Προς τα τέλη Ιουλίου, μετά τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των τραπεζών, κλιμάκιο στελεχών του SSM θα κατέβει στην Αθήνα για ραντεβού με τις διοικήσεις των τραπεζών αλλά και με την Τράπεζα της Ελλάδος. Στην ατζέντα των συζητήσεων κορυφαία θέση θα έχει η πιστωτική επέκταση, ένα θέμα που καίει γενικά την ΕΕ. Οι ελληνικές τράπεζες ειδικά έχουν πολύ χαμηλούς δείκτες δανείων προς καταθέσεις, δηλαδή άπλετη ρευστότητα που είναι πρόθυμες να δανείσουν, πλην όμως χωρίς εκπτώσεις στα πιστοδοτικά κριτήρια. Άλλωστε, η μάχη με τα «κόκκινα» δάνεια συνεχίζεται, αφού ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ανέρχεται σε 1,8% και ο αντίστοιχος των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών στο 4,6%. Με αξιοσημείωτο, πάντως, το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες καταφέρνουν και συγκρατούν τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων, ενώ οι ευρωπαϊκές όχι.
Ο SSM έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος από τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών. Στα συγκεντρωτικά στοιχεία α΄ τριμήνου 2024 για τις εποπτευόμενες συστημικές ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολλά τα σημεία υπεροχής (ποιος θα το πίστευε πριν από κάποια χρόνια;) των ελληνικών τραπεζών. Για παράδειγμα, η υψηλή ρευστότητά τους, με Δείκτη Καθαρής Σταθερής Χρηματοδότησης στο 134,07% και Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας στο 213,09%, έναντι αντίστοιχων ποσοστών για τις 110 συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης 126,85% και 157,85%. Ή τον δείκτη κόστους προς έσοδα, που κινείται στο 32,07%, έναντι 55,94% των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ή την απόδοση ιδίων κεφαλαίων, στο 13,92% έναντι 9,67%. Ακόμη και το υψηλότερο επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών υποδεικνύει δείκτη ευρωστίας, καθώς προσφέρει πιο παχύ μαξιλάρι για τη διατήρηση υψηλής κερδοφορίας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όταν τα επιτόκια της ΕΚΤ βρεθούν για τα καλά σε πτωτική τροχιά.
Η επίσκεψη του SSM στην Αθήνα, πάντως, θα έχει στο μενού και τα καλά νέα από το μέτωπο της Attica Bank. Αν και μη συστημική, άρα εποπτευόμενη σε εθνικό επίπεδο από την ΤτΕ, η Attica Bank βρισκόταν στο μικροσκόπιο του SSM επί Αντρέα Ενρία. Ο οποίος ανησυχούσε για τις επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική ευστάθεια από caso accidente στην εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα ελληνική τράπεζα. Ευτυχώς, οι κινήσεις του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, το 2022, όταν εμπιστεύτηκε την ικανή τραπεζίτισσα Ελένη Βρεττού για να αναλάβει τη σωτηρία της Αttica Bank, αλλά και το σχήμα των ιδιωτών μετόχων της Thrivest των Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη, έσωσαν την παρτίδα. Και τον πονοκέφαλο που θα κληρονομούσε από τον Ενρία η Κλαούντια Μπουχ.
!Αναφέροντας την Attica Bank και ενώ είναι ζήτημα ωρών να ανακοινωθεί η συμφωνία των μετόχων για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος με την Παγκρήτια Τράπεζα, ένα θέμα είναι εξαιρετικά δύσκολο και θα παιδέψει τους ενδιαφερόμενους. Ο λόγος για το νέο όνομα που θα έχει η ενιαία τράπεζα και το οποίο θα ανακοινωθεί μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου τον Οκτώβριο. Σοβαρολογώ ότι πρόκειται για πολύ δύσκολο θέμα. Γιατί στα βαφτίσια πρέπει να ικανοποιηθούν τα «πεθερικά» εκατέρωθεν. Το όνομα της Attica Bank μπορεί να σημαδεύτηκε αρνητικά τα τελευταία χρόνια και να κυλίστηκε σε βούρκους και βοσκοτόπια, αλλά δεν παύει να φέρει μια ιστορία 100 ετών (το 2025). Το όνομα της Παγκρήτιας Τράπεζας έχει βαθιές ρίζες στην κρητική κοινωνία και έντονο αποτύπωμα στην οικονομία της Κρήτης. Ο νονός, η V+O, όπως μαθαίνω, θα έχει δύσκολη δουλειά.