Εκεί που αναρωτιέσαι αν υπάρχουν ακόμα επενδυτικές ευκαιρίες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, έρχεται μία από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της χώρας -η Axia Ventures- να σου ανοίξει τα μάτια και να σου δείξει τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Για την οποία δίνει τιμή-στόχο 64% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, στα 27,4 ευρώ! Τους λόγους τούς εξηγεί στην εμπεριστατωμένη ανάλυσή της με τρεις τέσσερις συγκεκριμένες αναφορές:
– Πρώτον, με την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής το θέμα της «μόχλευσης» (δανεισμός) παύει να αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού, καθώς με την είσπραξη των 900.000.000 ευρώ που της αναλογούν, το καθαρό ταμείο της μητρικής εταιρείας θα φτάσει στα 600.000.000 ευρώ και τα συνολικά διαθέσιμα στο 1,5 δισ. ευρώ.
– Δεύτερον, αποκτά επενδυτική ισχύ 2 δισ. ευρώ που με την ανάλογη μόχλευση αντιστοιχούν μακροπρόθεσμα σε έργα 10 δισ. ευρώ! Μιλάμε για νέα έργα, τα οποία η διοίκηση Περιστέρη έχει πει ότι θα διεκδικήσει σε Ελλάδα και Βαλκάνια.
– Τρίτον, το σημερινό χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων του ομίλου, που είναι και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα (περί τα 7 δισ. ευρώ μόνο από την Αττική Οδό, την Εγνατία Οδό και τον ΒΟΑΚ) και σταδιακά αναμένεται να αρχίσει να δημιουργεί πολύ μεγάλες υπεραξίες για τον όμιλο, είναι σαν να μην υπάρχει. Εδώ είναι και το «μυστικό» της συγκριτικά χαμηλής αποτίμησης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς στο 1,74 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης το χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων ουσιαστικά είναι σαν να έχει μηδενική αξία από την αγορά, παρότι περιλαμβάνει και έργα που βρίσκονται σε λειτουργία και επιστρέφουν μερίσματα.
*Η εκτίμηση της Axia είναι ότι η λειτουργική κερδοφορία από τα επίπεδα των 389.000.000 ευρώ φέτος θα εκτιναχθεί στα 757.500.000 ευρώ έως το 2028 και η καθαρή κερδοφορία σχεδόν θα διπλασιαστεί, προσεγγίζοντας τα 220.000.000 ευρώ. Βρείτε τώρα εσείς πόσες άλλες μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας έχουν τέτοιο story ανάπτυξης.
Πλανώμαι ή μου φαίνεται ότι η Moody’s έχει αρχίσει να «ζεσταίνει» το κλίμα ενόψει της αξιολόγησής της ελληνικής οικονομίας το φθινόπωρο; Πρώτα άγγιξε με το ραβδάκι της τη Eurobank, ακολούθησε η Alpha Bank την περασμένη εβδομάδα και χθες ήταν η σειρά της Εθνικής Τράπεζας να αναβαθμίσει τη βασική πιστοληπτική αξιολόγησή της σε «Ba1» από «Ba2». Σύμφωνα με τη Moody’s, η αναβάθμιση αντανακλά τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, καθώς η Εθνική διαθέτει το μεγαλύτερο «μαξιλάρι» απορρόφησης ζημιών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Δεν το συνδέω κατ’ ανάγκη με την πρόσφατη αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση του ΟΤΕ, με την έλευση του Κώστα Νεμπή στη θέση του CEO, αλλά παρατηρώ τελευταία μια αλλαγή «οπτικής» των αναλυτών για τη μετοχή της θυγατρικής της Deutsche Telecom στην Ελλάδα. Η οποία μετοχή είχε καταβαραθρωθεί μέχρι τα 12,65 ευρώ από τα 18,5 που είχε φτάσει και τώρα προσπαθεί να ξαναβρεί πατήματα πάνω από τα 13,8 ευρώ, με τη βοήθεια «τονωτικών» εκθέσεων που ανεβάζουν σημαντικά την τιμή-στόχο. Τον τόνο έδωσε πρώτη πριν από δύο εβδομάδες η Deutsche Bank (τυχαίο;) με στόχο τα 19,5 ευρώ, ακολούθησε η NBG Securities με στόχο τα 20 ευρώ και χθες στην παρέα προστέθηκε η JP Morgan με σύσταση αγοράς για τα 17,3 ευρώ. Βλέπουν δηλαδή περιθώρια ανόδου ως και 45% από τα σημερινά επίπεδα. Με τη διόρθωση που έχει υποστεί η μετοχή, μπορεί να αποδειχθεί ότι έχουν δίκιο.
Έξω δεν πάμε καθόλου καλά. Στις εξαγωγές αναφέρομαι, που πάνε από το κακό στο χειρότερο, με αποτέλεσμα το εμπορικό μας έλλειμμα να έχει απογειωθεί 15% υψηλότερα φέτος, γιατί ενώ οι εισαγωγές αυξάνονται (ανάπτυξη έχουμε, λογικό και ακρίβεια επίσης), προϊόντα δεν πουλάμε. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων μέτρησε για τον μήνα Μάιο πτώση εξαγωγών για τις 8 από τις 10 μεγαλύτερες κατηγορίες προϊόντων. Μήπως επιχειρήσεις και κυβέρνηση, ο καθείς από την πλευρά του, να αρχίσουν να ξανακοιτάνε πιο σοβαρά το θέμα της ανταγωνιστικότητας;