THE BIG MOUTH: Μειώσεις επιτοκίων μέχρι τέλος του χρόνου! – Έκτακτες ανακοινώσεις της Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες…

16:16 - 4 Ιουνίου 2024

Προετοιμάζεται η αγορά για την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων και τα φώτα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την Πέμπτη 6 Ιουνίου. Μια πρώτη μείωση της τάξεως του 0,25 της μονάδος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα την υποδεχτούν οι αγορές. Έγκυρες πηγές μού λένε ότι οι επόμενες μειώσεις της χρονιάς αναμένονται τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα πέσει στο 2% το καλοκαίρι, κάτι που θα επέτρεπε να γίνει η επόμενη μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο. Όμως θέματα βάσης θα σπρώξουν και πάλι ανοδικά -γύρω στο 2,4%- τον πληθωρισμό στη συνέχεια και αυτός αναμένεται να παγιωθεί στο 2% ή και χαμηλότερα το 2025. Εξού και το πιθανότερο σενάριο είναι να μη δούμε την επόμενη μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο και να περιοριστούμε στις τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος. Βεβαίως, σημαντικό ρόλο σε όλα τα βήματα της ΕΚΤ θα παίξει η πορεία της αγοράς εργασίας.

Πιθανές είναι οι έκτακτες ανακοινώσεις της Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες το προσεχές διάστημα, για την ακρίβεια μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, που ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης έχει προγραμματίσει την επόμενη αξιολόγησή του για την Ελλάδα. Στελέχη της Moody’s, με επικεφαλής τον Νώντα Νικολαΐδη, πραγματοποίησαν μέσα στον Μάιο πολυήμερη επίσκεψη στην Αθήνα και είδαν τις διοικήσεις των τραπεζών και αρκετά κυβερνητικά στελέχη. Και το feedback που πήραν για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ήταν θετικό, συντομεύοντας τον χρόνο για την επόμενη αναβάθμιση από τον διεθνή οίκο με αναβαθμίσεις των τραπεζών ενδιάμεσα. Moody’s και Standard&Poor’s ελέγχουν περίπου το 80% της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων. Και όπως εκτιμάται αν η Moody’s ανέβαζε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα από το ένα σκαλοπάτι (σημερινή αξιολόγηση «Ba1») που τη χωρίζει, οι εισροές στα ελληνικά ομόλογα θα διπλασιάζονταν. Θυμίζω ότι η Fitch δεν προχώρησε σε περαιτέρω αναβάθμιση στην αξιολόγηση της Ελλάδας (ΒΒΒ- με ουδέτερες προοπτικές) στις 31 Μαΐου, ενώ η Standard & Poor’s, στις 19 Απριλίου, αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές, «επιφυλασσόμενη» τρόπον τινά εντός 24 μηνών να αναβαθμίσει και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

!Συμπεριλαμβανομένου του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει μια μοναδική δύναμη χρηματοδοτικού πυρός, με κεφάλαια 3,9 δισ. ευρώ προς διάθεση στις επιχειρήσεις. Όμως αυτό δεν αρκεί. Ο πρόεδρος της ΕΑΤ, Γιώργος Ζαββός, έθεσε στη σωστή βάση τα πράγματα την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στην παρουσίαση της έρευνας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Για να πετύχει το κρίσιμο στοίχημα της χρηματοδότησης της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, θα χρειαστεί «ταγκό τραπεζών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Οι μεν τράπεζες θα πρέπει να διαδώσουν συστηματικά, σε εθνική κλίμακα μέσω των υποκαταστημάτων τους, τα προϊόντα της συνεργασίας τους με την ΕΑΤ. Όχι μόνο για να γίνουν γνωστά στους ενδιαφερόμενους, αλλά και για να προσαρμόσουν (οι τράπεζες) ακόμη περισσότερο τα πιστοδοτικά τους κριτήρια στις ανάγκες των μικρομεσαίων ζητώντας προσιτές εξασφαλίσεις και αξιολογώντας τις νέες ιδέες. Οι δε μικρομεσαίοι θα χρειαστεί να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να παρουσιάσουν μεγαλύτερα ποσοστά φορολογικής ενημερότητας και business plans βελτιώνοντας την πιστοληπτική αξιοπιστία τους.