕ. Ποιος λιγνίτης λοιπόν;
-Παρότι χρηματιστηριακή η στήλη, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν πολυδίνω σημασία, γιατί η καλύτερη απόδοση που μπορεί να εξασφαλίσει είναι καμιά εκατοστή ευρώ τον χρόνο. Οπότε το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις μετοχές και τα αμοιβαία με ενδιαφέρει περισσότερο, γιατί μπορεί κάποτε να έβαζες 10.000 και τώρα να έχεις 1.000.000-2.000.000 ευρώ σε μια δεκαετία, αλλά ευκαιρίες για κέρδη 50%-100% υπάρχουν πολλές. Σωστές επιλογές και υπομονή χρειάζονται.
*Καμπανάκια -πόσα ακόμη;- χτύπησε χθες ο διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, για την οικονομία της χώρας, διαπιστώνοντας μεγάλη υστέρηση στις εξαγωγές -πού πάμε χωρίς αυτές άραγε;- και σχετικό φρενάρισμα των επενδύσεων. Οι εκτιμήσεις του ιδρύματος θέτουν τον πήχυ της ανάπτυξης στο +2,1% για φέτος, οριακά πάνω από πέρυσι, ενώ θα έπρεπε να τρέχουμε με ρυθμούς πάνω από 3% για να αρχίσουμε να κλείνουμε σιγά σιγά το κενό με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, την οποία ακολουθούμε ως ουραγοί.
-Σταθερά κράτησε τα επιτόκια η ΕΚΤ στη χθεσινή της συνεδρίαση, με τη Λαγκάρντ να δίνει ραντεβού για τον Σεπτέμβριο, και βλέπουμε. Χώρες όπως η Ελλάδα, που διψούν για φθηνότερα δάνεια, με σκοπό τις επενδύσεις και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν ευνοούνται. Ευτυχώς, έχουμε τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και γλιτώνουμε τα χειρότερα…
Ο… ντετέκτιβ