Δύο υποθέσεις, αυτή του καθ’ ομολογία δολοφόνου της 11χρονης στην Ηλεία και του κατηγορούμενου για την κακοποίηση της συζύγου του δικηγόρου Απ. Λύτρα, που προκάλεσαν πειθαρχικό έλεγχο και παρέμβαση του Αρείου Πάγου, ήρθαν να αναστατώσουν ένα ήδη αρκετά διαταραγμένο τοπίο στη Δικαιοσύνη. Από την πλευρά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και από τους δικηγορικούς συλλόγους τίθενται ενστάσεις ότι τέτοιες πρακτικές από το ανώτατο δικαστήριο δημιουργούν ανησυχίες για την ελευθερία βούλησης των δικαστών ή των εισαγγελέων στη διαχείριση μιας υπόθεσης που έχει στην αρμοδιότητά του και ότι υπάρχουν εξελίξεις σε πολύκροτες υποθέσεις όπως αυτές, που οι αποφάσεις επιβάλλονται όχι στη βάση του νόμου αλλά προς ικανοποίηση του κλίματος στα μίντια και πολύ περισσότερο στα κοινωνικά δίκτυα.
Πέραν αυτών υπήρχαν διάφορες και διαφορετικές προσεγγίσεις και δημόσιες τοποθετήσεις σε σχέση με τη νέα διάρθρωση της λειτουργίας των δικαστηρίων, που έφερε ο νόμος Φλωρίδη για την ταχύτερη απόδοση της δικαιοσύνης, αλλά και μια ιδεολογικού χαρακτήρα σύγκρουση και διαξιφισμοί για αυστηροποίηση των ποινών.
Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το γόητρο και η ηρεμία στον χώρο της Δικαιοσύνης είναι επείγον να αποκατασταθούν και το κύρος των δικαστών να μην έχει ρωγμές. Επίσης διάφορες αποφάσεις σχετικά με περιοριστικά μέτρα ή και προφυλάκιση να δημιουργούν αίσθηση ασφάλειας δικαίου, ενώ το κοινό των πολιτών θα πρέπει να εκπαιδευθεί ώστε να μπορεί να παρακολουθεί στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας.
Είναι φανερό ότι σε εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, που δεσπόζουν πλέον στο αστυνομικό δελτίο, οι διαδικασίες και η νομοθεσία είναι υπό διαμόρφωση, αξιοποιώντας την εμπειρία.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα θεσμικά όργανα της πολιτείας και εκείνα των δικαστών, εισαγγελέων και δικηγόρων θα πρέπει με επιλογές σωφροσύνης και ευθύνης να αναλάβουν τον ρόλο τους και να οδηγήσουν την ελληνική Δικαιοσύνη σε πιο ήρεμα νερά…