Οι προκλήσεις που βλέπει η Κομισιόν για τις ελληνικές τράπεζες είναι τρεις: Ο πληθωρισμός, που μπορεί να δυσκολέψει την ικανότητα εξυπηρέτησης δανείων, επιδεινώνοντας το ενεργητικό των τραπεζών. Η προοπτική παραγωγής υψηλών κερδών, όταν αρχίσουν να πέφτουν τα επιτόκια. Ο αναβαλλόμενος φόρος. Και για τις τρεις προκλήσεις, πάντως, η επιτροπή δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαιτέρως. Η αύξηση της απασχόλησης και του διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς και το «πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, που εφάρμοσαν οι ελληνικές τράπεζες και θα παρατείνουν μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο του 2025, απομακρύνουν τον κίνδυνο επιδείνωσης της ποιότητας ενεργητικού. Η μείωση των επιτοκιακών εσόδων θα αντισταθμιστεί στη «ζυγαριά» της κερδοφορίας των τραπεζών από αύξηση των δανείων και έσοδα από εργασίες που παράγουν προμήθειες. Όσο για τον αναβαλλόμενο φόρο, έχει μειωθεί σημαντικά και προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω μέσω της κερδοφορίας. Ωστόσο, συνιστάται στις τράπεζες να μην είναι extra large στις διανομές μερισμάτων, τηρώντας τις ισορροπίες που επιβάλλει η μείωση του DTC στα εποπτικά κεφάλαια.
!Μια χαρά τα πάει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, αλλά υπάρχουν και άλλα εργαλεία διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, που… δεν τα ξέρει ούτε η μάνα τους. Για παράδειγμα, ο μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης, με μόλις 4 εφαρμογές από την έναρξή του. Οι αναδιαρθρώσεις οφειλών στα δικαστήρια (ίσως λόγω πολυπλοκότητας της διαδικασίας και υψηλού κόστους της αξιολόγησης των εμπειρογνωμόνων), όπου έχουν υποβληθεί μόλις 127 υποθέσεις, με 54 υποθέσεις να έχουν επικυρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024. Η πλατφόρμα «δεύτερης ευκαιρίας» (η βασική διαδικασία αφερεγγυότητας), με μόλις 2.827 αιτήσεις να έχουν επικυρωθεί από δικαστήρια για συνολικό χρέος περίπου 2,1 δισ. ευρώ. Υψηλό, πάντως, παραμένει το ενδιαφέρον για την απόκτηση της ιδιότητας του ευάλωτου οφειλέτη. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 45.958 αιτήσεις είχαν υποβληθεί στο αρχικό στάδιο και είχαν γίνει 4.058 πιστοποιήσεις, που αντιστοιχούν σε συνολικό χρέος 140.000.000 ευρώ.
Κάποια χρόνια πριν, το θέμα των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη αποτελούσε αγκάθι στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό τομέα. Θυμίζω κάτι δικάσιμες μέχρι το 2032 που έβαζαν σε ασυλία οφειλέτες – σε μεγάλο βαθμό στρατηγικούς κακοπληρωτές. Πλέον, σχεδόν το 99% των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη εκτιμάται ότι θα έχει επιλυθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Από ένα σύνολο 47.779 αιτήσεων, 47.770 (99,9%) έχουν επικυρωθεί από τα δικαστήρια και 47.563 (99,5%) έχουν λάβει ημερομηνία ακρόασης, αφήνοντας μόλις 207 υποθέσεις σε εκκρεμότητα. Στις αποφάσεις που εξέδωσαν τα δικαστήρια, το 54,9% ήταν θετικές και παρείχαν προστασία στους αιτούντες και το 41% αρνητικό, με ένα 4% να είναι μη καθορισμένης έκβασης (π.χ. για διαδικαστικούς λόγους). Πάντως, η αντιμετώπιση του 1% των υποθέσεων που παραμένει σε εκκρεμότητα αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο, δεδομένου ότι ορισμένες υποθέσεις που επαναπρογραμματίστηκαν έχουν πάρει ημερομηνίες εκδίκασης που φτάνουν έως το τέταρτο τρίμηνο του 2026, ή δεν έχουν λάβει ακόμη ημερομηνία ακρόασης.