Τελικά αδικούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν γράφουμε ότι διεκδικεί το προνόμιο της παραγωγής «σουρεαλιστικών γεγονότων», διότι και στη ΝΔ δεν πάνε πίσω. Το γεγονός ότι δυο πρώην πρωθυπουργοί και αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας, ο Κ. Καραμανλής και ο Α. Σαμαράς, κινητοποίησαν κόσμο και κοσμάκη για να παραστεί σε μια εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση ενός «μπαγιάτικου» βιβλίου, το οποίο εκδόθηκε πριν από τρία -ίσως και παραπάνω- χρόνια, αν μη τι άλλο μόνο άφθονο γέλιο μπορεί να προκαλέσει σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Θα ήταν πιο τίμιο εκ μέρους τους να βρουν μια άλλη αφορμή, για να ανταμώσουν επικοινωνιακά, εάν ο σκοπός τους ήταν να στείλουν μηνύματα στη σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Όσο για τους βουλευτές και τα κυβερνητικά στελέχη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους, έχω να παρατηρήσω τα εξής: Πολλοί το έκαναν συμβολικά και με σκοπό να τους εκθέσουν. Δηλαδή να εξουδετερώσουν διά της παρουσίας τους την ανάπτυξη σεναρίων περί εσωστρέφειας στη ΝΔ. Κατά τη γνώμη μου, κακώς τίμησαν τους δυο αυτούς πολιτικούς. Δεν τους άξιζε, γιατί στις τελευταίες ευρωεκλογές δεν έβαλαν πλάτη, για να στηρίξουν δημοσίως τη ΝΔ. Εμφανίζονταν να πρωταγωνιστούν και σε παιχνίδια σε βάρος της «γαλάζιας» παράταξης, στην οποία χρωστάνε τη θέση που απέκτησαν στην ιστορία, και τώρα «σκαρίζουν» στη ρούγα της δημοσιότητας, για να προπαγανδίσουν πόσο δικαιωμένοι είναι. Τους εύχομαι το επόμενο συναπάντημά τους να είναι στην παρουσίαση κάποιου βιβλίου της Χρύσας Δημουλίδου.
Η Άννα θέλει, αλλά… μπορεί;
Με αφορμή τις πληροφορίες που φέρουν την Άννα Διαμαντοπούλου να θέτει και αυτή υποψηφιότητα για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, ομολογώ ότι κάπου μπερδεύτηκα, γιατί δεν ξέρω αν η ίδια είναι μέλος του κόμματος ή φίλη. Αν πληροί τα κριτήρια που προβλέπονται από το καταστατικό της Χαριλάου Τρικούπη, να προβεί σε μια τέτοια απόφαση. Στην προσπάθειά μου να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει με την Άννα Διαμαντοπούλου, απευθύνθηκα στο γραφείο του Ν. Ανδρουλάκη, αλλά από τις απαντήσεις που εισέπραξα δεν κατάλαβα εάν μπορεί να διεκδικήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ή όχι. Και αυτό διότι η Άννα Διαμαντοπούλου είχε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ το 2013 και μαζί με τους Γ. Ραγκούση και Γ. Φλωρίδη είχαν δημιουργήσει μια πολιτική κίνηση με την επωνυμία «Ώρα Αποφάσεων» που στην πορεία συνεργάστηκε με το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη. Εν τω μεταξύ, η κυρία Διαμαντοπούλου στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος το 2020 την είχε προτείνει και για τη θέση της γενικής γραμματέως του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
!«Τζάμπα καίει η λάμπα» στο γραφείο του Κώστα Λαλιώτη στη Χαριλάου Τρικούπη. Και αυτό διότι μέχρι τώρα δεν δείχνει πρόθυμος να εμπλακεί στις εσωκομματικές εξελίξεις, αν και κάποιοι τον εμφανίζουν ως υποστηρικτή των αντιπάλων του Νίκου Ανδρουλάκη, αφού δεν σηκώνει τηλέφωνα για να κινητοποιήσει κόσμο υπέρ του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Η σιωπή τους προς απάντησή του
Από αυτή εδώ τη στήλη είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως τον δήμαρχο της Αθήνας, Χάρη Δούκα, να είναι προσεκτικός με όσους τον παροτρύνουν να βγει μπροστά για να διεκδικήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή να μην πέσει στην παγίδα που πάνε να του στήσουν, αποθεώνοντάς τον ευκαιριακά όσοι εργαλειοποιούν την εκλογική του επιτυχία στον χώρο της αυτοδιοίκησης, με σκοπό να πάρουν τη ρεβάνς από τον Ν. Ανδρουλάκη σε εσωκομματικό επίπεδο. Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης, ενώ τις προηγούμενες ημέρες δήλωνε στο fb «Πάμε, Χάρη», να μην παίρνει το λόγο στην ΚΕ για να τον στηρίξει ενώπιον του συγκεκριμένου οργάνου; Ο Χ. Πρωτόπαπας, που είναι δεξί του χέρι, για ποιο λόγο δεν τοποθετήθηκε υπέρ του; Η Τόνια Αντωνίου, που επίσης βρίσκεται στην ομάδα των υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του, γιατί δεν ζήτησε το λόγο στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, για να μιλήσει ενώπιον του σώματος με θερμά λόγια για αυτόν; Ο Πέτρος Ευθυμίου, που επίσης φέρεται να τον στηρίζει, γιατί δεν έκανε παρέμβαση στην ΚΕ;
Ένστικτο αυτοσυντήρησης
Μετά την κομματική ανταρσία των 87 μελών της ΚΕ, ο Στέφανος Κασσελάκης ανησυχεί μήπως εκδηλωθεί και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα εναντίον του, καθώς οι βουλευτές που πλέον είναι στα κάγκελα αριθμούν πάνω από δέκα. Εκτός από τους επτά που υπέγραψαν το κείμενο των 87, υπάρχουν και άλλοι πέντε που έχουν αρχίσει να προβληματίζονται μαζί του, θεωρώντας ότι δεν είναι σε θέση να οδηγήσει το κόμμα σε τροχιά εξουσίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές και με πρόεδρο τον Στ. Κασσελάκη θα εκλέξει λιγότερους βουλευτές και πολλοί εξ αυτών που σήμερα βρέθηκαν στη Βουλή, επειδή επί Αλ. Τσίπρα το κόμμα έφτασε στο 17%, φοβούνται πως δεν θα επανεκλεγούν.