Μια ανάσα από τις ευρωεκλογές της Κυριακής 9 Ιουνίου, η καταστροφολογία της αντιπολίτευσης για την οικονομία θέλει να μας πείσει ότι τα πράγματα ήταν καλύτερα πριν αναλάβει το 2019 τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία. Αλλά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. «Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει γίνει Ελβετία. Προτιμά, όμως, κανείς την ανεργία στο 17,5%, που ήταν το 2019, αντί στο 10,4%, που είναι σήμερα; Είναι άραγε καλύτερος ο κατώτατος μισθός στα 650 ευρώ, που τον παραλάβαμε, από τα 830 ευρώ, που είναι σήμερα; Αντίστοιχα, είναι καλύτερος ο μέσος μισθός στα 1.046 ευρώ, αντί για τα 1.258 ευρώ; Και τελικά, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ήταν καλύτερη η απόκλιση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, που είχαμε επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα έχουμε σύγκλιση;», ρωτά ο Κωστής Χατζηδάκης. Για να θυμίσουμε και μερικά πράγματα παραπάνω: επί Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα επιτυγχάνει πολλαπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση µε την υπόλοιπη Ευρώπη (το 2023 πενταπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση µε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), όταν επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα μπήκε σε ύφεση και είχε τον χαμηλότερο μέσο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ των 27 (0,5%). Το δημόσιο χρέος, αν και παραμένει πολύ υψηλό (161,9% του ΑΕΠ), μειώνεται σταθερά και ειδικά το 2023 η Ελλάδα ήταν η χώρα µε τη μεγαλύτερη μείωση δημόσιου χρέους στην ΕΕ.
!Το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένουν οι τράπεζες την επίσημη έγκριση του SSM για τις διανομές μερισμάτων, αφού οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις στους μετόχους στις γενικές συνελεύσεις. Οι οποίες εκκινούν στις 28 Ιουνίου από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς. Στις 28 Ιουνίου αναμένονται και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της Attica Bank. Μαζί με αυτές, και όχι νωρίτερα, θα γίνει και η επίσημη ανακοίνωση για το κόστος της εξυγίανσης και το ύψος της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου βάσει του πορίσματος της DBRS.
Κοντά στο 6%, βλέπει η αγορά το επιτόκιο της ομολογιακής έκδοσης Tier II της Alpha Bank, μέσω της οποίας θα γίνει και η επαναγορά ομολόγου 500.000.000 ευρώ που λήγει τον Φεβρουάριο του 2025. Το παλιό ομόλογο έχει κουπόνι 4,25%, αλλά προ 4,5 ετών, που είχε εκδοθεί, τα επιτόκια ήταν αρνητικά. Ένα επιτόκιο κοντά στο 6%, λοιπόν για το νέο ομόλογο είναι λογικό και συμφέρον στην ανταλλαγή για τους παλαιούς ομολογιούχους. Ειδικά αν εξασφαλίσουν προνομιακό allocation στη νέα έκδοση. Η συναλλαγή της νέας έκδοσης και επαναγοράς της προηγούμενης είναι συμφέρουσα και για την τράπεζα, που δεν θα έχει να πληρώνει κουπόνια για δύο ξεχωριστά ομόλογα. Συν ότι με τη νέα έκδοση θα ενισχύσει περαιτέρω τους κεφαλαιακούς της δείκτες.
Στην αγορά πάντως παραμένει ζωηρό το ενδιαφέρον για τις ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών και τα spreads στα ομόλογα Tier II έχουν κλείσει μέχρι και 100-150 μονάδες βάσης τους τελευταίους 3-6 μήνες. Και ο λόγος δεν είναι ότι επίκειται η έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά ότι αναμένονται αναβαθμίσεις στην επενδυτική βαθμίδα για τις τράπεζες. Όσο για την έναρξη των μειώσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ, η πρώτη κίνηση αναμένεται αύριο και θα είναι της τάξεως των 25 μονάδων βάσης, όπως έγραφε η στήλη, έπειτα από αθροιστικές αυξήσεις 450 μονάδων βάσης το 2022 και 2023.